2021 Metų projektas – Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos kiemelis, įamžinantis poeto Just. Marcinkevičiaus atminimą

Tradiciniuose Prienų rajono savivaldybės 2021 Metų projekto rinkimuose „Gyvenimo“ laikraščio skaitytojai išskirtiniausiu ir aktualiausiu pripažino praėjusiais metais įrengtą ir spalio 1-ąją visuomenei pristatytą viešosios erdvės projektą – Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos kiemelį, kurio meniniai akcentai įprasmina kraštiečio Poeto Justino Marcinkevičiaus atminimą. Projektą finansavo Prienų rajono savivaldybė ir privatūs rėmėjai, o įgyvendino skulptorius Vytautas Narutis, architektas Vilius Adomavičius, dizaineris Virginijus Baranauskas ir uždaroji akcinė bendrovė „Rūdupis“.
Idėja įamžinti poeto J.Marcinkevičiaus nuopelnus Lietuvai ir Prienų kraštui, lietuvių kalbai, literatūrai ir nacionalinei savigarbai gimė dar 2016 metais, o 2018 m. buvo parengtas meninio akcento ir viešosios erdvės sutvarkymo techninis darbo projektas. Diskusijų su visuomenės atstovais metu buvo išgryninta atminimo erdvės, o ne paminklo koncepcija. Ir neatsitiktinai, juk ir pats poetas buvo kuklus žmogus, nemėgęs viešumo ir pompastikos, mylėjęs savo gimtinę, atgaivos ir kūrybinio impulso ieškojęs gamtoje. Tad nedidukas, tarp bibliotekos ir senųjų kapinių suformuotas J.Marcinkevičiaus vardo kiemelis būtent toks: su gera aura ir energetika, sėjantis santarvę su savimi ir kitais, kviečiantis dvasiniam augimui. Poetiškas, kiek intymus kiemelis „neiškrenta“ iš gamtinio reljefo, siejasi su istorine miesto teritorija. Visgi pagrindinis projekto sėkmės indikatorius yra žmonės. Kiemelio įkurtuvių šventėje buvo palinkėta, kad ši viešoji erdvė taptų traukos centru: joje lankytųsi ir leistų laiką gyventojai, burtųsi poeto kūrybos gerbėjai, vyktų renginiai ir šventės. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos kolektyvui – tai ir didelis įpareigojimas „įpūsti“ šiai erdvei gyvenimo, ir „nearti dirvonai“ naujoms idėjoms įgyvendinti.
Prienų Justino Marcinkevičiaus biblioteka yra parengusi ne vieną prasmingą, gerų atgarsių ir prielankumo visuomenėje sulaukusį projektą.

Rubrikoje Redakcijos skiltis. Bookmark the permalink.

1 komentaras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *