Kaip tinkamai adresuoti ir pakuoti šventines siuntas?

Artėjant šventiniam laikotarpiui, Lietuvos paštas primena, kad tinkamas adresavimas ir pakavimas ypač svarbus sklandžiai siuntos kelionei. Nepilnas adresas, senas pašto kodas, automatiškai suvesti neatnaujinti duomenys iš el. parduotuvių – tai tik kelios priežastys, dėl kurių siuntos kartais vėluoja arba visai nepasiekia gavėjų. Pastebima, kad iki šiol net iki 10 proc. siuntų Lietuvos paštą pasiekia netinkamai adresuotos, taip pat pasitaiko ir tokių, kurių kelionę apsunkina netinkamai pasirinktos pakavimo priemonės.
„Tinkamas adresavimas ir supakavimas yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys sklandų siuntų pristatymą. Siuntų adresus skenuoja išmanieji įrenginiai, todėl, jei adresas nurodytas netinkamai, įrenginys negali jo nuskenuoti. Tokiu atveju siuntos duomenys turi būti papildomai suvedami rankomis ir siuntos kelionė pailgėja. Iki tol, kol siunta pasiekia gavėją, ji žemės, oro ar vandens transportu pasiekia ne vieną logistikos centrą visame pasaulyje, todėl netinkamai parinkta pakuotė gali kelionės ir neatlaikyti. Dėl to ruošiant išsiųsti siuntą raginame skirti šiek tiek daugiau dėmesio ir adresuoti bei pakuoti tinkamai“, – sako Lietuvos pašto Klientų patirčių departamento vadovė Deimantė Žebrauskaitė.

Tikslus adresas – būtinas
Siekiant, kad siunčiama siunta, laiškas ar atvirlaiškis su šventiniais sveikinimais pasiektų gavėją, svarbiausia nurodyti visus reikalingus, tikslius ir pilnus gavėjo duomenis. Tai padaryti kur kas paprasčiau formuojant siuntimą internetu Lietuvos pašto savitarnoje, nes sistema prašo užpildyti visus reikalingus duomenis, taip pat siūlo tinkamų adresų variantus. Rašant duomenis ranka ar suvedant juos kitoje sistemoje, svarbu žinoti, kaip duomenis pateikti tinkamai. Adresuojant svarbu pateikti:
1. Pilną gavėjo vardą bei pavardę. Vietoj to nurodytas slapyvardis, paštomato, prekybos centro, įmonės pavadinimas ar pan. gali sukelti sunkumų bandant pasiekti gavėją.
2. Tikslų, nesutrumpintą gatvės pavadinimą, pavyzdžiui, Antavilių Sodų 3-ioji g. / Loretos Asanavičiūtės g. ir pan. Pilną gatvės pavadinimą visada galima pasitikrinti Lietuvos pašto interneto puslapyje.
3. Namo ir, jei yra, būtinai – buto numerį.
4. Pašto kodą. Tai itin svarbūs 5 skaičiai, kurie patikslina rašytinį adresą. Visoje Lietuvoje ir net kai kurių miestų apimtyje yra gatvių vienodais pavadinimais, tad nurodytas pašto kodas tokiu atveju padeda išvengti pristatymo nesusipratimų.
5. Miesto / gyvenvietės pavadinimą, šalį. Jeigu gavėjas gyvena vietovėje, kuri nėra savivaldybės centras, reikia nurodyti rajoną, kuriam priklauso gyvenvietė. Siunčiant į užsienį, valstybės pavadinimas rašomas didžiosiomis spausdintinėmis raidėmis anglų arba prancūzų kalba.
Ne mažiau svarbi ir duomenų pateikimo tvarka. Pildant duomenis įvairiose platformose, prašomus duomenis reikėtų vesti į atitinkamus laukelius, o ne bet kuria tvarka. Taip pat rečiau, bet vis dar pasitaiko atvejų, kai adresuojant ranka sumaišomos gavėjo ir siuntėjo adreso vietos. Primenama, kad gavėjo asmenvardis ir adresas rašomi dešinės voko / siuntos pusės apačioje, o siuntėjo – kairės voko / siuntos pusės viršuje.
Svarbu nurodyti ir telefono numerį
Vienas svarbiausių duomenų, reikalingų, kad gavėjas būtų kuo greičiau informuotas apie kviečiamą atsiimti šventinį siuntinį – telefono numeris. Jį reikėtų nurodyti gavėjo adreso pabaigoje, po šalies pavadinimu. Nurodžius telefono numerį gavėjas gaus SMS žinutę su kvietimu atsiimti šventinį siuntinį pašte arba paštomate. Taip pat gavęs dovaną iš už Europos Sąjungos ribų informuotas žinute gavėjas galės greičiau sureaguoti į būtinybę dovaną deklaruoti. Daugiau informacijos apie dovanų deklaravimą galima rasti specialiame Lietuvos pašto interneto puslapyje.

Adresai keičiasi
Svarbu nepamiršti, kad adresas nėra pastovus duomuo – kartais pervadinamos gatvės, keičiasi pašto kodas ar gavėjo gyvenamoji vieta, todėl adresą prieš adresuojant šventinius siuntinius rekomenduojama pasitikrinti. Taip pat didžiajai daliai gyventojų jau tapo įprasta pirkinius ar būsimas dovanas siųstis iš elektroninių parduotuvių – siekiant išvengti vėluojančių siuntų, adresus svarbu atnaujinti ir jų duomenų bazėse.

Tinkamas ir tvirtas pakavimas
Tinkama siuntų pakuotė – vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių saugų siuntų pristatymą. Kokybiškai ir patvariai supakuotos siuntos turinys bus apsaugotas nuo išorės veiksnių ar galimų pažeidimų transportavimo metu. Laikraštinis, plonas popierius, įvairūs plastikiniai maišeliai ir kita transportavimui netinkama tara siuntinio apsaugoti negali. Labai svarbu pasirinkti tvirtą siuntos pakuotę, kad ji atlaikytų ne tik siuntoje esančių daiktų svorį, bet ir galimą išorinį slėgį – labiausiai rekomenduojama naudoti gofruoto kartono dėžes arba tvirtus popierinius vokus smulkesnėms siuntoms.
Tvirtai supakuota siunta turi būti užklijuota tvirta lipniąja juosta, apjuosta per visą siuntos apimtį (mažiausiai trijose vietose) taip, kad transportuojama siunta neplyštų ar neatsidarytų, nepažeistų kitų siuntų.
Svarbu nepamiršti, kad jei adresas rašomas ne ranka, kiekviena siuntos pakuotė privalo turėti siuntos adreso lipduką su brūkšniniu kodu – jis turi būti klijuojamas aiškiai matomoje vietoje bei būti nesugadintas, nepažeistas.

Kuo svarbus pakuotės užpildas?
Tuščios siuntos ertmės turi būti užpildytos pakavimo medžiaga, kad siuntoje esantys daiktai nejudėtų ir nesitrintų. Tai ypač svarbu siunčiant didesnėje pakuotėje mažesnius daiktus, taip pat trapesnius daiktus, pavyzdžiui, keramiką, stiklą, elektronines prekes ir pan. Atkreipiamas dėmesys, kad siuntoms su dužiais daiktais netaikomos specialios siuntų priėmimo, rūšiavimo ir transportavimo sąlygos, tokios siuntos skirstomos bei pristatomos taip pat, kaip ir visos kitos, todėl likusią vietą dėžėje visada reikėtų pripildyti biriu užpildu (smulkintu popieriumi ar kartonu, krakmolo ar kitomis biologiškai suyrančiomis granulėmis). Papildomai rekomenduojama atskirai apvynioti atsikišusias dalis (skulptūrėlių galūnes, indų ąseles ir pan.).

Rekomenduojama pakuoti tvariai
Šventiniu laikotarpiu, kai siunčiamų siuntų kiekiai ženkliai padidėja, tvarus pakavimas – puikus, draugiškas aplinkai, svarbus visuomenei ir lengvai įgyvendinamas pasirinkimas. Tereikia žinoti, kaip pritaikyti tvaraus pakavimo būdus siunčiant savo siuntas.
Vienas paprasčiausių būdų – pakuoti siuntą į jau turimą naudotą popierinę gofruoto kartono dėžę arba tvirtą popierinį voką. Žinoma, prieš tai reikėtų įsitikinti, kad turimos priemonės tikrai atlaikys antrą kelionę. Naudojant dėžes ne pirmą kartą taip pat svarbu patikrinti, jog ant turimos dėžės neliktų informacijos apie ankstesnį siuntimą (siuntėjo, gavėjo adresų), kad siunta dėl kelių adresų nepasiklystų.
Jei naudotos ir tinkamos dėžės ar voko nėra, antras būdas – rinktis priemones, kurios yra pagamintos iš atsinaujinančių šaltinių ir perdirbtų žaliavų, yra lengvai perdirbamos ar suyrančios. Daugiau nei 80 proc. Lietuvos pašto skyriuose pardavinėjamų pakavimo priemonių yra pagamintos iš perdirbtų medžiagų – didžioji dalis kartono dėžių, popieriaus / kartono drožlės, krakmolo granulės.
Šventines siuntas dažnai mėgstama papildomai vynioti į puošnų, tačiau iš neperdirbtų medžiagų pagamintą dovanų popierių. Norint papuošti siūloma rinkti alternatyvą – siuntas pakuoti į iš perdirbtų medžiagų pagamintas dėžes su įvairiais piešiniais – tokių galima rasti visuose Lietuvos pašto skyriuose.
Kur rasti tinkamų ir tvarių pakavimo priemonių?
Bet kuriame Lietuvos pašto skyriuje ar pas mobilųjį laiškininką galima įsigyti tvirtų, draugiškų aplinkai ir šventiškų pakavimo priemonių – ir įvairių dydžių ir rūšių dėžių, ir labiausiai siuntai tinkančio užpildo.
Daugiau tinkamo adresavimo ir pakavimo pavyzdžių siunčiant Lietuvoje ir į užsienį galima rasti Lietuvos pašto interneto puslapyje.

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *