Kai yra ko laukti…

Antrą vasarą iš eilės Prienų ir Kaišiadorių rajonų senelių globos namuose, slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuose vyksta Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos organizuojami kultūriniai renginiai: literatūrinės-muzikinės popietės, teatro spektaklių ištraukų skaitymai, profesionalių muzikantų ir mėgėjų meno kolektyvų koncertai. Susitikimų su profesionaliais menininkais, mėgėjų meno kolektyvais labai laukia visi šiose įstaigose prižiūrimi ir slaugomi žmonės, čia dirbantys medicinos darbuotojai, nes trumpi susitikimai su menu ir kūryba – tikra atgaiva kiekvieno klausytojo ir žiūrovo sielai.

.

.

Rugpjūčio 18 d. dar vieną atgaivos sielai valandėlę Balbieriškio PSPC Slaugos ir palaikomojo skyriaus pacientams ir personalui, senelių globos namų „Smiltelė“ bei Šilavoto senelių globos namų gyventojams ir darbuotojams padovanojo aktorė Virginija Kochanskytė ir tarptautinių konkursų laureatas saksofonistas Laimonas Urbikas. Literatūrinė-muzikinė programa „Poezijos ir džiazo ekspresas“ (scenarijaus ir režisūrinio sprendimo autorė Virginija Kochanskytė) klausytojų širdis šiltam susitikimui su poezija ir muzika atvėrė aktorės Virginijos skaitomomis prasmingomis Justino Marcinkevičiaus eilėmis „Didumas to, kas mumyse“, kurias menininkė skyrė medikams, socialiniams darbuotojams bei kitam įstaigų personalui, pašventusiems save kiekvienam šalia esančiam silpnam, ligotam, vienišam. Eilėraščio posmas „/…/ turbūt ne dėl savęs esu – / Esu turbūt dėl ko nors kito“ suskambo kaip didžiulė pagarba ir padėka šiems žmonėms.
Tądien Virginijos Kochanskytės ir Laimono Urbiko atliekama literatūrinė-muzikinė programa buvo skirta Vytauto Mačernio 100-osioms gimimo metinėms. Daugelio iš susirinkusiųjų pasiklausyti poezijos ir džiazo improvizacijų atmintis dar puikiai mena šio jauno talentingo poeto, tragiškai žuvusio vos 23-ejų, eilėraščius ir sonetus. Ne vienas iš žiūrovų jas buvo deklamavęs savo mylimajai ar mylimajam tais šviesiais ir nerūpestingais laikais, kai gyvenimo kelias buvo dar tik prasidėjęs, žvilgsnis krypo tik pirmyn, nes praeities dar nebuvo… Todėl lydima saksofono muzikos garsų, vaiskiu aktorės Virginijos Kochanskytės balsu suskambusi Vytauto Mačernio poezija greitai prasismelkė į slapčiausias širdies kerteles, kėlė iš užmaršties romantiškas jaunystės svajones, o seniai prabėgusio laiko nostalgija apglėbė ne liūdesiu, o šildė, kaip jauki prisiminimų židinio ugnelė. Poezijos ir muzikos garsuose ištirpo laikas, todėl suskambus paskutiniajam poezijos posmo ir saksofono muzikos garsui, stojo trumpa pauzė – grįžti. Grįžti į kasdienybę…
Gera buvo stebėti prašvitusius veidus, girdėti žodžius: „Kada vėl atvažiuosite? Kai pernai buvote atvykę, tai visus metus jūsų laukiau,“ – sakė viena žilagalvė, – „Va, sulaukiau. Tai jei atvyksite ir kitąmet, tai gal ir kitos vasaros dar sulauksiu“, – šypsojosi senolė.
Gerai, kai yra ko laukti. Ir sulaukti… Kitos vasaros…
Poezijos improvizacijos ir džiazo skaitymai ,,Poezijos ir džiazo ekspresas“ buvo organizuojamas įgyvendinant projektą „Atgaiva sielai“. Renginio rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Prienų rajono savivaldybė.
Viešosios bibliotekos informacija

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *