Ūkininko ir žemės ryšys – labai artimas ir gražus

Lietuvis ir žemė visada buvo labai artimi, tad ir ūkininko ryšys su žeme – labai artimas ir gražus. Net ir tuomet, kai įvairius išbandymus siunčia ne tik gamta, bet ir nacionalinė ar europinė valdžia.

2020-ųjų Metų ūkio konkurso prizininkai: Margarita ir Darius Klebauskai (II v., Šilavoto s.), Giedrius Mieliauskas (I vieta, Balbieriškio s.) ir Andrius Mačys (III v., Veiverių s.). Ketvirtadienį konkurso prizininkai buvo pagerbti ir Vazgaikiemyje vykusioje respublikinėje „Metų ūkio“ šventėje.

Tai patvirtino ir nauja patirtis – Covid-19 karantino sąlygos. Nei laukai, nei gyvuliai nuotolinio darbo nepripažino. Gal tik sumažėjo bendrystės, pasunkėjo sąlygos pagelbėti vieni kitiems darbuose, bet gyvenimas nesustojo.
Savo veiklą pagal galimybes organizavo ir Prienų ūkininkų sąjungos nariai. Kaip praėjusį pirmadienį vykusiame ataskaitiniame susirinkime pažymėjo sąjungos pirmininkas Martynas Butkevičius, pagal galimybes buvo dalintasi naujienomis ir nuotoliniu būdu, ir individualiai, dalyvauta respublikinėse akcijose bei pasitarimuose, bendrauta su specialistais.
Per ataskaitinį laikotarpį sąjungos gretas papildė 14 naujų narių. Dauguma jų – jauni ūkininkai, aktyviai besidomintys naujovėmis ir besirengiantys dalyvauti paramos programose. Ir ŪS pirmininkas, ir kiti Tarybos nariai viliasi, kad šie jauni žmonės įstojo ne tik dėl papildomų balų paramai gauti, bet ir taps aktyviais sąjungos nariais, nes šiandien

Visuotinio susirinkimo nutarimu Prienų ūkininkų sąjungos garbės nario vardas suteiktas Onai Račkienei, prisidėjusiai prie ūkininkų organizacijos kūrimo ir dalyvaujančiai sąjungos veikloje. Ją pasveikino Sąjungos pirmininkas Martynas Butkevičius ir jo pavaduotojas Ovidijus Drūlia.

ūkininkams kaip niekada ypač svarbu būti vieningiems.
Savo ataskaitoje M. Butkevičius atkreipė dėmesį į žemdirbių laukiančius iššūkius, susijusius su naujais reikalavimais, mokestine politika, kooperacijos aktualumu. Pirmininkas taip pat apgailestavo, kad pernai rengtas projektas dėl trumposios maisto grandinės nesulaukė pritarimo. Jį nustebino ir tai, kad projektas nesudomino ir vietos įstaigų vadovų. Ar iš tiesų pigus, sintetinis maistas yra geriau nei sveikas, vietos ūkiuose išaugintas ir pagamintas produktas, tegul ir brangesnis?
Karantinas kiek pakoregavo ir tradicinio „Metų ūkio“ konkurso sąlygas. Pernai jo rezultatai buvo susumuoti pagal pačių dalyvių pateiktą informaciją ir seniūnijų žemės ūkių specialistų pristatymus. Nudžiugino tai, kad konkurse ryžosi dalyvauti jauni ūkininkai, perėmę tėvų arba įkūrę savo ūkius. 2020-ųjų Metų ūkio konkurso dalyvius ir nugalėtojus pristatėme ir apie jų darbus bei planus išsamiau pasakojome „Gyvenime“

Žemės ūkio rūmų padėka – Andriui Mačiui.

praėjusių metų rugsėjį, o sveikinome juos kaip tik pirmadienį jaukioje „Rasos sodyboje“, po ataskaitinio susirinkimo vykusioje „Metų ūkio“ šventėje.
2020-ųjų Metų ūkio konkurso nugalėtojui, Balbieriškio seniūnijos ūkininkui Giedriui Mieliauskui, buvo įteiktas tradicinis „Gyvenimo“ laikraščio atminimo ženklas, Savivaldybės, Prienų ūkininkų sąjungos, Seimo nario Andriaus Palionio, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos ir AB „Biržų žemtiekimas“ dovanos. Jos skirtos ir kitems konkurso dalyviams.
Šventės metu buvo prisimintas ir Prienų ūkininkų sąjungos 30-metis, prie šios organizacijos steigimo aktyviai prisidėję pirmieji Birštono ir Prienų r. savivaldybių ūkininkai.
Šventėje dalyvavęs Lietuvos žemės ūkio rūmų direktorius Ričardas Dimaitis Rūmų 95-erių metų įkūrimo ir 30 metų atkūrimo sukaktims skirtu jubiliejiniu ženklu apdovanojo Martyną Butkevičių. Su jubiliejine sukaktimi Prienų krašto ūkininkus sveikino ir europarlamentaro Bronio Ropės padėjėja Rūta Bičiuvienė, Prienų r. savivaldybės vadovai, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius.
Buvo ir daugiau padėkų bei sveikinimų. „Pieno tyrimų“ tarnybos atstovė Lina Kriukelienė padėkojo pieno ūkių šeimininkams Kristinai Žukauskienei, Vincui Žvirbliui ir Romai Armanavičienei, o UAB Swedbank Prienų padalinio dovana buvo skirta pakuoniškiui Vytui Lapinskui.
Ūkininkams ir jų svečiams koncertavo Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro kapela „Avilys“, naujus automobilius pristatė UAB „Autobrava Motors“ atstovai. Tarp šventės rėmėjų buvo ir Kredito unija, „Prienų taupa“, UAB „Baltiktechnika“.
Ramutė Šimukauskaitė

„Metų ūkio“ konkurso organizatoriai: Prienų ūkininkų sąjunga, Prienų rajono savivaldybė, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Prienų biuras ir „Gyvenimas“ – laikraštis Prienų rajono ir Birštono krašto žmonėms.

 

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *