A. Mikėno memorialo sportinio ėjimo varžybų tradicijai – 35!

Šiemet sukanka 65 metai, kai lengvaatletis Antanas Mikėnas Melburno olimpinėse žaidynėse iškovojo sidabro medalį. Legendinė pergalė įėjo į Lietuvos istoriją, o prieš 36-erius metus Lietuvoje surengtos ir pirmosios A. Mikėno taurės varžybos. Tęsiant jau ketvirtą dešimtmetį skaičiuojančią tradiciją, rugsėjo 16 d. Birštono stadione įvyko kasmetinės olimpinio vicečempiono A. Mikėno memorialo sportinio ėjimo varžybos.
Organizuoti šias varžybas Birštone prieš daugiau nei tris dešimtmečius mintis kilo ilgamečiui miesto treneriui Jonui Juozaičiui. O šiais metais kurortas sportininkus pasitinka jau 35-ąjį kartą, čia rugsėjo 16 dieną kartu vyko ir XIX Baltijos šalių jaunimo, jaunių ir jaunučių komandinis čempionatas. Tiesa, įprastai A. Mikėno memorialo varžybos vyksta pagrindinėje kurorto gatvėje, tačiau dėl kelio remonto darbų šiais metais ėjikai išbandė Birštono stadiono dangą.
Memorialo ėjimo varžybų iniciatorius dar pamena tuos laikus, kai su Lietuvos legenda tekdavo bendrauti bei bendradarbiauti ir pačiam, A.Mikėnas taip pat atvykdavo į jo garbei pavadintas varžybas Birštone ir geriausiems sportininkams pats įteikdavo prizus. J. Juozaitis džiaugiasi, jog dabar nė vienerių varžybų nepraleidžia A. Mikėno dukra Eglė, renginio atidarymo metu sakiusi, jog Birštono kurorte A. Mikėno dvasia yra gyva, todėl kurortas jai jau seniai tapo tarsi antraisiais namais.
Jubiliejinių varžybų proga J. Juozaitis prisimena ir tai, jog kadaise A. Mikėno ėjimo varžybose dalyvavo sportininkai ne tik iš Baltijos šalių, tačiau ir iš Amerikos, Azijos, Europos, o ir birštoniečių dalyvaudavo gausus būrys. Deja, gimnazijoje mažėjant mokinių skaičiui, mažėja ir savo kraštui atstovaujančių jaunųjų sportininkų. Šiemet dėl sudėtingos pandeminės situacijos svečių kurorte taip pat kur kas mažiau, tačiau, anot iniciatoriaus, nuotaika vis tiek išlieka gera.
Pats J. Juozaitis varžybų metu buvo ne tik vyriausiasis teisėjas, bet ir dalyvavo 500 m vadinamajame nostalgijos ėjime, kuriame, pagerbdami tradiciją, simboliškai varžėsi buvę sportininkai, kadaise ir patys dalyvavę A. Mikėno sportinio ėjimo varžybose. Po simbolinės kovos prasidėjo tikrosios varžybos. Gerų rezultatų sportininkams linkėjo ir garbingi svečiai: Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Antano Mikėno dukra Eglė, Lengvosios atletikos federacijos varžybų direktorius Aurelijus Žiedas ir kiti.
Sėkmė šiemet aplankė ir lietuvių komandą, ir iš mūsų krašto kilusius sportininkus. Baltijos šalių čempionate Lietuvos komanda, surinkusi 48 taškus, jau aštuonioliktą kartą įrodė savo pranašumą, antri liko estai (38 t.), treti – latviai (24 t.).
A.Mikėno memorialo nugalėtojais tapo: vaikų grupėje (2010 m. gim. ir jaun.) 1000 m – Gustė Vasiliauskaitė ir Dovydas Kniva; (2008–2009 m.) 1000 m distancijoje – Samanta Knivaitė, 3000 m – Viktoras Petryla. Beje, V. Petrylos rezultatas pripažintas neoficialiu Lietuvos 10-mečių rekordu. Jaunučių grupės miga: 3000 m – Justė Perveneckaitė, 5000 m. – Ugnius Antanavičius. Tarp jaunių nugalėjo: 5000 m – Akvilė Orliukaitė, 10000 m – Artur Djatšuk; tarp jaunimo: 10000 m – Toma Dailidonytė ir Raivo Lininš. Suaugusiųj grupėje nugalėjo: 10000 m – Modra Liepina ir mūsų kraštietis Marius Žiūkas; Tarp veteranų: 3000 m – Janina Luniewska, 5000 m – Normunds Ivzans.
Prizines vietas taip pat iškovojo prieniškė Miglė Damynaitė, 10000 m atkarpoje užėmusi 2-ąją vietą) ir birštonietis Dovydas Tolis, pelnęs trečią vietą 5000 m atkarpoje. Neblogus rezultatus pademonstravo ir Domas Juozaitis (Birštonas), Deimantė Žilinskaitė (Prienai), Nojus Butėnas (Birštonas) – jiems atiteko ketvirtosios vietos.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *