Jaunimo debatai žengia į Birštoną

Birštono gimnazijos mokytojų ir mokinių komanda dalyvauja Erasmus+ daugiašaliame projekte „Democracy: a journey from ancient past to present“ (Moksleivių debatai „e-Valdžia-už ir prieš“ ). Į projekto veiklas įsitraukė atstovai iš Ispanijos, Italijos, Graikijos ir Turkijos.
Spalio 11–16 dienomis planuojamas projekto dalyvių mobilumas Birštono gimnazijoje. Numatytos įvairios veiklos: edukacija Birštono mieste, Istorinėje prezidentūroje Kaune, IX forte. Su mūsų valstybės istorija projekto partneriai bus supažindinami Kernavėje ir Trakuose. Lietuvos sostinėje lankysis LR Seime, diskutuos su Seimo nariu, leisis į ekskursiją po istorinį Vilnių. Birštono gimnazijoje vyks mokinių debatai e-valdžios galimybių ir svarbos klausimais. Besiruošdami šiam mokinių mobilumui, tobulinome debatų kultūros įgūdžius.
Birštono gimnazijoje rugsėjo 27 d. viešėjo asociacijos „Jaunimo debatai“ atstovės: VU IV kurso TSPMI (tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas) studentė Viltė Sinkevičiūtė ir Achemo technikos universiteto 1 kurso studentė, būsimoji architektė Vilija Sviderskytė. Asociacija „Jaunimo debatai“, kuriai atstovavo mūsų viešnios, – ne pelno siekianti organizacija, turinti tikslą ugdyti kritinį jaunų žmonių mąstymą, kviečianti diskutuoti įvairiomis visuomeninėmis, kultūrinėmis bei politinėmis temomis. Asociacija siekia skleisti debatų kultūrą Lietuvoje.
Merginos atvyko supažindinti jaunimą, kaip veikia Seimas, kokią įtaką turi skirtingos ideologijos, partijos, kaip priimami sprendimai. Jos viliasi, kad veikla, kurią vykdo, paskatins jaunimą aktyviau įsitraukti į politinę, visuomeninę veiklą, dalyvauti įvairiuose referendumuose, drąsiai išsakyti savo nuomonę, būti pilietiškiems. Su Vilija ir Vilte susitiko 8, II-IV klasių gimnazistai ir nuo 11 iki 15 val. vyko politinė simuliacija – žaidimas, kurio metu imituojami politiniai procesai. Žaidimas „Seimas Insider“ kiek supaprastintu būdu (siekiant užtikrinti fiksuotą trukmę ir mažesnes grupes) imituoja Lietuvos Respublikos Seimo veiklą – simuliacijos dalyviai pusdieniui įsijaučia į parlamentarų vaidmenį ir patys kuria politiką: diskutuoja, ruošia įstatymo projektą, dirba frakcijose bei dalyvauja plenariniame posėdyje ir balsuoja dėl paruošto įstatymo projekto.
Didžiausias iššūkis dalyviui yra toks pats, kaip ir tikram parlamentarui – tinkamai atstovauti savo rinkėjui ir gebėti išklausyti savo kolegų nuomonę bei rasti kompromisą. Ar ieškoti to kompromiso, ar laiką skirti strategavimui ir politinių intrigų kūrimui, kiekvienas simuliacijos dalyvis sprendžia pats. Diskusijų, derybų ir atsakomybės buvo daug, o pats žaidimas neprailgo! Tiesa, ir Viltė, ir Vilija pagyrė gimnazistus už jų kultūringą elgesį, sugebėjimą išklausyti. Jų nuomone, mūsų mokiniams šiek tiek trūksta drąsos ir noro išsakyti savo mintis, tačiau viską galima pakeisti, pasitelkus tinkamus metodus, padrąsinimą ir paskatinimą. Gimnazistai šią patirtį įvertino teigiamai, tačiau turėjo ir keletą pasiūlymų organizatorėms dėl pačios simuliacijos organizavimo. Džiugu, kad Birštono gimnazijos mokiniai buvo patys pirmieji Respublikoje, išbandę šį simuliacinį debatų žaidimą.
Asta Ferevičienė
Birštono gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *