Vaistinė medetka

Medetkų nauda sveikatai ir grožiui žinoma jau šimtus metų. Jų gimtinė – Egiptas, tačiau šiandien šie oranžiniai žiedai, vartojami medicinoje, kosmetikoje, sodininkystėje bei virtuvėje, žydi daugelyje pasaulio šalių.

Medetkos – odos grožiui ir gydymui
Vaistinių medetkų žiedai medicinos pramonėje naudojami ruošiant įvairius gydomuosius preparatus: antpilus, tepalus, losjonus, kremus. Tačiau pačių paruošti produktai – ne mažiau vertingi.
Medetkų žiedai turi virusus naikinančių medžiagų, todėl jų antpilai, aliejai gydo odos ligas, žaizdas, įpjovimus, įbrėžimus, įtrūkimus, taip pat apsaugo odą nuo senėjimo, išsausėjimo, lygina smulkias raukšleles.
Medetkų antpilas, tepalas ar aliejus valo odą, saugo ją nuo saulės spindulių, vėjo.
Gydant odos pūlinius ar smulkius spuogus naudokite spiritinį vaistinių medetkų žiedų antpilą: 1 šaukštą antpilo praskiesti 1/2 stiklinės vandens. Tada juo valykite pažeistas odos vietas.
Pasigaminkite medetkų toniką: saujelę medetkų žiedų užpilkite 0,5 l karšto vandens ir uždengę palaikykite 30 minučių. Tada perkoškite ir gelsvame skystyje suvilgytu vatos skritulėliu švelniai nuvalykite veido ir kaklo odą. Geriausią efektą pasieksite, jeigu šią procedūrą atliksite ryte, dieną ir vakare.
Vaistines medetkas galima panaudoti namuose ruošiant arbatą ar jos mišinius, taip pat kaukes, kompresus sausai, brandžiai ar sudirgusiai odai ir ne tik…

Ramina gerklę ir akis…
Pasak Dzūkijos krašto žolininkės Bronės Pugžlienės, šiltu (tik ne karštu) medetkų žiedų nuoviru naudinga skalauti peršalusią ar perštinčią gerklę. Tai derėtų daryti pavalgius 3–4 kartus per dieną. „Šis augalas naudingas ir akių priežiūrai. Jis ne tik sumažina akių nuovargį ar uždegimą, bet ir saugo regėjimą – tereikia dažniau, ypač po ilgesnių darbo kompiuteriu ar vairavimo valandų, ant užmerktų akių uždėti šaltos arbatos nuoviro kompresus ir palaikyti 5–10 minučių. Akys jums atsidėkos“, – dalinasi patirtimi žolininkė.
Medetkų vaistiniai preparatai apsaugo ir nuo virškinamojo trakto problemų (dvylikapirštės žarnos ar skrandžio opų), lytinių organų infekcijų, kurias sukelia virusai ar bakterijos.

Aliejus gydo įtrūkimus
Ruošiant aliejų: vaistinių medetkų žiedus užpilkite alyvuogių aliejumi ir palikite nusistovėti 20 dienų, tada nukoškite. Medetkų aliejumi patariama tepti moterų spenelių, ausų ar lūpų kampučių įtrūkimus. Jis malšina ir įvairių vabzdžių įgėlimo vietas, apsaugo nuo alergijos. Jei skauda galvą, derėtų aliejumi įtrinti smilkinius, kaktą, sprandą. „Medetkos turėtų būti kiekvienos moters vaistinėlėje. Jos itin gelbsti prie moteriškų ligų, uždegimų, lengvina menstruacinius skausmus ir pan.“, – primena B. Pugžlienė.
. Medetkų arbata
1 arbatinį šaukštelį medetkų žiedų (galima pridėti aviečių ar melisos lapų) užpilkite puodeliu karšto, bet ne verdančio vandens, palikite 5 minutes pritraukti. Tinka paskaninti medumi. Ruošiant arbatos mišinį pridėkite aviečių, mėtos ar melisos lapų.
Vaistinių medetkų vartoti negalima:
. nėščioms, kūdikį maitinančioms moterims;
. sergant hipotonija (esant sumažėjusiam kraujospūdžiui);
. jei šiai vaistažolei esate alergiški.
Parengė Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *