Nuotolinius posėdžius lankė pagirtinai

Gruodžio 16 d. vykusiame prieššventiniame Birštono savivaldybės tarybos posėdyje Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė pasveikino Tarybos narius, Savivaldybės administracijos ir įstaigų darbuotojus artėjančių švenčių proga, padėkojo už darbą per šiuos metus, trumpai apžvelgė Tarybos veiklą, priimant Birštono savivaldybės gyventojams svarbius sprendimus. Šiemet įvyko 10 Savivaldybės tarybos posėdžių, iš jų aštuoni dėl kovidinės situacijos surengti nuotoliniu būdu, dauguma politikų surado galimybių prie jų prisijungti, tad merė juos pagyrė už gerą lankomumą.

Įsijungė į frakciją Demokratijos sargyboje“

Tarybos nariams buvo perskaitytas frakcijos „Demokratijos sargyboje“ pareiškimas apie tai, kad prie jos prisijungė prieš kurį laiką Socialdemokratų frakciją palikęs Helmanas Lik. Šiuo metu frakcija „Demokratijos sargyboje“ vienija keturis politikus, frakcijai vadovauja Valė Petkevičienė.

Didėja paslaugų kainos darželiuose ir muziejuje

Taryba pakeitė Mokesčio ir lengvatų už ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų išlaikymą Birštono savivaldybės ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigose tvarkos aprašą. Atsižvelgiant į brangstančias prekes, paslaugas, transporto išlaidas, išaugusias patiekalų gaminimo sąnaudas, mokestis ugdymosi reikmėms padidintas iki 7 eurų per mėnesį, taip pat padidėjo maitinimo kaina. Atsakydama į Tarybos nario Juozo Aleksandravičiaus paklausimą, ar tėveliai pritarė tokiam drastiškam mokesčio ugdymosi poreikiams augimui, lopšelio-darželio „Vyturėlis“ direktorė Vitalija Adamonienė paaiškino, kad šį mokestį ir „Vyturėlio“, ir „Giliuko“ lopšeliuose-darželiuose ketinta didinti dar 2019 metais, bet susilaikyta dėl užgriuvusios pandemijos. Tuomet tėveliai anketose pasisakė už 6 eurų mokestį. Atsižvelgiant į tai, kad per pastaruosius metus daug kas brango, Tarybai pateikta tvirtinti vienu euru didesnį mokestį. Ši suma, palyginti su ugdymosi mokesčiu, nustatytu kituose darželiuose, kur už kiekvieną lankytą dieną renkama po 1 eurą, nėra didelė, teigė V.Adamonienė. Tarybos nario V.Jokimo nuomone, mokestis turėjo būti koreguojamas kasmet, kad kainos šuolis nebūtų toks ryškus.

Kitu sprendimu patvirtintos didesnės Birštono muziejaus teikiamų atlygintinų paslaugų kainos. Nuo jų mokėjimo atleistos neįgaliųjų organizacijos, Birštono savivaldybės biudžetinės švietimo ir kultūros įstaigos, nevyriausybinės ir kitos organizacijos, pasirašiusios bendradarbiavimo sutartis su muziejumi. Kaip minėjo muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė, dabartinės paslaugų kainos tvirtintos 2015 metais, jos daug mažesnės nei kituose muziejuose, o ir naujosios yra vidutiniškos.

Nauja paslauga – alpinizmo sienelės nuoma

Tarybos sprendimu patvirtintas Birštono sporto centro teikiamų paslaugų sąrašas šiame posėdyje papildytas dar viena paslauga, taip pat nustatyta jos kaina. Todėl naujame sporto paskirties pastate atsiras įvairesnių paslaugų, bus gauta papildomų pajamų įstaigos veiklai organizuoti. Sporto ir sveikatingumo centro lauko laipiojimo sienelė galės būti teisėtai išnuomota kitam subjektui, nuomos kaina – 480 eurų per mėnesį. Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Jovita Jablonskienė patikslino, kad realiai bus nuomojama konstrukcija, nes sienelė dar neįrengta. Tarybos narei Jurgitai Šeržentienei parūpo, kodėl Sporto centras pats neketina teikti tokios paslaugos. Įstaigos direktoriaus Sauliaus Smailio teigimu, norint įrengti alpinizmo sienelę, reikia investuoti apie 100 tūkst. eurų, be to, įdarbinti trenerius, kurie būtų atsakingi už teisingą įrangos naudojimą ir lankytojų saugumą.

Teiks projektą sporto inventoriui ir įrangai įsigyti

Taryba palaimino Birštono sporto centro projektą „Sporto inventoriaus ir įrangos įsigijimas daugiafunkciam centrui“, kuris dar šiemet bus pateiktas Sporto rėmimo fondo finansavimui gauti. Projekto sąmata – apie 200 tūkst. eurų, sėkmės atveju Savivaldybė įsipareigoja prie jo įgyvendinimo prisidėti ne mažiau kaip 10 procentų nuo šios sumos. Gavus finansavimą, ketinama įsigyti sporto inventoriaus ir įrangos, reikalingos sportininkų treniruotėms ir gyventojų užimtumui, fiziniam aktyvumui Sporto ir sveikatingumo centre.

Laikinųjų prekybos, paslaugų teikimo vietų Birštone schema papildyta vietomis, skirtomis ledo čiuožykloms ir žiemos sporto, pramogų inventoriaus nuomai šaltuoju metų laiku. Suinteresuoti asmenys čiuožyklas galės įrengti vasaros estrados ir petankės aikštelėse.

Už atliekas mokės daugiau

Po diskusijų daugumos balsais (12 Tarybos narių balsavo už, du susilaikė) buvo pakeista Birštono savivaldybės metinės rinkliavos pastovioji dalis už atliekų surinkimą ir jų tvarkymą privačių gyvenamųjų namų savininkams. Anot Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vyriausiojo viešosios tvarkos specialisto Irmanto Adamonio, rinkliavos pastovioji dalis didės nuo 0,43 iki 0,51 Eur/kv.m, todėl 100 kv.m ploto gyvenamojo namo savininkui per metus teks sumokėti 7,62 Eur daugiau, tokiu būdu papildomai būtų surinkta apie 12 tūkst. eurų lėšų.

Kodėl prireikė didinti mokestį? Pasak merės N.Dirginčienės, savivaldybė susilaukdavo pastabų iš kitų regiono savivaldybių dėl didėjančių kaštų pasidalijimo, kai kurios iš jų jau anksčiau nustatė didesnes kainas. I.Adamonis aiškino, kad atliekų pabrangimas susijęs ir su didėjančiomis kuro sąnaudomis, ir su netinkamu antrinių žaliavų rūšiavimu – dalis jų patenka į komunalines atliekas ir turi būti sutvarkytos. Kita vertus, nors gyventojai gali nemokamai naudotis stambiagabaritės aikštelės paslaugomis, Alytaus RATC sąskaitą už šių atliekų tvarkymą vėliau pateikia Savivaldybei, todėl būtina bent iš dalies kompensuoti patirtas išlaidas. Sąskaitas didina ir surenkamų žaliųjų atliekų kaina, jų išvežama apie 700 tonų per metus, vienos tonos sutvarkymas kainuoja 40 eurų. Tiesa, I.Adamonio teigimu, šiemet jų kiekiai sumažinti 200 tonų.

Tarybos nariai aptarė situaciją, susidariusią atliekų surinkimo ir tvarkymo sektoriuje. Jurgitos Šeržentienės nuomone, padidinti kainą nėra išeitis, būtina gerinti gyventojų švietimą, kad jie rūšiuotų atsakingiau ir konteineriuose nemaišytų skirtingų atliekų srautų, tai daryti įtaigesne ir suprantamesne forma.

Juozas Aleksandravičius nenorėjo sutikti su tuo, kad padidintą mokestį mokės visi be išimties: ir tvarkingai rūšiuojantys, ir nepareigingi gyventojai. Taip pat jis kvietė ieškoti gerųjų patirčių ir jomis remtis, rūšiuojant atliekas, susidarančias prie Nemajūnų kapinių. Anot jo, viena iš daugiausia žaliųjų atliekų išvežančių įmonių – Birštono miesto tvarkymo tarnyba, kuri galėtų šias atliekas kompostuoti ir vėliau panaudoti želdynų atnaujinimui.

Valė Petkevičienė priminė ir apie gamintojų bei importuotojų atsakomybę surinkti ir sutvarkyti pakuočių atliekas, kad vartotojams už jas netektų mokėti du kartus.

Patvirtinti 23 sprendimai, diskutuota kitais klausimais

Birštono savivaldybės taryba priėmė ir kitus sprendimus: pritarė Birštono savivaldybės šilumos ūkio specialiojo plano, patvirtinto 2006 m., atnaujinimui; pakoregavo Birštono savivaldybės smulkiojo ir vidutinio verslo rėmimo fondo nuostatus; patikslino Birštono savivaldybės 2021 metų biudžeto pajamas ir išlaidas; patvirtino atnaujintą tarnybinių gyvenamųjų būstų sąrašą; nustatė Saugotinų želdinių kirtimo, kitokio pašalinimo iš augimo vietos ar intensyvaus genėjimo leidimų išdavimo ir prašymų dėl želdinių atkuriamosios vertės kompensacijos dydžio perskaičiavimo nagrinėjimo ir sumokėtos želdinių atkuriamosios vertės kompensacijos grąžinimo tvarką; sutiko prisijungti prie LR Susisiekimo ministerijos inicijuoto memorandumo „Dėl 5G ryšio diegimo Lietuvoje“ ir kt.

Tarybos nariai pasikeitė nuomonėmis, ar tikslinga išlaikyti, apšildyti Birštono seniūnijos administracijos dviejų aukštų pastatą (vienų teigimu – pustuštį, kitų nuomone – naudojamą ne tik seniūnijos darbui, bet ir dviejų bendruomenių, bibliotekos filialo veiklai, kolektyvų repeticijoms bei renginiams, žemės ūkio specialisto funkcijoms vykdyti). Taip pat aptarta, kaip vykdomas 2021 metų Birštono savivaldybės biudžeto lėšų surinkimo planas; atkreiptas dėmesys į kai kuriuos seniūnijos kelius ir remontuotinus jų ruožus.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *