Šiemet „Pora už poros“ sujungė dviejų valstybių lietuvius

Praėjusiais metais lietuviškam sceniniam šokiui sukako 115 metų. Deja, dėl karantino repeticijų ir koncertų salėse poros nesisuko, tačiau šiemet garbinga sukaktis su trenksmu pažymėta konkursiniame festivalyje „Pora už poros 2021“.

Prienų kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvas „Ringis“ (vadovas Raimundas Markūnas) pelnė Mažojo laureato vardą.

Festivalio tradicijos gyvuoja jau daugiau nei 50 metų. Pirmą kartą „Pora už poros“ buvo surengtas dar 1969 metais ir iki šiol vyksta kas ketverius metus.
Keičiantis laikmečiams, keičiasi ir kultūra, atsiranda daugiau laisvalaikio praleidimo būdų, naujų meno formų, tačiau vienas iš gausiausiu dalyvių skaičiumi pasižyminčių suaugusiųjų renginių tik įrodo, kad liaudies šokiai gali būti pateikiami šiuolaikiškai, moderniai, skambant ir šių dienų muzikai, bet kartu išsaugant lietuvių liaudies šokių tradicijas.
Spalio 23–24 dienomis pora už poros sukosi ir Prienuose. Čia nacionalinio turo varžytuvėse laureato vardo siekė per 60 merginų ir moterų, jaunimo, miestų, miestelių ir užsienio lietuvių bei rajono centrų vyresniųjų šokių kolektyvų.

Seinų „Lietuvių namų“ kolektyvas „Seina“.

Atsižvelgiant į šokėjų kolektyvų meninį lygį, vadovų kūrybiškumą, repertuaro parinkimą, šokio atlikimo manierą ir skonį, sceninę kultūrą, kostiumo tvarkingumą bei grupės savitumą, dalyvius vertino kompetentinga komisija: Lietuvos nacionalinio kultūros centro choreografijos specialistė Živilė Adomaitienė, choreografė Snieguolė Einikytė, VGTU jaunimo tautinių šokių ansamblio „Vingis“, vyresniųjų šokių ansamblio „Vilnis“ ir Vilniaus sausio 13-osios mokyklos vaikų šokių studijos „Lazdynėlis“ meno vadovė Rimutė Zaleckaitė, VGTU jaunimo tautinių šokių ansamblio „Vingis“ choreografas Donatas Šiniauskas ir varžybų vadovė, koordinatorė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro choreografijos specialistė Gražina Kasparavičiūtė.
Kompetentinga komisija įvertino ir Prienų krašto šokėjus – Prienų kultūros ir laisvalaikio centro kolektyvas „Ringis“ (vadovas Raimundas Markūnas) pelnė Mažojo laureato vardą.
Šiemet universali meno kalba sujungė abipus sienų gyvenančius lietuvius – festivalyje pirmą kartą dalyvavo Punsko ir Seinų lietuvių bendruomenių šokėjai. Užsienio lietuvių vyresniųjų šokių kategorijoje save parodyti ryžosi ne tik du dešimtmečius gyvuojanti Punsko lietuvių kultūros namų liaudiškų šokių grupė „Vyčiai“ (vadovė Asta Pečiulienė), bet ir jaunas Seinų „Lietuvių namų“ kolektyvas „Seina“ (vadovės Dalia Astrauskienė ir Alina Dzimida).
Dar prieš rezultatų paskelbimą kolektyvo „Seina“ vadovės sakė, jog konkurencijos Punsko kolektyvui seiniečiai tikrai nejaučia, mat per pandemijos laikotarpį šokėjai taip pasiilgo scenos, jog ir pagrindinis tikslas pirmiausia yra gražiai pasirodyti ir gerai praleisti laiką.
Vadovės džiaugiasi, kad vos prieš penkerius metus susibūrusio kolektyvo gretas papildo nauji šokėjai. „Šiuo metu kolektyve turime aštuonias poras. Ko jau ko, bet profesijų pas mus tikrai netrūksta – čia šoka ir gaisrininkas, ir ūkininkai, ir buhalterė, ir studentai. Džiaugiamės, kad pavyksta dalyvauti ir renginiuose Lietuvoje. 2018 m. pirmą kartą dalyvavome dainų šventėje „Vardant tos“, o šiemet atvykome ir į „Pora už poros“. Kadangi turime naujokų, šiandien jiems buvo pirmasis pasirodymas“, – geros nuotaikos neslėpė kolektyvo „Seina“ vadovės.
Tiesa, Dalia Astrauskienė pastebi, jog ir Lietuvoje, ir Lenkijoje, spartėjant gyvenimo tempui, į kasdienius rūpesčius įsisukusius žmones tampa kiek sunkiau pritraukti į kultūrinį gyvenimą.
Paklausta, kaip į kolektyvo veiklą sekasi pritraukti jaunimą, D. Astrauskienė atsakė: „Su jaunimu yra kita problema – Seinų „Žiburio“ lietuvių mokykloje vaikai mokosi tik iki 15 metų, vėliau jie išeina mokytis į vienintelę Lenkijoj lietuvių vidurinę mokyklą Punske ir ten ruošiasi aukštesniems mokslams. Taigi mes tik paauginam jaunimą ir vėliau jis puošia Punsko sceną. Vėliau tie, kurie nori tęsti mokslus lietuvių kalba aukštojoje mokykloje, vyksta į Lietuvą“.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *