Reikalauja žemės ūkio ministro atsistatydinimo

Daugiau nei prieš dvi savaites Lietuvos žemės ūkio taryba, kuriai priklauso dešimt asociacijų, kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę, reikšdama nepasitikėjimą žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku.
Premjerės paprašytas ministras spalio 21 dieną susitiko su žemdirbiškų organizacijų atstovais, išklausė jų reikalavimus ir išsakė ministerijos poziciją probleminiais klausimais. Susitikimas vyko emocingai, abi šalys liko prie savo nuomonių, todėl praėjusį penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje Žemės ūkio tarybos vadovas, Prienų krašto ūkininkas Jonas Vilionis pakartojo: žemės ūkio sektoriaus problemų nesprendžiantis ministras privalo pasitraukti iš užimamų pareigų. Pasak jo, ministro tinkamumo klausimą siekiama aptarti ir su šalies Prezidentu, o situacijai nesikeičiant J.Vilionis neatmetė ir galimybės surengti visuotines protesto akcijas.
Žemės ūkio ministerijai priekaištaujama dėl to, kad ji neturi žemės ūkio strategijos. Mažėjant grūdų derliui, pieno ir mėsos gamybai, ūkininkams gaunant žemiausias kainas už pagamintą produkciją, nesiimama priemonių padėti žemdirbiams, su jais nediskutuojama. Žemės ūkio tarybos atstovų nuomone, žaliojo kurso priemonės (iš jų – daugiamečių ganyklų ir pievų atkūrimas, pesticidų naudojimo mažinimas) Lietuvoje pasirinktos netinkamai, jos yra per griežtos ir pražūtingos ūkininkams.
Žemės ūkio ministras K.Navickas, ir ketvirtadienį susitikęs su Žemės ūkio tarybos atstovais, ir penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje, sakė nematantis pagrindo atsistatydinti. Jis patikino, kad Europos paskelbtas žaliasis kursas bus tęsiamas, nors dėl griežtėjančių reikalavimų Lietuvos žemės ūkio taryba ir ypač nepatenkinti grūdininkai jam daro spaudimą. Ministras tai susiejo su lobistinių organizacijų visoje Europoje suaktyvėjimu, Europos Parlamentui rengiantis balsuoti dėl Europos žaliojo kurso tikslų.

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *