„Jei neateisi švęsti Žolinės, kitais metais būsi neturtingas…“

Rugpjūčio viduryje lietuviai nuo seno šventė vasaros ir rudens sandūrą. Švenčia tuomet, kai svarbiausi lauko darbai jau nudirbti ir reikia dėkoti Motinai Žemei už derlių. Šią dieną pinami vainikai, skinamos gausios žolynų puokštės ir nešamos bažnyčion pašventinti. Net ir liaudies išmintis teigia: „Jei neateisi švęsti žolinės, kitais metais būsi neturtingas“. Todėl ir šeštadienio pavakarę Birštono vienkiemio parkas skambėjo ir aidėjo kviesdamas visus į Birštono vienkiemio bendruomenės kasmet organizuojamą šventę „Žolinės vakaruškas“.
Šventę pradėjo Birštono vienkiemio vaikų teatro studijos „MES“ mažieji aktoriai: Saulė, Agota ir Vilmantas. Jie pristatė į šventę atvykusius svečius, dalyvius bei pasakojo apie Žolinės papročius ir tradicijas.
Sveikinimo žodį tarė Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas, Savivaldybės vicemeras Vytas Kederys ir LR Seimo nario Andriaus Palionio padėjėja Valė Petkevičienė.
Birštono vienkiemio vaikų teatro studijos „MES“ vaikai, su vėjeliu atlėkę į Žolinės vakaruškas, visus susirinkusiuosius kvietė pasižiūrėti naująjį Birštono vienkiemio teatro spektaklį E. Untulio groteską „Dvigubas žaidimas“ (rež. Beata Klimavičienė), visi choru pabrėždami – „Kaip gyvenime NETURĖTŲ būti“. Spektaklis buvo šiltai sutiktas žiūrovų ir ne vieno atvykusiojo veide pasėjo šypseną, o kartais ir skambų juoką.
Birštono vienkiemio teatrui pandemijos laikotarpis buvo itin darbingas ir kūrybingas. Pasiaukojančių, lanksčiai prisitaikiusių prie esamos situacijos ir mylinčių teatrą narių dėka sugebėjome pastatyti du spektaklius, kurių vieną pristatėme „Žolinės vakaruškose“, o su E. Mikulėnaitės drama „Visada tas pats“ dalyvavome Lietuvos mėgėjų teatrų apžiūroje-šventėje „Atspindžiai“ ir gavome aukščiausią įvertinimą. Spektaklis pastebėtas ir Lietuvos mėgėjų teatro šventėje „Tegyvuoja teatras“. Teatro narė Vilija Taraškevičienė buvo įvertinta diplomu už Antosės vaidmenį nominacijoje „Ryškiausias moters vaidmuo“. Pagirtina, kad teatro kolektyvas 2018 metais Lietuvos nacionalinio kultūros centro įvertintas aukščiausiu meno mėgėjų kolektyvo apdovanojimu „Aukso paukštė“, nepailsta dovanodamas teatro mylėtojams įvairaus žanro spektaklius.
Šventėje „Žolinės vakaruškos“ įvairiapusę programą pristatė vaikų vokalinės studijos „Crazy“ dainininkės, vadovaujamos Lijanos Stakauskaitės. Nuotaikingai ir linksmai pertraukėlių metu muzikinius kūrinius ir gerą ūpą dovanojo Birštono vienkiemio vokalinio ansamblio vadovė Tolema Ragienė. Į svečius atvykusi ir į šventės visumą gra-žiai įsiliejusi Marijampolės kultūros centro Tautkaičių liaudiškos muzikos kapela „Sūduva“, vadovaujama Lino Penkaičio, muzikos garsais ir dainų posmais užkūrė visus susirinkusius ir davė tikro garo. O jų atliekami kūriniai žiūrovus privertė ne tik linguoti ir ploti, bet ir šokti.
Birštono dizaino studija vadovaujama Vilmos Krasauskienės, visus kvietė į Žolinės puokščių, kompozicijų ir vainikų edukaciją. O šventės dalyviams dizaino studijos nariai pagamino nuostabias atminimo seges Žolinės tematika. Visi galėjo pasigėrėti dizaino studiją lankančių žmonių dirbiniais, o norintieji turėjo galimybę juos įsigyti. Norime pasidžiaugti, kad galėjome pasigėrėti liaudies meistro, Birštono vienkiemio bendruomenės nario Valerijaus Gratulevičiaus naujais darbais. Birštono policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Milda Mardosienė su policijos rėmėjomis šventės dalyvius ir svečius pasitiko prevencinėje-informacinėje palapinėje, kur kiekvienas užsukęs galėjo pasitikrinti saugaus eismo žinias nuotaikingoje viktorinoje bei pabendrauti kitais rūpimais klausimais.
Smagu, kad ir 2020 metai bendruomenei buvo itin sėkmingi, nežiūrint į susiklosčiusią pasaulinę situaciją. Dalyvaudami Mykolo Romerio universiteto ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei partnerių VšĮ „Pro Partners“, Nacionalinės sportininkų asociacijos ir informacinio partnerio „Savivaldybių žinios“ skelbtame respublikiniame konkurse vietos bendruomenėms „BENDRUOMENĖ – ŠVYTURYS 2020 – KELIAS Į SĖKMĘ“, nominacijoje „Kultūros kolektyvais garsi vietos bendruomenė“ pelnėme pirmąją vietą.
Bendruomenė nuolat ieško veiklos finansavimo galimybių, dalyvauja įvairiuose projektuose. Yra įsigijusi nemažai inventoriaus, reikalingo švenčių, susitikimų organizavimui, aprangos meniniams kolektyvams, sveikatinimo priemonių. „Žolinės vakaruškos“ Birštono vienkiemio bendruomenės buvo surengtos jai dalyvaujant, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtoje Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2021 metų veiksmų plano 1.1.4 priemonėje „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“. Bendruomenė teikė paraišką ir gavo finansavimą projektui „Stiprinkime ir telkime bendruomenę kartu“. Džiaugiamės, kad šio projekto lėšomis rugsėjo pradžioje parke atsiras naujas vaikų žaidimų namelis.
Kaip sako nenuilstantis bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys: „Bendruomenė nežada sustoti telkiant žmones bendram tikslui – gyventi gražioje, sveikoje aplinkoje, turi daug ambicijų vykdant įvairiapusę bendruomenės veiklą – reikia tik kiekvieno čia gyvenančio žmogaus noro, pritarimo ir gražios iniciatyvos. Visi kartu mes galime daug.“
Birutė Vokietaitienė

Nuotraukos organizatorių

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *