Birštone vėl pražydo jurginai

Kone visą vasarą ryškiais žiedais pasipuošęs Birštono kurortas kasmet net ir vėstant orams pražysta dar labiau. Čia daugiau nei dešimtmetį vyksta jau tradicija tapusi jurginų šventė-paroda. Praėjusį trečiadienį Birštono krašto jurginų augintojai ir jų mylėtojai vėl susibūrė pasižvalgyti ir, žinoma, įvertinti, kam šiemet pavyko užauginti gražiausius žiedus bei kokias ryškias ir įspūdingas kompozicijas iš jų supynė bendraminčiai.
Pasak šventę atidariusios Birštono savivaldybės merės Nijolės Dirginčienės, jurginai simbolizuoja ištvermę, orumą ir eleganciją – tai, kuo ir pasižymi karališkas kurortas, o tradicinei jurginų šventei kasmet pritraukiant vis daugiau ir daugiau įvairiaspalvių žiedų puoselėtojų, ši karališka gėlė po truputį tampa ir kurorto simboliu.
Beje, jurginus iš Peterburgo į Lietuvą atvežė žymus lietuvių aristokratas, dvarininkas, filantropas, poetas, rašytojas – Stanislovas Moravskis, auginęs juos čia pat, Birštono savivaldybėje, Ustronės (Jundeliškių) dvare. Anot birštoniškės Onos Valerijos Grybauskienės, kasmet specialiai šiai žydinčiai progai sukuriančiai eilėraštį, pasakėčią ar legendą, kadaise viename iš savo bičiulei Elenai rašytų laiškų St. Moravskis rašęs, jog viena didžiausių paguodų jo sielvartui ir vienatvei – stebėjimas nuostabiųjų jurginų. Tuomet St. Moravskis ir prisipažinęs, kad patys gražiausi jam – karmazininiai (ryškiai raudoni) jurginai. Tokių, pasak jos pačios legendos, ji gavusi iš Ustronės dvaro prieigose sėdinčio St. Moravskio, patikėjusio karmazininių jurginų puokštę atvežti ir į šią žiedų šventę.
Šiemet Birštono kultūros centro salėje žiedų tokia gausybė, jog išsirinkti išties sunku, tačiau po gausaus dalyvių būrio balsavimo metų jurginų jurginu pripažintos Žydruolės Pivarauskienės išpuoselėtos gėlės, o gražiausia kompozicija išrinktas Škėvonių bendruomenės nupintas įspūdingo dydžio apuokas.
Birštoną pelnytai galima vadinti žydinčia ir žaliuojančia savivaldybe, todėl ir šventė šiemet buvo dviguba. Dar pavasarį savivaldybės paskelbta akcija „Mano dovana Birštonui“, kurioje miesto gyventojai ir svečiai buvo pakviesti padovanoti miestui medelį ar sodinuką, sulaukė išties didelio susidomėjimo – į ją įsitraukė pavieniai asmenys, įmonės, bendruomenės, Savivaldybės vadovai, Tarybos nariai, savo lėšas ir laiką skyrę miesto gražinimui. Jų dėka kurorte atsirado: magnolijų, liepaičių, ąžuolų ir kitų medžių. Visiems, prisidėjusiems prie kurorto gražinimo, šventės metu merė įteikė padėkas ir simbolines dovanas. Didžiausią paramą akcijai skyrė: UAB Logistics 123 vadovas Tomas Maneikis, Socialdemokratų partija, Birštono sanatorija „Versmė“ (direktorė Rasa Noreikienė).
Akivaizdu, kad apie žiedų, o ypač jurginų, auginimą birštoniečiai žino daug, tačiau visko žinoti tikriausiai neįmanoma, todėl VDU botanikos sodo ekspozicijų ir kolekcijų skyriaus vadovas Arūnas Balsevičius susirinkusiesiems papasakojo dar daugiau įdomybių apie jurginų auginimą.
Rimantė Jančauskaitė

 

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *