Blyksniai – videomeno, eksperimentinio ir dokumentinio kino peržiūros Birštone

Rugsėjo 10 d., penktadienį, 17 val. Birštono kultūros centre vyks videomeną, eksperimentinį ir dokumentinį kiną pristatanti renginių serija „Blyksniai.

Projekto programą sudaro Lietuvoje ir užsienyje žinomų menininkų kūriniai: Deimanto Narkevičiaus Genties išnykimas(2005), Emilijos Škarnulytės „Aldona(2012), Kristinos Inčiūraitės „Išlikimas(2009) ir Gintaro Makarevičiaus Sibiro testamentas(2008). Pasirinkti videodarbai tarpusavyje siejasi istorinės atminties, prisiminimų ir laiko temomis. Dabartinių pasaulinių įvykių kontekste svarbu reflektuoti, su kokiais iššūkiais jau esame susidūrę, kaip juos apmąstome, išgyvename ir prisimename. Taigi kūriniuose išryškėja asmeninis kiekvieno iš menininkų žvilgsnis ir patirtis, susiję su kolektyviškai išgyventais įvykiais.

Kristinos Inčiūraitės kūrinyje „Išlikimasatsispindi 2009 m. buvusio sunkmečio problemos ir žmonių nuotaikos. Filme girdime vienuolės Nijolės Sadūnaitės ir Nepriklausomybės akto signatarės Nijolės Oželytės mintis apie visuomenę ištinkančias krizes: dvasines, socialines ir ekonomines. Tai jautrus ir stiprus kūrinys, atskleidžiantis vidinius žmogaus išgyvenimus krizės akivaizdoje. Gintaro Makarevičiaus kūrinyje „Sibiro testamentas mėgėjiška kamera nufilmuotos nežinomos sovietinės šeimos gyvenimo akimirkos, ruošiantis Naujųjų metų šventei, kontrastuoja su užkadriniu balsu, pasakojančiu apie tremtį bei gyvenimą Sibire. Emilijos Škarnulytės filmas „Aldona“ – trumpo metro kino kūrinys, kuriame fiksuojama autorės senelės kasdienybė. Jautrus kūrinys, kuriame susijungia didžiosios istorijos naratyvas bei asmeninė patirtis. Deimanto Narkevičiaus videofilmas „Genties išnykimas“ – kinematografinis autoriaus šeimos nuotraukų rinkinys, tačiau autobiografinis elementas filme neakcentuojamas. Atvirkščiai, remiantis konkrečiomis fotografijomis, siekiama perteikti universalias sovietmečio kasdienybės patirtis ir bandoma užčiuopti to meto lietuvio tapatybę.

Renginių metu taip pat vyks medijų meno ir kultūros tyrėjo, Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesoriaus Remigijaus Venckaus paskaita, kurioje bus kviečiama išgirsti daugiau apie šiemet projekte pristatomus darbus. Taip pat žiūrovai bus supažindinti su videomeno, eksperimentinio ir dokumentinio kino žanrais, pagrindiniais skirtumais, ryšiais ir kūrimo strategijomis.

Projektą organizuoja Kirtimų kultūros centras, atstovaujantis šiuolaikinei, eksperimentinei kultūrai Lietuvoje. Tai netradicinis Vilniuje įsikūręs kultūros centras, siekiantis populiarinti šiuolaikinę kūrybą bei jos autorius.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *