Kaip atsigauti po šventinių vaišių?

Didžiųjų švenčių periodas – išbandymas ne tik mūsų piniginei, dvasinei ramybei, bet ir skrandžiui. Neretai po šv. Kalėdų ir Naujųjų metų sutikimo esate apsunkę, jaučiate pilnumo jausmą skrandyje.
Tuomet padažnėja sotaus įvairaus maisto bei alkoholinių gėrimų sukeltų ligų – virškinimo sutrikimų, skrandžio uždegimų, ūminių hepatitų, pankreatitų ir pan. Kaip susigrąžinti gerą savijautą?

Kuo paprastesnis maistas
Pirmiausiai derėtų sureguliuoti virškinimą. Kaip tai padaryti? Pirmosiomis savaitėmis po šventinio periodo dera valgyti lengvą ir kuo paprastesnį maistą. Pavyzdžiui, grikių ar grūdų košę, liesą varškę, lengvas salotas, pagardintas citrinos šlakeliu ir aliejumi; vištienos sultinį ir pan.
Visiškai atsisakykite gausesnio, riebaus, sunkiai virškinamo maisto; padažų, saldumynų, perdirbtų, apdegusių, parūkytų produktų. Pirmenybę teikite žalioms daržovėms, vaisiams, kefyrui, rūgpieniui, pasukoms.
Ir dar. Svarbu gerti kuo daugiau mineralinio vandens be angliarūgštės, pavyzdžiui, Vytautą, Birutę, Akvilę.

Dažnai ir po truputį…
Labai svarbu maitintis dažnai, 4–6 kartus dienoje, bet nedidelėmis porcijomis.
Stenkitės valgyti pusryčius, pietus ir vakarienę tą pačią valandą, nes išsiskyrus skrandžio sultims, maistas susivirškins lengviau.
Vakare, kelias valandas prieš miegą, derėtų nieko nevalgyti ir negerti. Na, nebent puodelį vandens.
Žodžiu, mažiau laiko leiskite prie stalo, o daugiau – pasivaikščiojimams gamtoje.

Virškinimą gerinančios arbatos
Šeimos gydytojai virškinimo gerinimui pataria pagerti ciberžolės, nes jose gausu kurkumino, kuris skatina virškinimą. Naudingas ir rozmarinas, kmynai, stiprinantys virškinamojo trakto motoriką, mažinantys meteorizmo simptomus.
Vartotinos virškinimą gerinančios arbatos: ramunėlių žiedų, medetkų, raudonėlio, pankolio, anyžiaus. Jas galima vartoti ir kaip prieskonius įvairiems patiekalams.

Naudinga prisiminti:
. Jeigu svečiuose jūsų laukia sotūs įvairūs patiekalai, derėtų prieš valgį ar valgio metu išgerti virškinimą gerinančių fermentų.
. Jeigu po sočių vaišių jaučiate, kad jūsų skrandis pilnas, apsunkęs, išgerkite anglies tablečių, virškinimo fermentų ar pankolio – raudonėlio (1:1) arbatos.
. Gerkite daugiau vandens.
. Naudinga prailginti nevalgymo periodą iki 12–14 valandų.
. Kai sveikatos sutrikimai nedideli, geriau skrandį nuraminti vaistažolėmis.
. Tačiau išsivysčius ūminiam gastritui ar kitai su virškinimu susijusiai ligai, derėtų vartoti šeimos gydytojo ar gydytojo gastroenterologo paskirtų vaistų, suteikiančių greitesnį gydomąjį poveikį.
Veronika Pečkienė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *