Kas žinotina apie gyvsidabrį?

Kaip elgtis sudužus termometrui?
Neretai ypač vyresniojo amžiaus žmonės namuose dar naudoja gyvsidabrio termometrus. Ką daryti jam sudužus? Pasak Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovės spaudai Džiugintos Vaitkevičienės, žmogui pavojingas yra ne gyvsidabris, o jo garai. Kita vertus, sudužus termometrui dėl jame esančio nedidelio gyvsidabrio kiekio tikimybė apsinuodyti gyvsidabrio garais – labai maža. 
„Išsiliejusį nedidelį gyvsidabrio kiekį gyventojai gali surinkti patys. Rinkdami gyvsidabrį ir valydami patalpą apsimaukite gumines pirštines, dėvėkite apsauginę kaukę. Pasklidusius ant grindų, stalo ar kiliminės dangos gyvsidabrio burbuliukus atsargiai sustumkite lazdele ant popieriaus lapo. Gyvsidabrį galima surinkti lipniąja juosta, klijais pateptu popieriumi. Be to, gyvsidabrio rutuliukai gerai limpa prie ruginės duonos plutos. Surinktą gyvsidabrį suberkite į stiklinį indą su vandeniu (jame šis sunkusis metalas negaruoja) ir sandariai užsukite dangtelį“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.  
Tada paviršių, ant kurio išsiliejo gyvsidabris, nuplaukite ūkinio muilo ir geriamosios sodos tirpalu. Dezinfekcijai taip pat tinka vandens ir kalio permanganato tirpalas arba parūgštinta druskos rūgštis. Išdezinfekuotus paviršius nepamirškite perplauti vandeniu, patalpas gerai išvėdinti.
Jokiu būdu sudužusio termometro ar kokių kitų daiktų su gyvsidabriu nemeskite į kanalizaciją, konteinerius, nes užteršite aplinką.

Įkvėpti gyvsidabrio garų – pavojinga 
„Įvykus nelaimei svarbu neišmesti pavojingų atliekų į šiukšlių konteinerius, o kviesti į pagalbą kvalifikuotus specialistus, kurie operatyviai ir kokybiškai sutvarko gyvsidabrio atliekas. Nesiurbkite pasklidusio gyvsidabrio dulkių siurbliu, nes esant aukštesnei nei patalpų temperatūrai gyvsidabris garuoja kur kas intensyviau. Nenaudokite ir šluostės – tada gyvsidabris pasklis dar plačiau, padidės jo garavimo paviršius“, – atkreipia dėmesį Dž. Vaitkevičienė.
Pasak jos, patekęs į virškinamąjį traktą, gyvsidabris pasišalina nepadarydamas žalos organizmui. Daug pavojingiau įkvėpti nuodingų garų, nes per plaučius gyvsidabris patenka į kraują, jungiasi su baltymais, kaupiasi inkstuose, kepenyse, smegenyse. Gyvsidabrio garai pažeidžia centrinę nervų sistemą. Apsinuodijus gyvsidabriu juntamas silpnumas, galvos skausmas, pykinimas, vėmimas; galimas metalo skonis burnoje, pilvo skausmai. 
Gyvsidabris gali stipriai pakenkti žmogaus sveikatai. Jo nuodingi garai labai ilgai išlieka žmogaus organizme ir neigiamai veikia gyvybiškai svarbius vidaus organus.
Išsiliejus didesniam gyvsidabrio kiekiui nedelsdami skambinkite skubios pagalbos telefonu 112. Atvykę ugniagesiai patars, kaip elgtis konkrečiu atveju.

 Ką dar verta žinoti? 
. Gyvsidabris skystas, sunkus, nuodingas sidabro baltumo metalas. Kai aplinkos temperatūra yra 0OC ir daugiau, gyvsidabris garuoja – virsta gyvsidabrio garais. Taigi kambario temperatūroje jis garuoja ypač intensyviai. Išsiliejus gyvsidabriui iš patalpos, kurioje sudužo termometras ar kitaip išsiliejo gyvsidabrio, būtina nedelsiant išvesti žmones ir paskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefono numeriu 112.
. Gyvsidabrio neuostyti, neliesti rankomis, nešluoti, nes jis gali pasklisti dar plačiau.
. Po gyvsidabrio surinkimo darbų, užbaigus demerkurizaciją, patalpas rekomenduojama vėdinti, palikti pravirus langus ir padaryti skersvėjį. 
. Surinktą ir sandariai bei saugiai uždarytą gyvsidabrį ugniagesiai gelbėtojai palieka valdos savininkui, kuris nedelsdamas jį privalo nuvežti į stambių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikštelę.  
Prienų r. ir Birštono savivaldybėse pavojingų atliekų tvarkymą atlieka UAB „Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras“. Pavojingų atliekų surinkimo aikštelės yra Pramonės g. 3, Prienai, ir Saulėtekio g. 23, Birštonas.

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *