Nedideli vasarnamiai: kaip juose susiplanuoti gyvenamąją erdvę?

Nedideli vasarnamiai tampa vis populiaresniu pasirinkimu naujakurių tarpe, todėl jų planavimo ir įrengimo klausimai tampa aktualesni nei bet kada anksčiau. Vasarnamis – ne tik gamtai draugiškas būsto pasirinkimas, jis taip pat leidžia sutaupyti – nedideli mediniai namai dažnu atveju yra ekonomiškesni, o jų eksploatacija – pigesnė. Taigi, užuot svarstę didelį gyvenamą plotą, geriau apsvarstykite erdves bei jų išdėstymą. O tam, kad suplanuoti savo nedidelį vasarnamį būtų lengviau, dalinamės keletu naudingų patarimų, kurie padės susikurti savo svajonių poilsio namus nedideliame plote.

Susikurkite erdvę be sienų

Nors vasarnamiai dažnai įsivaizduojami kaip paprasta kvadratinė dėžutė, nereikėtų apsiriboti šia idėja. Nedidelis vasarnamis, kaip ir bet kokio kito tipo statinys, gali būti suprojektuotas unikaliai, atsižvelgiant į visus, jūsų komfortabiliam gyvenimui svarbius aspektus, todėl neturėtumėte vengti originalių išdėstymo sprendimų (ypač mažo ploto namams). Individualaus dizaino vasarnamiai gali būti gana modernūs, su dideliais panoraminiais langais, įvairių formų terasa ar net keliomis durimis ir langais, dekoruotais tradiciniais, klasikiniais ar moderniais elementais.

Viena iš idėjų, kurią rangovai dažnai rekomenduoja mažesnio ploto vasarnamiui, yra atvira gyvenamoji erdvė. Pasirinkę tokio tipo erdvės išdėstymą, jūs ne tik suteiksite savo namams didesnį erdvės pojūtį, bet ir maksimaliai išnaudosite erdvę. Tam, kad neprarastumėte erdvės, bet išlaikytumėte jaukumo ir privatumo jausmą, tam tikras erdves, pavyzdžiui, miegamąjį ar darbo erdvę, galite atskirti lengvomis pertvaromis ar net didesniais kambariniais augalais.

Venkite koridorių

Gerai apsvarstę kiekvieno izoliuoto kambario paskirtį – į kokias erdves galėtų būti suskirstytas jūsų vasarnamis, pabandykite suplanuoti kuo mažiau koridorių. Jie ne tik trukdo išnaudoti erdvę, bet ir sumažina bendrą erdvės pojūtį, o svarbiausia – neleidžia pro langus iš visų pusių sklisti šviesai. Patalpose laisvai krentanti šviesa suteikia gerokai daugiau erdvės, todėl net ir mažesni vasarnamiai tampa daug komfortiškesni poilsiui ir nuolatiniam gyvenimui. Ne mažiau svarbu ir tai, jog koridoriai smarkiai riboja erdvės ir architektūrinius sprendimus, galinčius ne tik padidinti vasarnamio erdvę, bet ir pagyvinti paties namo interjerą.

Rinkitės šviesias spalvas

Nesvarbu, kokią sienų, grindų ir lubų apdailą planuojate rinktis, reikėtų atkreipti dėmesį į vieną svarbiausių aspektų – būsimas vasarnamio kambarių spalvas. Tai ne tik lems, kaip stilingai atrodys jūsų vasarnamis, bet ir turės didelę įtaką erdvės pojūčiui ir kambarių apšvietimui. Vien remiantis bendromis žiniomis nesunku suprasti, kad pasirinktos šviesios kambario spalvos suteiks kambariui daug daugiau šviesos nei tamsios. Dėl kambario dekoravimui pasirinktų šviesių spalvų jo erdvė taip pat atrodys didesnė nei yra iš tikrųjų.

Šviesus interjeras taps nepakeičiamu sprendimu ir tuo atveju, jei mediniame vasarnamyje trūks langų arba pro jo langus sklisti šviesai trukdys už lango augantys medžiai. Svarbu paminėti, kad ne mažiau dėmesio nei svetainės sienoms reikėtų skirti ir baldams, o tiksliau – jų spalvos ir sienų spalvų santykiui. Gana dažnai vasarnamiai įrengiami taip, kad šviesą skleistų visas jų interjeras – tiek sienų, tiek pagrindinių baldų spalva pasirenkama šviesi. Tokių namų stilių gali pagyvinti modernūs interjero sprendimai, pavyzdžiui, unikali patalpų architektūra ar individualūs akcentai.

Apsvarstykite kiekvieno kambario paskirtį

Nesvarbu, kiek uždarų kambarių turės jūsų medinis vasarnamis, pasistenkite gerai apgalvoti kiekvieno kambario paskirtį. Pavyzdžiui, jei keičiantis darbo sąlygoms galvojate apie atskirą darbo kambarį, sukurkite erdvę, kurioje galėtumėte ne tik dirbti, bet ir, jei reikia, apgyvendinti svečius ar net sportuoti. Vasarnamiai su daugiafunkcinėmis patalpomis ne tik bus naudojami gerokai dažniau, bet ir leis neapkrauti erdvių papildomais stalais, treniruokliais ar miegamosiomis sofomis.

Gerai apgalvokite apšvietimą

Nors apšvietimui dažnai skiriama palyginti mažai dėmesio, jis gali tapti ypač reikšmingu akcentu bet kokiose patalpose, todėl vasarnamis – ne išimtis. Projektuojant vasarnamį reikėtų atsižvelgti į langų skaičių ir dirbtinio apšvietimo galimybes.

Jau pastatytų medinių vasarnamių atveju vidaus apšvietimą galima pagerinti naudojant kelių tipų apšvietimą. Dažniausiai naudojami du papildomi apšvietimo tipai: užduočių apšvietimas ir taškinis apšvietimas. Užduočių apšvietimas, kuris yra ryškesnis už bendrą apšvietimą, apima: grindų lempas, stalines lempas, vonios veidrodžio apšvietimą. Taškiniu apšvietimu laikomi sieniniai ir prie lubų montuojami šviestuvai. Kaip jau buvo pabrėžta anksčiau, visų šviesos šaltinių derinys sukurs efektą, dėl kurio net ir mažesni vasarnamiai atrodys gerokai erdvesni. Įvairių tipų šviestuvai taip pat suteiks interjerui papildomo stiliaus.

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *