Gardus riešutėli, kas tu?

Riešutas mums yra tikra mįslė. Kas jis? Ar vaisius, daržovė, uoga, o gal sėkla? Pasirodo, riešutas yra toks kūrinys, kurio suklasifikuoti neįmanoma, nes žodis „riešutai“ turi daug prasmių. Vieną prasmę turi mūsų kasdienėje buityje, kitą prasmę riešute įžvelgia botanikai. Pagal botanikus riešutas yra stambus sausasis uždaras vienasėklis vaisius. Tačiau buityje riešutais vadinami visi vaisiai, riešutai, sėklos, kurie turi tvirtą kevalą ir valgomą branduolį. Tokie netikri riešutai yra ir graikiniai, pistacijos ar migdolai, kurie išgaunami iš kaulavaisių kauliukų, vaisių sėklos – bertoletijos ir ankštys – žemės riešutai. Vieni iš populiariausių tikrųjų riešutų yra lazdynų riešutai.
Riešutas pasižymi galybe labai patrauklių savybių: gardus, kvapnus, maistingas ir sveikatingas, kūrybiškas (neribotos fantazijos riešuto pavidalų, skonių ir panaudojimo), simboliškas (pvz., posakis „kietas riešutėlis“ byloja apie tvirtą valią), išmintingas (moko mus – kad gimtų nauja gyvybė, reikia išdrįsti sulaužyti kietą seną kevalą, po kuriuo slypi vertingas branduolys, iš kurio gali išaugti medis), stebuklingas… (prisiminkime pelenės istoriją) ir dar „visokiausias“.
Mokslininkai sako, kad kasdien riešutus valgantys žmonės gyvena 2–3 metais ilgiau. Riešutuose gausu ląstelienos, baltymų, vitaminų E, F ir G, žmogaus organizmui reikalingų mineralų, tokių, kaip fosforas, magnis, varis ir selenas. Jei valgome riešutus, galime džiaugtis gražia oda, subalansuotu kraujo spaudimu, teisingu cholesterolio kiekiu ir sveika širdimi. Riešutai yra tinkamas skanumynas diabetikams. Jeigu norite numesti svorio, labai tinka tam kokoso riešutas. O braziliškų riešutų (bertoletijų) užtenka kelių per dieną, kad gautume rekomenduojamą seleno dienos normą. Deja, mūsų maiste seleno praktiškai nėra, o jis yra puikus antioksidatorius. Gamtos dovana – gerai mums visiems žinomi graikiniai riešutai padeda įveikti depresiją, normalizuoja širdies darbą, stiprina visus kepenų audinius, tačiau nerekomenduojama jų suvalgyti daugiau kaip po tris per dieną.
Riešutai yra labai kaloringas maistas, turi daug augalinės kilmės baltymų ir riebalų. Taip pat yra gana sunkiai virškinamas maistas, todėl rekomenduojama išgliaudytus riešutus prieš vartojant nuplauti ir net kai kuriuos gerai išmirkyti apie 7 val. Taip atgaivinti riešutai skanesni, pasidaro sultingi, salstelėję ir praktiškai nenusileidžia šviežiems, ką tik surinktiems. Valgydami tokius riešutus mes gauname aktyviąją augalo fermentinę sistemą, makro – ir mikroelementus, flavonoidus ir didžiulį kiekį vitaminų bei antioksidantų. Mirkytus riešutus geriausia suvartoti iškart, arba galima laikyti šaldytuve ne ilgiau dviejų savaičių. Jeigu riešutai paskrudinti ar pasūdyti, tada valgome juos iškart, tačiau geriausi yra natūralūs: nesūdyti, nesaldinti ir neskrudinti.
Riešutus patariama valgyti kone kasdien, tačiau mitybos žinovas profesorius R. Stukas rekomenduoja per dieną suvalgyti ne daugiau 20 riešutų, o idealiausia būtų suvalgyti tik po 5.
Tad saikingai kasdien valgykime riešutus ir tegul jie praturtina mūsų ilgą žiemą.
O dabar pasigaminkime kartu su vaikais riešutinius sausainėlius. Tam reikės: 200 g aukščiausios rūšies miltų, 1/2 a. š. kepimo miltelių, 125 g sviesto, 140 g cukraus, 1 pak. vanilinio cukraus arba 1 a. š. vanilės ekstrakto, 1 kiaušinio, 125 g sukapoto baltojo šokolado, 300 g ir daugiau lazdynų arba migdolų riešutų.
Dubenyje plaktuvu sumaišykite ištirpintą sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį ir dar paplakite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite sviesto ir cukraus masę. Gerai išmaišykite. Tada sudėkite sukapotą baltą šokoladą ir smulkiai sukapotus riešutus, tešlą išminkykite. Privalumas – tešlos nereikia kočioti. Iš jos tereikia suformuoti mažus rutuliukus. Tada juos tik truputį suplojam ir dedam į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo skardą. Iš jos tereikia suformuoti mažus rutuliukus. Kad tešla neliptų prie rankų, formuojant sausainius, rankas reikėtų suvilgyti vandeniu. Skardoje tarp sausainių palikite apie 5 cm tarpus, nes jie iškils. Kepti 180 laipsnių C įkaitintoje orkaitėje. Netrukus jūsų namai pakvips skrudintais riešutais. Skanaus.

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *