Jautrios jaunimo istorijos virs meno kūriniais

Tolerancijos laukas

Dar vasarą kelių jaunuolių įgyvendintas unikalus projektas „Po grindim“ sulaukė gausybės teigiamų įvertinimų ne tik iš bendraamžių, bet ir patyrusių kultūros atstovų, Prienuose besilankiusių Lietuvos kultūros centrų lyderių. Įkvėpti šios idėjos jaunieji kūrėjai nusprendė inicijuoti daugiau jaunimo sumanymų.
Tik šįkart atviros jaunimo erdvės lankytojų užmojai kur kas didesni. Jie sieks svarbaus tikslo – atkreipti dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria jaunieji piliečiai, bei ugdyti tolerancijos lygį visuomenėje. Siekiant kilnaus tikslo, visai netrukus bus pristatytas naujas projektas – „Tylos portretai“, kurio metu jautrios jaunimo patirtys virs meno kūriniais, prabylančiais apie jaunųjų visuomenės narių skaudulius.
„Dauguma iš mūsų vaikystėje esame patyrę sunkumų: skausmo akimirkų, įvairių traumų ar nuoskaudų, apie kurias dažnai nutylime ir niekam nepasakojame. Ne paslaptis, kad visuomenė dažnai tokius dalykus nuvertina, tad šiuo projektu norime plėsti tolerancijos ribas: mažinti patyčias, neigiamą visuomenės požiūrį bei poveikį jaunam žmogui. Prienų atviros jaunimo erdvės „Prienas“ lankytojai dalyvauja Erasmus+ programos finansuojamame projekte „Me be4 you“. Šio projekto metu jaunuoliams ir kilo idėja ištirti mūsų krašto jaunimo problemas ir skaudulius, su kuriais jie susiduria, ir visa tai visuomenei pristatyti, pasitelkiant vieną iš paveikiausių formų šiuolaikiniame pasaulyje – vizualųjį meną. 
Atvira jaunimo erdvė ,,Prienas“ siekia išsiaiškinti ir padėti jaunuoliams, juos skatindama atsiverti, išsilieti ir papasakoti apie tai, ką dažnai jie yra linkę nutylėti, todėl jaunimas kviečiamas anonimiškai pateikti savo istorijas, kurios vėliau pavirs į meno kūrinius, eksponuojamus Prienų miesto erdvėse“, – apie naują projektą pasakoja iniciatyvinės grupės atstovai.
Anot organizatorių, „Tylos portretai” suteikia galimybę išsikalbėti ir būti suprastam. Tai – projektas, padėsiantis atskleisti dėmesio vertas problemas, su kuriomis susiduria jaunoji karta. Tačiau jaunuoliai dalinsis ne tik savo patirtimi, bet ir nuomone, kaip būtų galima padėti tą patį išgyvenantiems bendraamžiams, patarimais iš savo patirties.
„Paauglius ir jaunus žmones raginame dalintis įvairiomis širdį veriančiomis istorijomis. Nors ir kiekvienam sunkumus išgyvenusiam tai yra individualu ir asmeniška, tačiau daugeliui – pažįstama“, – sako idėjos autoriai.
Paklausta, kokios istorijos slegia jaunimo pečius, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro jaunimo darbuotoja-projektų koordinatorė Živilė Rusevičienė atvira, jog istorijos, kurių jau sulaukė Atvira jaunimo erdvė, yra labai įvairios – nuo psichologinio ar fizinio smurto artimoje aplinkoje, patyčių tarp bendraamžių iki seksualinio priekabiavimo, savivertės stygių ar sunkių situacijų šeimoje. „Mus jau pasiekė 14 istorijų, tačiau jų vis dar laukiame ir norime jas visas pateikti visuomenei. Norime parodyti, kad ir mieste, ir regione jaunimas vienodai susiduria su įvairiomis smurto ir psichologinio spaudimo apraiškomis, į kurias reikia atkreipti dėmesį, kol dar ne vėlu. Iš atsiųstų patirčių matome, jog tarp meilės gyvenimui, sau pačiam ir noro išeiti iš gyvenimo riba kai kuriais atvejais yra labai trapi“, – pasakoja su jaunimu dirbanti moteris.
Vienokių ar kitokių patirčių turime kiekvienas, tik ne visi išdrįsta jomis pasidalinti. Jau trejus metus Atviroje jaunimo erdvėje „Prienas“ dirbančios Živilės teigimu, reikia nebijoti dalintis ne tik sėkme, bet ir skausmu, lydinčiu per gyvenimą, todėl iki gruodžio 6 d. Atvira Prienų jaunimo erdvė vis dar laukia istorijų, kurios, kaip ji sako, padėtų „nuridenti akmenį nuo širdies“. „Tu esi labai svarbi visuomenės dalis, leisk mums suteikti TAU balsą“, – sako Atviros jaunimo erdvės jaunuoliai. O visiems nedrįstantiems organizatoriai primena, jog pasidalintos istorijos yra anoniminės. Beje, savo džiaugsmais, planais ir skausmais dalintis galima ne tik šiame projekte, bet ir tris kartus per savaitę veikiančioje atviroje jaunimo erdvėje, kur dirba kompentetingos specialistės, teikiančios ir individualias konsultacijas.
„Dalintis yra labai svarbu. Siekiame, kad ši iniciatyva pasiektų kuo daugiau žmonių, o istorijas išgirstų kuo daugiau bendraamžių, kurie su savo patirtais išgyvenimais jaustųsi ne vieni, o tėvai, valdžios atstovai atkreiptų dėmesį ir visi kartu galėtume ieškoti dialogo“, – mintimis dalijasi idėjos iniciatoriai, pripažįstantys, kad istorijos juos pačius paskatino toliau tęsti panašaus pobūdžio iniciatyvas, padėsiančias jų bendraamžiams atrasti vidinę ramybę ir pusiausvyrą gyvenime.
Su jautriomis, meno kūriniais virtusiomis istorijomis visuomenė galės susipažinti jau gruodžio 15 d. 18 val. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre. Čia atidarymo metu koncertuos ir iniciatyvą palaikanti jaunimo „Stoties grupė“.
„Tylos portretai“ kvies susimąstyti ir kitose Prienų viešose erdvėse: gruodžio 20–27 d. – Beržyno parke, gruodžio 27 – sausio 3 d. Nemuno krantinėje, apžvalgos aikštelės prieigose. Vėliau atlikti savo misijos paroda keliaus į Šilavoto, Naujosios Ūtos laisvalaikio sales, kur planuojama pradėti mobilų darbą su jaunimu, bei kitų miestų Atviras jaunimo erdves ir centrus, kur apie problemas, su kuriomis susiduria jaunoji karta, patys už save kalbės „Tylos portretai“.
„Tylos portretai“ – tai tik pradžia kilnaus tikslo link. Unikalios idėjos organizatoriai jau užsimena ir apie ateities planus, kuriuose numatoma psichologinės pagalbos jaunuoliams teikimo plėtra, bendradarbiavimo ryšių skatinimas tarp organizacijų.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *