Birštono muziejuje pristatyta Ritos Pauliukaitienės knyga ,,Dainavos apygardos vadas Vincas Daunoras-Kelmas, Ungurys ir jo artimieji“

Rugsėjo 10 d. Birštono muziejuje buvo pristatyta Ritos Pauliukaitienės sudaryta ir ką tik išleista knyga ,,Dainavos apygardos vadas Vincas Daunoras-Kelmas, Ungurys ir jo artimieji“. Ši knyga skiriama paskutiniojo, septintojo Dainavos apygardos vado Vinco Daunoro-Kelmo, Ungurio, 100-osioms gimimo metinėms paminėti ir jo bendražygiams kovoje už Lietuvos laisvę atminti.
Septintasis, paskutinysis Dainavos apygardos vadas Vincas Daunoras-Kelmas, Ungurys, gimė 1921 m. Giraitiškių kaime (netoli Prienų). Į partizaninę kovą Vincas Daunoras įsitraukė 1944 metais drauge su kitais gimtųjų vietų vyrais. Nuo 1951 m. lapkričio iki 1954 m. rugpjūčio buvo Dainavos apygardos vadu. 1954 m. rugpjūčio 18 d. Naudžiūnų kaime išduoti žuvo vadas plk. Vincas Daunoras-Kelmas, Ungurys, ir jo adjutantas ltn. Jurgis Palionis-Dobilas (g. 1914 m. Matiešionių kaime). Naudžiūnų miškelyje šalia kelio dabar stovi kryžius, kuris primena, kad netoli šios vietos 1954 m. rugpjūčio18 d. žuvo šie Lietuvos partizanai.
Rita Pauliukaitienė knygos pristatyme kalbėjo, kad tai jau antroji jos knyga. Pirmoji jos sudaryta knyga buvo ,,Jurgis Krikščiūnas-Rimvydas ir jo artimieji“. Parašyti knygą apie paskutinįjį Dainavos apygardos partizanų vadą Vincą Daunorą-Kelmą, Ungurį autorę paskatino perskaityti Gražinos Starkauskaitės-Kavaliauskienės prisiminimai, kuriuos užrašė Birštono muziejaus darbuotojas Vytautas Šeškevičius. Jie buvo išspausdinti laikraščiuose ,,Gyvenimas“ ir ,,Naujasis Gėlupis“, straipsniai ,,Prisiminimai apie paskutinį Dainavos apygardos partizanų vadą Vincą Daunorą-Ungurį, Kelmą, ir jo ryšininką Jurgį Palionį-Dobilą“ ir ,,Jie kovojo už Lietuvos laisvę“. Gražina Starkauskaitė-Kavaliauskienė pažino ir artimai bendravo su Vincu Daunoru ir jo žmona Aldona Mankauskaite, nes ši buvo jos artima giminaitė.
Knygos pristatyme savo prisiminimais dalijosi ir legendinio partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, žuvusio partizano Jurgio Palionio-Dobilo sesers dukra prienietė Irena Blekaitienė, Vytauto Juodsnukio, parašiusio knygas ,,Suvalkijos partizanų takais“ (I ir II dalys), dukra Loreta Šlekonienė. Vytautas Šeškevičius kalbėjo apie Laisvės kovų įamžinimo vietų Birštono krašte priežiūrą ir Naudžiūnų kryžiaus restauravimą, apie Gražinos Starkauskaitės-Kavaliauskienės prisiminimus.
Po knygos pristatymo apsilankėme J.Basanavičiaus aikštėje prie paminklo 1944-1955 m. Birštono apylinkėse žuvusiems partizanams atminti. Apsilankėme ir sukalbėjome maldą Naudžiūnų kaime prie kryžiaus, primenančio čia paskutiniųjų Dainavos apygardos Dzūkų rinktinės partizanų Vinco Daunoro-Kelmo, Ungurio ir Jurgio Palionio-Dobilo žuvimo vietą, sustojome ir prie Jurgio Palionio-Dobilo kapo Nemajūnų kapinėse bei prie Vinco Daunoro-Kelmo, Ungurio kapo Prienų kapinėse.
Vytautas Šeškevičius
Birštono muziejaus direktorės pavaduotojas

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *