Visi gali pozityviai gyventi!

Meninė drožyba vykdo projektą „Visi gali pozityviai gyventi“, finansuojamą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Projekto tikslas – ugdyti ir palaikyti socialinius įgūdžius asmenims, esantiems socialinėje atskirtyje dėl skurdo ar negalios bei sumažinti šių asmenų socialinę atskirtį per mokymus, tarpusavio bendravimą bei kultūrinę veiklą, pasitelkiant drožybos meistrų praktines pamokas.
Projekto dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes pagal amžių ir medžio apdirbimo patirtį. Pirmoji grupė, kurioje buvo žmonės su negalia, veiklą pradėjo nuo pažinties su paprasčiausiais įrankiais, mokėsi juos naudoti gamindami inkilėlius paukščiams, gamindami medinius paukštelius. Vėliau dirbdino nedideles koplytėles. Prieš tai teko bandyti jas nupiešti, vėliau perkelti ant medžio, o jau meistras išpjaudavo taip kaip nupiešta. Kūrybinis darbas pavyko puikiai, koplytėlės buvo pagamintos visos skirtingos, tai parodė kiekvieno kūrybingumą. Kaip ir visiems, teko pabandyti pasigaminti indelį, naudojant paprastą tautodailininko kaltą ir plaktuką. Pirmieji bandymai buvo nedrąsūs, tačiau su savanorių ir meistrų pagalba atliekami darbai tobulėjo, o noras padaryti gražiau padėjo tobulinti gaminius. Pirmos grupės dalyviai prisidėjo prie drožybos aplinkos gražinimo, skulptūrų rato užbaigimo. Kiekviena diena, praleista VšĮ „Meninė drožyba“, suteikė naujos patirties ir dalyviams, ir su jais dirbusiems mokytojams bei savanoriams.
Antroji grupė savo veiklas tobulino skulptūroje, kai kuriems tai buvo nauja patirtis, o kai kuriems – proga tobulėti. Skulptūra taip pat prasideda nuo idėjos, nupieštos popieriaus lape, vėliau ji perpiešiama ant medžio ir kalto pagalba gimsta naujas kūrinys. Tam, kad jis būtų užbaigtas, reikalinga kantrybė, kurios ne visada užtenka. Būtinas mokytojų padrąsinimas, pagalba ir patarimai. Drožybos mokytojai, o ir kiti darbuotojai visada pataria ir padeda iki galo įgyvendinti idėjas.
Antros grupės dalyviams teko padirbėti prie medinio lajų tako, vedančio Nemuno link. Šis takas buvo visada, tačiau galimybė juo pasinaudoti priklausė nuo metų laikų. Pakėlus taką aukščiau, suteikiama proga pasigrožėti Nemunu visiems norintiesiems. Takas papuoštas pagamintomis projekto dalyvių skulptūromis, aprašymais apie čia augančius medžius. Tai – tik apie septyniasdešimties metrų pažintinis gamtos takas. Juo galės naudotis visi, atvykę į „Meninę drožybą“, galbūt ilgainiui atsiras galimybė jį pratęsti, sutvarkant Nemuno pakrantę.
Abi grupės, nors dirbo skirtingus darbus, dėl pandemijos apribojimų turėjo mažai galimybių bendrauti, tačiau bendri pietūs vieną vasaros dieną padėjo susibičiuliauti ir pažinti vienam kitą. Pietų metu buvo gaminami lietuviški šaltibarščiai, čia pat „Meninėje drožyboje“ lupamos ir ant laužo verdamos bulvės. Bendrystė visada padeda tapti reikalingu ne tik šeimoje, bet ir pasijausti visuomenės dalimi, susirasti naujų draugų.
Ramutė Milušauskienė
Projekto vadovė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *