Su duona ir ugnimi pasitiko rudens lygiadienį

Artėjant rudens lygiadieniui, rugsėjo 18 dieną, Prienų Beržyno parke suskambėjo plačiai išreklamuotas ir gerų atsiliepimų iš dalyvių sulaukęs pirmasis „Duonos ir ugnies“ festivalis, kurį organizavo Prienų kultūros ir laisvalaikio centras kartu su Prienų rajono savivaldybe bei Prienų krašto muziejumi.
Organizatoriai šventėje sujungė ugnies ir kasdienės duonos pagarbinimo, svečiavimosi tradicijas, pristatė mūsų krašto šeimininkių kulinarinį ir kultūrinį paveldą, susijusį su šiomis temomis, pakvietė pasiklausyti kapelų muzikos ir mėgstamų atlikėjų koncerto, prisidėti prie masinės šokių akcijos „Visa Baltica šoka“. Festivalį papuošė akrobatinės grupės „ANBO“ pilotų pasirodymas po lietaus pritvinkusiais debesimis, vakaro ugnies šou ir ritualai, skirti deivei Gabijai bei „BLIKO“ lazerių kompozicijos ant vandens.
Šventė susidėjo iš dviejų dalių – „Apie duoną“ ir „Apie ugnį“, tad turintys Galimybių pasus galėjo pasirinkti norimą programą. Pirmojoje festivalio dalyje organizatoriai kvietė užsukti į Prienų rajono krašto muziejaus kiemelį ir susipažinti su senosiomis duonos kepimo tradicijomis, išbandyti akmenines girnas.
Nemažai maisto gerbėjų apsilankė mugės palapinėse, skanavo Prienų rajono seniūnijų, organizacijų, bendruomenių šeimininkių patiekalus, paruoštus ir svečiui priimti, ir Gardžiausio patiekalo konkurso komisijai pamaloninti.
Atsižvelgiant į pasiūlytą šventės temą, ant visų stalų pagarbiausioj vietoj puikavosi pagal pačius įvairiausius receptus kepta duona: ruginė, tautinio paveldo sertifikuota; patobulinta pagal šiuolaikinį skonį kvietinė ar maišytų miltų su sėklomis; su lašinukais, Jurginių duona su įkeptais kiaušiniais, piemenėlių; duoniukai; džiovinta duona ir kt.
Buvo gausu ir patiekalų, pagamintų iš duonos, su duona ir prie duonos, užsigerti juos šeimininkės siūlė duonine gira, netgi nealkoholiniu alumi iš kviečių bei miežių.
Šiandien duona nėra vertinama taip, kaip anksčiau, kai mūsų protėviai laikė ją pagarboje, neišmesdavo anei plutelės. Pasižvalgiusieji po mugę lankytojai iš mūsų krašto šeimininkių galėjo pasisemti idėjų, kaip iš atlikusios duonos pasigaminti gausybę skanių patiekalų, netgi desertų.
Pagrindiniam patiekalui ar užkandžiui buvo pasiūlyta: baravykienė, patiekta duonos kubiliukuose; duoniniai „vyrų“ blynai su spanguolėmis ir moliūgų sėklomis bei padažu; cepelinai su duonos įdaru; duonos pyragėliai su grybais; tortai iš duonos ir tuno ar duonos, lydyto sūrio ir paprikos; taip pat pertepti įvairių skonių sluoksniais; lietuviški „sušiai“ su duonos trupiniais ir kt. Smalyžiams taip pat buvo ką degustuoti: buvo patiekta varškės, naminio maskarponės sūrio ar plaktos grietinėlės sluoksniuoti desertai su karamelizuotais duonos trupiniais arba granola; duonos saldainiai su riešutais ir spanguolėmis; šakotis, aplietas duonine tešla ir kt.
Gardžiausio patiekalo konkurse dalyvavo 23 dalyviai su palaikymo komandomis. Šeimininkės buvo viena už kitą išradingesnės, sulaukė daugybės komplimentų, taip pat komisijos, sudarytos iš virtuvės profesionalų, palankių įvertinimų.
Komisijos sprendimu konkurso nugalėtoja pripažinta Romualda Radžiukynienė (Stakliškių sen.), vaišinusi duonos pyragėliais su grybais. Savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas jai įteikė diplomą ir 100 Eur vertės dovanų kuponą.
Dar trijų patiekalų autoriams įteikti paskatinamieji prizai (diplomai ir 50 Eur vertės dovanų kuponai): Birutei Trainavičienei (Prienų sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“) –už Jurginių duonelę; Simonai Barinaitei ir Evaldui Radišauskui iš Alytaus profesinio rengimo centro (profesijos mokytojas Žybartas Radišauskas) – už duonos saldainus; Onai Valatkienei (Prienų globos namai) – už „Tortą su imbierais“.
Konkurso dalyviai taip pat galėjo balsuoti už jiems patikusį patiekalą. Jie gardžiausiu pripažino Aldonos Onos Baniulienės (Šilavoto sen.) desertą „Peizė“ (duonos tortas su avietėmis ir plakta grietinėle), kurio receptas siekia „Smetonos laikus“. Patiekalo autorei įteiktas 50 Eur vertės dovanų kuponas ir mero padėkos raštas.
Duonos ir ugnies festivalio globėjas meras A.Vaicekauskas vylėsi, kad ši šventė Prienuose, garsėjančiuose žemdirbystės kultūra ir duonos kepimo tradicijomis, ilgainiui prigis ir taps tradiciniu, šį kraštą reprezentuojančiu renginiu.
Daugiau informacijos apie festivalį ir nuotraukų: https://www.facebook.com/laikrastisgyvenimas.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *