Poezijos pavasaris Šilavoto Davatkyne

Jau tradiciniu tapo Tarptautinio poezijos festivalio renginys Šilavoto Davatkyne. Šiais metais jau septynioliktą kartą čia apsilankė poetai ir poezijos mylėtojai ne tik iš Prienų rajono, bet ir kitų Lietuvos vietovių.


Kasmetinis Poezijos pavasaris šiais metais vyko 57-ąjį kartą. Tradiciškai kiekvienais metais išrenkamas ir vainikuojamas tais metas geriausią poezijos knygą išleidęs poetas. 2021 m. ja tapo poetė Dovilė Zelčiūtė. Įdomu tai, kad Pirmojo Poezijos pavasario, kuris įvyko 1965 m., laureatu tapo jo sumanytojas, mūsų kraštietis poetas Justinas Marcinkevičius. Jis, beje ne vienintelis iš mūsų krašto kilęs Poezijos pavasario laureatas – 1994 m. juo buvo išrinktas Donaldas Kajokas, 2005 m. – Gintautas Dabrišius, 2009 m. – Zita Mažeikaitė.
Prasmingas Poezijos pavasario renginys Šilavote yra laukiamas vietos gyventojų, nes tai puiki proga susitikti, pabendrauti tarpusavyje bei pakalbinti poetus. Prienų rajono žmonės visuomet laukia kraštietės Aldonos Ruseckaitės. Jos vedamuose renginiuose netrūksta pajuokavimų, taiklių pastebėjimų ir profesionalaus poezijos pristatymo. Toks buvo ir šis Poezijos pavasario renginys, kuri vedė Aldona. Kartu su ja atvyko: Birutė Grašytė-Black, Malachi Black (JAV / Lietuva), Kerry Shawn Keys (Lietuva / JAV), aktorė Olita Dautartaitė, bardas Vygandas Kazlauskas.
Šventę pradėjusi Olita Dautartaitė skaitė lietuvių poezijos klasikų poeziją. Ši aktorė jau ne pirmą kartą lankosi Šilavoto Davatkyne. Birutė Grašytė-Black pristatė savo poeziją. Jos melancholiški, jautrūs eilėraščiai nepaliko abejingų. Ji taip pat perskaitė ir savo vyro amerikiečio Malachi Black eilėraščius. Pats M. Black visą savo kūrybą, pristatytą Šilavote, skyrė čia gyvenusioms davatkėlėms. Archajiška aplinka ir tvyranti jauki atmosfera svečiui iš JAV paliko gilų įspūdį. Jau ne pirmą kartą Davatkyne lankėsi JAV poetas Kerry Shawn Keys, gyvenantis Lietuvoje. Jis džiaugėsi, kad ir šiais metais vėl pasisekė atvykti, nes jam į šią vietą norisi vis sugrįžti. Bardas, muzikos projektų dalyvis bei gydytojas anesteziologas reanimatologas Vygandas Kazlauskas atliko dainų pagal lietuvių poetų eiles ir visus susirinkusiuosius pakvietė dainuoti kartu. Muzikos mokytoja Lijana Sarnickienė taip pat džiugino dainomis.
Renginio metu buvo eksponuojama Stanislavos Marčiukaitienės siuvinėtų paveikslų paroda. Autorė (1933–2019) gimė Degimų k., Prienų r., mokėsi Šilavoto progimnazijoje, Kauno pedagoginėje mokykloje. Vėliau dirbo lietuvių kalbos mokytoja Birštone, Šilavote, Premezyje, Lizdeikiuose.
Tautodaile pradėjo užsiiminėti dar jaunystėje. Ilgus metus mezgė megztinius, kojines, šalikus. Mezginius išdovanodavo. Jai visada patiko siuvinėti paveikslus, kuriuos taip pat mielai padovanodavo. Vieną siuvinį sukurti užtrukdavo tris mėnesius. Tai – jau antroji Stanislavos Marčiukaitienės paroda, surengta Šilavoto Davatkyne.
Tapo tradicija, jog kiekvienais metais poetams įteikiami šį kraštą atspindintys suvenyrai. Šiais metais prie simbolinės dovanėles prisidėjo ir ūkininkų Galinių šeima iš Ingavangio. Ugnės Galinienės kurtos rapsų vaško žvakės renginio dalyviams primins Šilavoto kraštą.
Šių eilučių autorės mamai Danguolei Lincevičienei Poezijos pavasaris yra vienas iš laukiamiausių renginių, vykstančių Šilavoto Davatkyne. Ji džiaugiasi, kad tai yra puiki proga Prienų rajono gyventojams išgirsti pasaulinio lygio poeziją. Taip pat labai miela, jog poetai patys labai noriai renkasi šią vietą, nori čia atvykti bei skaityti savo poeziją, o Davatkynas yra profesionalios kūrybos vieta, kurioje susitinka menininkai bei rajono žmonės. Anot jos, beveik kiekvienas lankytojas, atradęs Šilavoto Davatkyną, čia sugrįžta nuolat kartu su savo bičiuliais. Ir tai džiugina, nes taip sklinda ir yra išsaugoma čia gyvenusių davatkėlių gyvenimo istorija, ir ši vieta tampa pažini vis didesniam žmonių ratui.
Šią vasarą, rugpjūčio 7 d., Šilavoto Davatkyne vyks profesionalių menininkų plenero uždarymo renginys.
Viktorija Bielevičienė
Šilavoto Davatkyno bendruomenės pirmininkė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *