Trumpėja saviizoliacijos laikas

Praėjusį antradienį Sveikatos apsaugos ministerijos surengtoje spaudos konferencijoje viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė trumpai pristatė naujausias aktualijas, planuojamus pakeitimus, susijusius su COVID infekcija.
Omikron atmaina jau plinta ir Lietuvoje. Anot viceministrės, žinoma, jog ši atmaina plinta greičiau ir užsikrečiama lengviau. Pagal simptomus ją nesunku supainioti su peršalimu ar gripu. Kaip ir pastariesiems, omikronui būdinga: kelias dienas trunkanti temperatūra, sloga, galvos, gerklės skausmas. Pasireiškus šiems simptomams, rekomenduojama atlikti greitąjį antigenų testą. Savikontrolės tikslais A. Bilotienė-Motiejūnienė rekomenduoja greitųjų testų turėti namuose. „Tokiu atveju žinome, ar turime kreiptis į šeimos gydytoją telefonu, ar kontaktiniu būdu. Tik saugodami save ir kitus galime turėti nedidelius skaičius“, – sakė viceministrė.
Nuo sausio 14 d. keičiasi ir covid valdymo priemonių planas – esant galimybei, kaukes rekomenduojama keisti respiratoriais.
Antradienį pristatyta ir daugiau pokyčių – nuo sausio 14 d. trumpės izoliacijos terminas, jis bus sutrumpintas iki 7 dienų, taip pat bus mažinamas asmenų, kuriems taikoma privaloma saviizoliacija, skaičius. Anot epidemiologės Jurgitos Pakalniškienės – bus koncentruojamasi į tuos, kurie turi pačią didžiausią riziką užsikrėsti, pavyzdžiui, su covid infekuotu žmogumi kartu gyvenančius namiškius.
Prezidento suburtoje sveikatos taryboje nuskambėjus minčiai dėl Galimybių paso atsisakymo, viceministrė teigė, jog klausimas, kiek Galimybių pasas yra reikalingas, iškeltas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Anot jos, šį klausimą SAM svarstė ir su ekspertais, mokslininkais, tačiau kol kas dar trūksta duomenų, kad būtų galima priimti sprendimą. A. Bilotienės-Motiejūnienės teigimu, jeigu šis sprendimas būtų priimtas, Lietuvoje pasikeitimai prasidėtų nuo Galimybių paso vaikams.
Tiesa, antradienio žiniomis, Galimybių paso taikymą vaikams iki 16 metų svarstoma sustabdyti 5 savaitėms. Paklausta kodėl, viceministrė komentavo, jog šiuo metu dalis mokinių greitaisiais antigenų testais testuojasi du kartus per savaitę, tačiau kol kas nėra techninių priemonių, kaip tas testas galėtų užsiskaityti ir suformuoti Galimybių pasą, todėl reikia daugiau laiko išspręsti techniniams procesams.
Kai kurie ekspertai jau dabar rekomenduoja, jog greitieji antigeno testai galėtų būti užskaityti vietoj PGR testo. Viceministrė pripažįsta, jog kai kuriais atvejais tokia galimybė galėtų atsirasti. Vienas iš variantų – kai asmens, kurio užsikrėtimo atvejis patvirtintas PGR būdu, šeimos narys gauna teigiamą greitojo antigeno testo rezultatą. „Tai tą būtų galima spręsti, bet plačiai taikyti tik antigeno testą tikriausiai būtų labai netikslu“, – sakė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *