Paminėjo Prienų savivaldos dieną

Lapkričio 9 d. Prienų krašto muziejus pakvietė į virtualų renginį, skirtą Prienų savivaldos ir miesto herbo 230-osioms metinėms paminėti.
Ta proga sveikinimo žodžius tarė Savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, kviesdamas rinkti istorinius faktus apie garbingą mūsų krašto praeitį ir kitų metų vasarą deramai paminėti Prienų miesto įkūrimo 520 metų sukaktį. Lietuvos Respublikos Seimo narys Andrius Palionis linkėjo, kad miesto herbe pavaizduoto Šv.Jurgio pavyzdžiu visi savivaldos srities darbuotojai ir gyventojai savo darbuose siektų bendrojo gėrio.
Renginio metu pranešimą „Magdeburgo teisės reikšmė ir nauda“ skaitė Prienų „Žiburio“ gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė Vilija Juodsnukienė. Su Birštono sakralinio muziejaus vadovės, dr. Romos Zajančkauskienės parengtu pranešimu tema „Prienų herbas, jo simbolika, Šv. Jurgio kultas“ supažindino Prienų krašto muziejaus vyr. muziejininkė Svaja Vinskaitė.
Prieš 230 metų, 1791 m. lapkričio 9 d., Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Stanislovas Augustas Poniatovskis suteikė Prienams Magdeburgo teises ir herbą su Šv. Jurgio atvaizdu. Prienai tapo Trakų vaivadijos Prienų pavieto centru. Prienams buvo priskirtos Prienų, Lankeliškių, Virbalio, Alvito, Vilkaviškio, Liudvinavo, Daukšių, Keturvalakių, Ūdrijos, Rumbonių, Balbieriškio, Bartninkų, Darsūniškio, Ašmintos, Pilviškių, Panemunės, Vištyčio, Naumiesčio parapijos, dalis Punios ir Stakliškių parapijų bei artimiausi kaimynai – Birštonas.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *