„Čia mūsų namai, mūsų tradicijos ir papročiai“…

Yra vietovių, kurios gyvenime svarbiausios, kuriose kiekvienas kelio posūkis, atminimo kryžius ar pakelės akmuo veda į to krašto žmonių gyvenimus nuo gimties. Į tradicinę Šilavoto seniūnijos šventę „Po mėlynu gimtinės dangumi“ rinkosi visų kartų žmonės, gražūs savo savastimi, darbais, tradicijų puoselėjimu ir noru pabūti bendrystėje.
Pasidžiaugti vasara ir vieni kitais susirinkusiuosius ragino šventę vedusi Prienų KLC Šilavoto laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorė, folkloro ansamblio „Akacija“ įkūrėja ir vadovė Saulė Blėdienė. Savo seniūnijos žmones bei atvykusius garbius svečius sveikino seniūnė Neringa Pikčilingienė, kiek vėliau įteikusi daugybę padėkų, atminimo dovanėlių, prizų. Juk kokia gi šventė be žaidimų. Ji ir prasidėjo tradiciniu krepšinio 3×3 turnyru. Padėkos buvo įteiktos komandų „Plutiškės“, „Veiveriai“, „Bakuganai“, „Dar ne vakaras“ kapitonams.
Kad šiame krašte tradicijos ne tik puoselėjamos, bet ir perduodamos iš kartos į kartą, buvo galima įsitikinti iš vaikų „užsidegimo“ bei noro išmokti pinti tautines juosteles, piešti ant medinių kaladėlių. Pramogas vaikams Vaikų kiemelyje organizavo Prienų Socialinių paslaugų centro socialinės darbuotojos Judita Lučkienė ir Laima Valkauskienė, o Milda Pikčilingytė mokė vaikučius lankstyti balionus. Projekto „Prisijungusi Lietuva“ komanda pakvietė susitikti ir aptarti skaitmeninių technologijų privalumus, teikiamas galimybes. O čia dar laukė ir laimės ratas bei projekto prizai. Seniūnė pasidžiaugė visų vaikų kūrybiškumu ir žingeidumu.
Šventę pradėjo ir jos metu savo atliekamomis dainomis visų sielas džiugino daugelio respublikinių bei tarptautinių konkursų, festivalių dalyvė, naujausią laimėjimą visiškai neseniai Juodkrantėje vykusiame tarptautiniame konkurse „Baltic Voice“ pelniusi Vytautė Radzevičiūtė (jos vokalo mokytoja Ramunė Liutvynskienė).
– Dalinamės viskuo, kuo galime, ką turime – duona, pastoge, įspūdžiais, mintimis. Būkime turtingesni dalindamiesi, būkime laimingesni bendraudami, – šiais šviesios atminties Juozo Palionio, gerbusio šio krašto žmones, žodžiais Saulė Blėdienė pristatė svečius. LR Seimo nario Andriaus Palionio vardu septyniems Šilavoto krašto žmonėms, kurie yra pilietiškumo pavyzdžiai, padėkas už kasdienius ir paprastus darbus įteikė jo padėjėja Valė Petkevičienė. Sveikinimus ir padėkos žodžius nuo LR Seimo nario Andriaus Kupčinsko perdavė jo padėjėjas Jovydas Juocevičius, kuriam ši žemė ir žmonės ypatingai savi – čia šaknys ir plati giminė… Ir gražu, kad Jovydas sugrįžta savo darbais bei veikla į kraštą, kuris išaugino jam brangius žmones. Tuo, kad po ilgos pertraukos vasaros šventės Prienų krašte įsibėgėja, sveikindami susirinkusiuosius pasidžiaugė rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė bei gražus būrys jaunų Tarybos narių.
O tai, kad muzika, meilė lietuvių liaudies dainai nuplauna nuo sielos kasdienybės dulkes, atlikdami skambias dainas „Dainuok, Suvalkija“, „Jazminai“ ir kitas, įrodė folkloro ansamblio „Akacija“ nariai, vedami vadovės Saulės Blėdienės. Ir galima buvo justi, kaip visus juos vienija pagarba tradicijoms, papročiams, meilė savo kraštui ir vienas kitam. Kolektyvo nariai pasidžiaugė gražia bendryste su Piliakalnio bendruomenės centru. Jų vykdomo projekto pagal vietos veiklos plėtros strategijos priemonę „Kultūros savitumo išsaugojimas, tradicijų tęstinumas“ dėka, folkloro kolektyvas pasipuošė tautiniais kostiumais, įsigijo laisvalaikio salei scenos podestus, stogines, kitą reikalingą įrangą renginių organizavimui. Nuoširdūs padėkos žodžiai ištarti Kazei Dabrišienei.
– Stabtelėkime trumpam ir pasidžiaukime, kad turime vieni kitus, kad kvėpuojame gimtinės oru, valgome užsiaugintą duoną, kad čia mūsų namai, mūsų tradicijos ir papročiai, – kviesdama drauge padainuoti, dar pasibūti kvietė šventės vedėja.
Padėkomis buvo pagerbti visi, kurie nuoširdžiu darbu, visuomenine veikla, materialine pagalba prisidėjo prie šios gražios gražių žmonių šventės – Šilavoto pagrindinės mokyklos darbuotojai, Antanas ir Vilma Pažėrai, ūkininkas Aidas Kairaitis, UAB „Kesberta“.
Vakarą, dovanodami muzikinius kūrinius, tęsė Prienų KLC vokalinė grupė „Aksomas“, vad. Dalė Zagurskienė, akordeono virtuozas, maestro Algimantas Jazbutis, jaunatviškos energijos, geros nuotaikos pliūpsnį suįteikė atlikėjų grupės POP DU nariai.
O Šilavoto krašto žmonės tęs šventę kasdienybėje – ir dainuos, ir dirbs. Augs šio krašto vaikai, anūkai, provaikaičiai po mėlynu gimtinės dangumi, kur viskas labai brangu širdžiai, kur namai…
Palma Pugačiauskaitė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *