Kartu su pasaka

Prienų „Ąžuolo“ priešmokyklinukai (mokytojos Edita Jucienė ir Sandra Leonavičienė) spalio 22 d. svečiavosi Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje. Daugelis iš mažųjų šioje bibliotekoje lankėsi jau ne pirmą kartą, todėl džiugiai dalinosi prisiminimais apie viešnages bibliotekoje kartu su jų lankytų lopšelių-darželių grupių draugais ir auklėtojomis, pasakojo, kokias knygeles tada jiems skaitė bibliotekininkės, su kokiais knygelių veikėjais jau yra pažįstami. O tie priešmokyklinių grupių mokinukai, kurie bibliotekoje lankėsi pirmą kartą, susidomėję klausėsi bendraamžių įspūdžių ir smalsiai tyrinėjo aplinką – juk tiek daug įdomaus ir nepažinto aplinkui, tokia gausybė knygų knygelių, žaislų ir žaidimų!
Nurimus pirmiesiems įspūdžiams, bibliotekininkės pakvietė vaikučius apžiūrėti knygų parodėlę, į kurią pateko pačios gražiausios pasakų knygelės mažiesiems skaitytojams. Čia buvo ir lietuvių liaudies, ir įvairių kitų pasaulio tautų pasakos, ir vieno žymiausių pasakininkų Hanso Kristiano Anderseno pasakų knygos, ir šiuolaikinių lietuvių rašytojų, rašančių vaikams, knygelės. Be abejonės, parodoje savo vietą rado ir žaislinės, ir garsinės knygelės, kuriose pasakos ir kitokie pasakojimai iliustruoti ne tik piešiniais, bet ir tūrinėmis iliustracijomis, muzikiniais kūriniais, gamtos garsais ir kt.
O viena knyga vaikus sudomino ypač, nes – iš kurios pusės ją beverstum – vis į pasakos pradžią pataikai! Taip neįprastai išleista Justino Marcinkevičiaus eiliuotų pasakėlių vaikams „Voro vestuvės“ ir „Grybų karas“ knygelė. Kadangi vaikai bibliotekoje lankėsi rudenį, tai ir pokalbis pasisuko rudens takeliu, į mišką, grybauti! Ta proga vaikai prisiminė, kokius grybus pažįsta, kokius kartu su tėveliais renka, o ištrauką apie rudeninį grybų lietų iš eiliuotos Justino Marcinkevičiaus pasakos apie neįtikėtinus grybų nuotykius paskaičiusi bibliotekininkė pakvietė mažuosius bibliotekos lankytojus pažiūrėti animacinį filmuką „Grybų karas“ ir sužinoti, kuo baigėsi grybų pulkaunyko Baravyko ir jo kariaunos žygis į karą parnešti šilko skarą. Žiūrėdami animacinį filmuką ir susipažinę su grybų armijos kareiviais, „Ąžuolo“ progimnazijos priešmokyklinukai patys dar kartą suskaičiavo visus šaunius grybų armijos karius, o juos skaičiuodami ir naują skaičiuotę išmoko:
„Vienas šleivas, / Du kreivi, / Keturi – pusiau gyvi. / Penktas – mažas ir kuprotas, / O šeštam – įlūžęs kotas. / Septyni – visai seni… /Kokia armija šauni!“
Daug šurmulio, daug juoko, daug šviesių emocijų trykšte tryško! O juk taip ir turi būti, kai susitinki su knyga.
Ir ne bet kokia knyga, o su pasaka!
Ir ne bet kokia pasaka, o eiliuota!
Ir ne bet kokia eiliuota pasaka, o „Grybų karas“!
Kaip juokavo pats šios pasakėlės autorius Justinas Marcinkevičius, tai pati skaitomiausia ir populiariausia jo knyga. Su šia knyga užaugo šiandienos priešmokyklinukų seneliai, tėvai, dabar auga jie – šešiamečiai priešmokyklinukai, nes nieko nėra smagiau ir gražiau kaip AUGTI KARTU SU PASAKA!

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *