Birštone – koronaviruso protrūkiai, gyventojai raginami skiepytis

Dėl kylančių sergamumo skaičių nuo lapkričio pradžios daugelyje savivaldybių, taip pat ir Birštono, atšaukti biudžetinių įstaigų vieši renginiai, nuo šio pirmadienio birštoniečiai, kaip ir kiti Lietuvos gyventojai, viešose vietose (prekybos centruose, viešajame transporte, darbe) įpareigoti dėvėti tik medicinines kaukes arba respiratorius.

Pavyzdys abejojantiems – šią savaitę premjerė I.Šimonytė buvo paskiepyta trečiąja COVID-19 vakcinos doze.

Pastarąją savaitę Birštono savivaldybės darbovietėse kilo keli COVID-19 infekcijos protrūkiai.
Birštono savivaldybės gydytoja Eglė Grinevičienė, atsakydama į klausimą, kas galėjo nulemti tokį sergamumo šuolį, svarstė, jog nedidelėje savivaldybėje pakako ir vieno kito įvežtinės delta atmainos, kuri yra itin užkrečiama, atvejo, kad infekcija išplistų darbo kolektyvuose, kur žmonės uždarose patalpose kartu praleidžia daugiausia laiko. Kita vertus, akcentavo ji, didžioji dalis įstaigų darbuotojų yra vakcinuoti prieš 5–6 mėnesius, todėl natūralu, kad jų įgyta apsauga susilpnėjo ir tikimybė užsikrėsti išaugo. Sprendimas paankstinti imunitetą sustiprinančią dozę įsigaliojo nuo lapkričio 17 d. – nuo šiol gyventojai galės būti revakcinuoti praėjus ne šešiems, o keturiems mėnesiams nuo pilnos skiepų schemos. Galbūt ši tvarka priimta kiek pavėluotai? E.Grinevičienės nuomone, ko gero, buvo paisoma vakcinos gamintojų pateiktų rekomendacijų, o atlikus daugiau tyrimų ir gavus naujų žinių apie vakcinų nuo koronaviruso veiksmingumą, buvo priimti atitinkami sprendimai. Nuo šio trečiadienio visi pilnamečiai gyventojai gali revakcinuotis trimis vakcinomis: „BioNTech ir Pfizer“ vakcina „Comirnaty“ arba „Janssen“ vakcina, kurių sustiprinančioji dozė skiriama praėjus keturiems mėnesiams po pilnos vakcinacijos, gamintojo „Moderna“ vakcina „Spikevax“ – po šešių mėnesių. Savivaldybės gydytoja Birštono medikus, socialinius darbuotojus, lėtinėmis ligomis sergančius ir kitus gyventojus, kurie į skiepų programą įsitraukė pirmieji, ragina nedelsti ir registruotis stiprinamajai dozei Karštosios linijos trumpuoju telefono numeriu 1808 arba internetu www.koronastop.lt. Vyresnio amžiaus gyventojai, kurie neturi įgūdžių naudotis informacinėmis technologijomis, gali kreiptis į savo šeimos gydytojus.
Anot E.Grinevičienės, nors vakcinacijos rodikliai Birštono savivaldybėje gan neblogi – iš viso COVID-19 vakcina paskiepyta 2603 arba 75,6 proc. gyventojų (Lietuvos vidurkis – 65,9 proc.), tačiau pilnai, dviem dozėmis paskiepytų, yra 64,5 proc. Dar 3,1 proc. žmonių, gavę vieną skiepų dozę, daugiau skiepijimo punktuose nepasirodė. Priežastys gali būti įvairios – spėja savivaldybės gydytoja – dalis išvyko į užsienį, kiti nenori skiepytis ir pan. Iki šios savaitės 323 arba 8 proc. gyventojų revakcinuota stiprinamąja doze, pastarosiomis dienomis pastebimas norinčiųjų skiepytis trečiaja doze suaktyvėjimas. Iki šiol mažiausiai asmenų paskiepyta 12–18 m. amžiaus grupėje. Statistika rodo, kad Birštono gimnazijoje vakcinuota 23,9 proc. mokinių.
E.Grinevičienė pripažįsta, kad bus nelengva atrasti poveikio priemonių tiems, kurie skiepų nepripažįsta ir atsisako skiepytis. Šioks toks paskatinimas buvo 100 eurų išmoka naujai nuo koronaviruso pasiskiepijusiems senjorams. Kitus turėtų paskatinti keisti savo nusistatymą skelbiami skaičiai iš ligoninių, kurie rodo, kad pasiskiepiję žmonės serga, yra guldomi į ligonines ir miršta rečiau, nei nesiskiepijusieji. Jie daug rečiau užkrečia ir savo šeimos narius.
O kol užsikrėtimai plinta, ir pasiskiepijusieji negali gyventi įprasto gyvenimo. Nuo lapkričio 17 d. izoliacija privaloma ir jiems, jeigu turėjo kontaktą su sergančiuoju COVID-19.  Izoliuotis reikės tol, kol bus gautas neigiamas PGR tyrimo atsakymas.
Šiuo metu kurortinėje savivaldybėje COVID-19 liga serga 72 birštoniečiai, 12 asmenų mirė nuo COVID –19 ligos, dar 14 asmenų mirtys netiesiogiai siejamos su šia liga. Lapkričio 16 d. duomenimis, Birštono savivaldybės teritorijoje per paskutinę parą užregistruoti 9 nauji koronaviruso atvejai.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *