Prienuose patirties sėmėsi Lietuvos kultūros centrų lyderiai

Tradiciškai kiekvieną rudenį Lietuvos kultūros bendruomenė viename iš rajonų susitinka aptarti kultūros sektoriaus aktualijas ir problemas bei pasisemti gerosios patirties. Rugsėjo 20–22 dienomis Lietuvos kultūros centrų asociacijos lyderiai apie nuolatinės kaitos iššūkius ir nūdienos aktualijas diskutavo Prienuose.


Pirmą konferencijos dieną kultūros bendruomenė rūpesčiais ir lūkesčiais dalijosi ne tik tarpusavyje, bet ir su žmonėmis, kurie moderuoja ir valdo šalies kultūros politiką: Seimo, Vyriausybės, Prezidentūros atstovais. Atidarymo renginyje dalyvavo Seimo kultūros komiteto pirmininkas prof. Vytautas Juozapaitis, kultūros ministras Simonas Kairys ir viceministras Albinas Vilčinskas, Prezidento vyriausioji patarėja, Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė dr. Jolanta Karpavičienė, Ministrės Pirmininkės patarėja kultūros klausimais dr. Gabrielė Žaidytė, Prienų rajono savivaldos atstovai, Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas Romas Matulis, Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa ir kiti garbūs svečiai.
Sveikindamas konferencijos dalyvius, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas pasidžiaugė atsinaujinusiu Prienų kultūros ir laisvalaikio centru, kuriame ir vyko lyderių sueiga, bei ir gerėjančia kultūrinių paslaugų kokybe mieste, bet ir atkreipė dėmesį į kultūros centrų darbuotojams itin aktualią problemą – atlyginimus. Mero teigimu, nedideli atlyginimai neretai paskatina gerų darbuotojų nutekėjimą į kitas sritis. Atlyginimų kėlimo perspektyvos aptartos ir diskusijos metu, tačiau labai konkrečių pažadų, kaip tai bus įgyvendinta, Simonas Kairys neskubėjo dalinti.
Anot kultūros ministro, siekiant išspręsti tam tikras problemas, kalbėti apie sisteminius pokyčius kultūros centruose yra būtina, todėl pirmąją sueigos dieną su kultūros ekspertais aptartos esminės šio sektoriaus problemos: profesionalių kūrėjų ir jaunimo pritraukimo į regionus galimybės, kultūros ir švietimo sričių reikšmė, užtikrinant profesionalių darbuotojų rengimą, bei tam tikri teisiniai aspektai. Diskusijos dalyvių teigimu, visa tai šiandien kelia nemažai iššūkių, nes ir jaunoji karta turi kitokį mąstymą, ir stojančiųjų į kultūros programas skaičius mažėja, todėl netolimoje ateityje situacija gali tapti panaši į dabar susidariusią pedagogų trūkumo problemą.
Visgi sudėtingoje pandeminėje situacijoje ministerijos misija tampa ne tik įgyvendinti tam tikrus pokyčius, bet ir užtikrinti, kad kultūros centrai nebūtų uždaryti. „Būtina garsiai kalbėti apie tai, kad Galimybių pasas nėra žmonių skirstymo priemonė, jis pirmiausia yra skirtas tam, kad galėtų kvėpuoti kultūra, kultūros įstaigos, verslai ir švietimas“, – sakė kultūros ministras Simonas Kairys.
Atsižvelgdamas į susidariusias problemas kultūros srityje, Kultūros komiteto pirmininkas V. Juozapaitis dar diskusijos pradžioje akcentavo, jog kultūros sektoriuje dirbantys žmonės yra stebuklingai pasišventę savo darbui, mat šioje srityje jie dirba tik todėl, kad negali čia nedirbti, o ne todėl, kad nėra kur dirbti.
Renginio atidarymo metu Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė sveikindama dalyvius, atvykusius į išgražėjusius Prienus, teigė, jog Savivaldybė stengiasi, kad gyventojai Prienuose jaustųsi gerai, o atvažiavę svečiai matytų teigiamus pokyčius. Tais pokyčiais antrąją konferencijos dieną kultūros centrų atstovai galėjo įsitikinti patys, praktiškai susipažinę su rajone veikiančiais meno kolektyvais, bendruomenės aktyvu. Kultūros lyderių dėmesį atkreipė unikalus Prienų jaunimo projektas „Po grindim“ bei Šilavoto Davatkynas, kuris yra tapęs ne tik puikiu įrodymu, kiek daug gali nuoširdus žmogaus darbas, bet ir netradicinių erdvių panaudojimo kultūros reikmėms pavyzdžiu visoje Lietuvoje, nes, kaip pirmąją renginio dieną sakė vyriausioji Prezidento patarėja dr. Jolanta Karpavičienė, kultūros bendruomenės atstovas yra arčiausiai žmogaus, jis jaučia pulsą ir gali žmonėse uždegti tą kultūros šviesą. Būtent tokią šviesą Prienų krašte yra įžiebusi Davatkyno muziejininkė Danguolė Lincevičienė, mažame miestelyje kūrenanti tikrą kultūros židinį.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *