Fizinių poreikių patenkinimo svarba vaiko emocinei sveikatai

Mes visi linkime savo vaikams kuo geriausio. Ne visada pavyksta taip auklėti kaip norime ir kaip rekomenduojama. Ir nereikia kaltinti savęs, nes tuo metu darėme viską, ką galėjome ir ką mokėjome tuo metu geriausio. Ko nors nežinoti ar nemokėti yra visiškai natūralu. Visada galima sužinoti, įgyti naujų įgūdžių ir kartu su vaikais mokytis būti gerais tėvais. Vaikams nereikia tobulų tėvų, reikia pakankamai gerų tėvų.
Ne veltui sakoma, kad vaikai – geriausi tėvų mokytojai, jie padeda tėvams geriau pažinti save, pamatyti savo stipriąsias ir silpnąsias puses, imti stipriosiomis džiaugtis, o su silpnomis – stengtis padirbėti ir kasdien augti kartu su vaikais.
Pasaulis vystosi sparčiai, ne išimtis ir vaikų fizinis ir emocinis vystymasis. Tad skirkime tam daugiau dėmesio ir pabandykime suprasti vaiko vidinius jausmus ir įgūdžius vardan būsimo vaiko gyvenimo.
Fizinė ir emocinė vaiko sveikata yra susieta abipusio ryšio. Psichologijoje dažniau kalbama apie emocinės sveikatos įtaką fizinei sveikatai, tačiau yra ir atvirkštinis ryšys, kai, esant nepatenkintiems fiziniams poreikiams ir prastesnei fizinei sveikatai, kenčia ir emocinė būklė.
Tad rekomenduojama atkreipti dėmesį į šiuos fizinius poreikius ir fizinės sveikatos aspektus:
. Kokybiškas miegas.
. Subalansuotas poilsis ir aktyvumo režimas.
. Fizinis aktyvumas, nes jis skatina smegenyse išsiskirti laimės hormoną endorfiną.
. Subalansuota ir reguliari mityba.
. Pakankamas vitaminų ir mineralų kiekis organizme.
. Gryname ore praleidžiamas laikas.
. Saikingas informacinių technologijų naudojimas.
. Kokybiškas poilsis, atsipalaidavimas.
. Prisilietimai (apsikabinimai, pamylavimai, pasupimai, fizinio kontakto reikalaujantys žaidimai, padūkimai, įvairūs kūno masažiukai, galvos paglostymai ir kt.). Nuo malonių prisilietimų mūsų smegenys išskiria oksitociną – vieną iš svarbiausių laimės hormonų, kuris skatina pasitikėjimą kitu žmogumi, kuria artimesnį ryšį su juo.
Jeigu mes kasdien kreipsime dėmesį į šiuos tokius svarbius vaiko poreikius, skirsime ir nustatysime laiką miegui, mokymuisi, sportui, poilsiui ir pramogoms, formuosime sveikus įgūdžius, sveikesnį ir visavertiškesnį gyvenimą sukursime ne tik vaikui, bet ir sau.
Nedelskime, o jau dabar pradėkime ir prisiminkime mažų žingsnelių galią…
Šaltinis: M.Karklytė- Palevičienė. Vaiko emocinis intelektas.2021.

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *