Apie želdinių priežiūros reikalavimus

Besibaigianti vasara nešykštėjo ne tik karščio, bet ir smarkių audrų. Žinoma, jos nepraėjo be pasekmių: ir Birštono savivaldybėje, ir visoje Lietuvoje vėjas išvertė ar aplaužė daug medžių. Sulaukus ne vieno sunerimusio kurorto gyventojo kreipimosi dėl galimai pavojingų medžių, norime priminti pagrindinius urbanizuotų vietovių želdinių priežiūros reikalavimus.
Primename gyventojams, kad viešosiose Birštono erdvėse medžių priežiūrą vykdo Savivaldybė ir Birštono miesto tvarkymo tarnyba. Nuosavose valdose medžius prižiūri sklypų savininkai. Jie, norėdami tvarkyti saugotinus medžius, turi pateikti prašymą leidimui gauti. Tokius leidimus išduoda Birštono savivaldybės administracijos Architektūros ir kraštotvarkos skyrius. Dėl leidimo išdavimo sprendimą priima Birštono savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija, vadovaudamasi galiojančiais įstatymais. Leidimas išduodamas per 30 dienų nuo prašymo pateikimo. Taip pat primename, kad leidimas galioja vienerius metus nuo išdavimo datos. Tačiau ir gavus leidimą reikia žinoti, kad medžius kirsti ir genėti galima tik nuo rugpjūčio 1 dienos iki kovo 15 dienos. Šiuos įstatymais numatytus terminus reikia atsiminti teikiant prašymus leidimams gauti, nes, norint pavasarį tvarkyti medžius, prašymus reikia pateikti jau sausio pabaigoje – pavėlavus teks laukti rudens. Ši nuostata netaikoma tik pavojingiems medžiams, kurie turi / gali būti šalinami nedelsiant.
Viešosiose teritorijose medžiai tvarkomi vadovaujantis tokiomis pačiomis nuostatomis kaip ir nuosavuose žemės sklypuose: pateikiami prašymai medžių kirtimui arba genėjimui ir, gavus leidimą, vykdomi numatyti darbai.
Nuo šių metų birželio 1 dienos Birštone yra apgenėti 57 dideli medžiai: A. S. Zenkevičiaus krantinėje 15 medžių, Kęstučio gatvėje apgenėti 2 paprastieji klevai, Algirdo gatvėje – paprastoji pušis, Kaštonų gatvėje – 37 įvairių rūšių medžiai. Jaunimo gatvėje – paprastasis klevas ir karpotasis beržas. Išpjauti škvalo išversti žalieji uosiai: vienas Lelijų gatvėje ir du medžiai, augę B. Sruogos gatvėje.
Rudenį yra numatyti medžių genėjimo ir šalinimo darbai. Norėtume atkreipti birštoniečių dėmesį į tai, kad numatyta išpjauti mažalapes liepas, augančias prie paminklo Baliui Sruogai. Medžiai yra pažeisti puvinio, jų lajos neturi rūšiai būdingos formos, jose daug džiūstančių šakų. Įvertinus medžių būklę ir buvo priimtas toks sprendimas. Išpjautų medžių vietoje bus sodinamos naujos liepos.
Taip pat norime padėkoti visiems, kurie kreipėsi į Birštono miesto tvarkymo tarnybą ir nurodė galimai pavojingus medžius. Jūsų pateikta informacija registruojama, o atitinkami sprendimai dėl nurodytų medžių bus priimami atsižvelgiant į anksčiau minėtas įstatymų nuostatas.
Birštono savivaldybės ir Birštono miesto
tvarkymo tarnybos informacija

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *