Maža bendruomenė – dideli darbai

Kas gali geriau žinoti kaimo gyventojų poreikius bei problemas, nei vietos bendruomenė. Bendruomenės nėra visagalės, vargu, ar jos išspręs emigracijos, nedarbo, socialines problemas, nors vis dažniau bandoma atsakomybę už tai užkrauti ir joms. Vis dėlto bendruomenė yra didžiulė jėga, kuri gali tikrove paversti žemiškus žmonių norus, susijusius su gyvenamąja aplinka, gerokai praturtinti jų socialinį ir kultūrinį gyvenimą ir padėti atsiskleisti jų gebėjimams per įvairiausias veiklas, naudingas ir jiems patiems, ir kitiems gyventojams.
Šiuo metu Kašonių bendruomenės, kaip organizacijos, narių sąraše – 46 žmonės. Tačiau bendruomenės veikla domisi ir į ją įsitraukia gerokai daugiau Kašonių gyventojų.
Kašonių bendruomenė savo laiką, darbą, idėjas skiria ne tik savo organizacijos nariams. Bendruomenę suprasdami plačiąja prasme, stengiamės ieškoti kaime iškilusių problemų sprendimų ir būdų, kaip gyvenimą Kašonyse padaryti geresnį ir saugesnį.
Kašoniškių organizacija skaičiuoja jau penkioliktus gyvavimo metus, ji jau yra gana plačiai žinoma ir matoma, dalyvauja įvairiuose projektuose ir nevengia savęs pristatyti visuomenei.
Propaguodami savo veiklą kašoniškiai nori ne pasigirti, o paskatinti žmones prisijungti, bendrauti, rasti sau įdomios veiklos. Bendruomenės tinklalapyje www.kasoniubendruomen.lt ir Facebook‘o paskyroje visada kviečiame į savo organizuojamus renginius, paskaitas, edukacinius užsiėmimus, susitikimus, išvykas. Esame labai aktyvūs, ir mūsų veikla įvairiapusė, todėl, apsilankę mūsų renginiuose, žmonės įsilieja į bendruomenę. Norint prisijungti prie mūsų veiklos, net nebūtina įstoti į bendruomenę.
Prieš keletą metų buvo sunkiau, nes visi organizaciniai rūpesčiai krito ant bendruomenės pirmininko ir dar dviejų aktyvistų pečių, tačiau, savo darbu įrodžius, kad mes tikrai pajėgūs įveikti sunkumus, padaryti vienokius ar kitokius darbus, pasiekti užsibrėžtus tikslus, jau ir bendruomenės nariai noriai imasi iniciatyvos. Visiems čia yra ką veikti: ir sportinė bei meninė veikla, ir renginių organizavimas, ir administravimo darbai, ir socialinė veikla, ir t.t.
Pirmasis renginys, kurį bendruomenė organizavo, buvo akcija „Darom“. Ji bendruomenės nariams jau tapo tradicinė. Prie šios akcijos kasmet kviečiami prisidėti ir kaimo gyventojai. Tvarkoma gyvenvietės aplinka, išvalytas per Kašonis tekantis Sobuvos upelis, tvenkinio ir ežero pakrantės, įrengti lieptai, suoleliai.
Jau tapo tradicija renginiai Motinos, Tėvo, Vaikų gynimo dienos, Joninių, Rudenėlio ir Kalėdinės švenčių progomis, giedame Tautinę giesmę ant vietos piliakalnių, organizuojame vaikų užimtumo vasaros stovyklas, šaškių, smiginio, šaudymo iš pneumatinio ginklo, paplūdimio tinklinio varžybas.
Pažymime ir valstybines šventes, kurių metu lankosi rajono politikai, Seimo nariai, istorikai, kitų bendruomenių atstovai, meniniai kolektyvai. Organizuojame nemažai edukacinių užsiėmimų, susitikimų su žymiais kraštiečiais. Noriai prisijungiame ir prie Jiezno seniūnijos organizuojamų renginių. Jiezno seniūnas yra Kašonių bendruomenės narys ir aktyviai dalyvauja bendruomenės veikloje.
Kaimo senjorai dalyvavo projekte „Prisijungusi Lietuva“, lankė skaitmeninio raštingumo mokymus. Projekto veiklų dėka išmoko saugiai dalintis informacija internete, kritiškiau vertinti jame pateikiamą informaciją bei atpažinti saugias interneto svetaines.
Išties gyvename gražiame, jaukiame kaime. Puiki yra ir šio rajono geografinė padėtis, leidžianti gyventojams turėti geras susisiekimo sąlygas ir taip spręsti darbinės veiklos problemas. Kaimas nedidelis, tad beveik visi vienas kitą vienaip ar kitaip pažįsta. Tad galime džiaugtis, kad nusikalstamumo nėra.
Bendruomenė užmezgusi glaudžius bendradarbiavimo ryšius su kitomis bendruomenėmis, dalijasi su jomis gerąja patirtimi ir iš jų mokosi. Siekiame ne konkuruoti su kitomis tokio pobūdžio organizacijomis, o palaikyti bendruomeniškumą, draugystę, savitarpio pagalbos ryšius. Esame ne tik aktyvūs, bet ir draugiški bei atviri visuomenei. Visada atsiliepiame į kitų bendruomenių kvietimus ir aktyviai dalyvaujame jų renginiuose. Tad dabar tikrai drąsiai galime teigti, kad turime daug draugų.
Kašonių bendruomenė neapsiriboja ryšiais vien tik su savo rajono bendruomenėmis – lanko ir kaimyninių rajonų bendruomenes. Taip pat palaiko ryšius su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis, įvairiomis institucijomis, klubais.
Geriausiai apie žmogų gali papasakoti jo darbai. 
Danutė Bajorienė
Kašonių bendruomenės narė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *