Interneto svetainių dizainas: kokia jo istorija?

Daugumai naršymas internete šiandien yra kasdienė veikla. 2021 m. sausio mėnesį buvo 4,66 mlrd. aktyvių interneto naudotojų, o tai sudaro 59,5 proc. visų pasaulio gyventojų. Todėl geras svetainių dizainas šiandien ypatingai svarbus. Per daugelį metų jis nemažai pasikeitė. Taigi, nuo ko prasidėjo interneto svetainių dizaino istorija ir kas aktualu dabar?

Ankstyvosios svetainių dizaino dienos

Šis periodas siejamas su 1991–1994 metais. Pirmąją žiniatinklio svetainę, kurią galima pasiekti iki šiol, sukūrė Tim Berners-Lee. Be to, kad yra pripažintas pirmuoju interneto svetainių dizaineriu, jis taip pat sukūrė HTML kalbą ir įkūrė „World Wide Web Consortium“ – konsorciumą, atsakingą už žiniatinklio standartų kūrimą. Akivaizdu, kad 1991-aisiais, kuomet buvo sukurta pirmoji svetainė, atsirado ir hostingas.

Ankstyvaisiais laikais svetainių dizainas buvo visiškai kitoks nei dabar: be spalvų, vaizdų, grafikos – tik tekstas. Žiniatinkliui toliau augant, atsirado ir didesnis poreikis svetaines išnaudoti verslo tikslams pasiekti. Maždaug 1993 metais pradėjo populiarėti nukreipimo puslapiai, patraukę vartotojus spalvomis ir skatinimais veikti, tokiais kaip „Spustelėkite čia“ arba „Prisiregistruokite“.

90-ųjų pradžioje interneto svetainių populiarumas dar labiau išaugo: 1991-aisiais jų buvo vos viena, o 1994-aisiais jau 2 738. Beje, pastaraisiais metais buvo sukurta ir svetainė amazon.com.

Žiniatinklio vystymasis

Pirmasis šio periodo etapas siejamas su 1995–2000 metais. Tai laikotarpis, kuomet jau pradėjo nebeužtekti vien tik turėti interneto svetainę. Atėjo metas rimčiau pažvelgti ir į jos dizainą. Tam daug įtakos turėjo 1995–1998 metais įvykę pokyčiai.

JavaScript“ buvo pirmoji programavimo kalba, kuri leido suteikti dinamikos statiškai svetainei, naudojant interaktyvius elementus. 1995 m. išleista antroji HTML versija, palaikanti grafiką, formas, lenteles ir kita. Ji suteikė svetainių kūrėjams daugiau laisvės tvarkant puslapius. Būtent tada buvo sukurtas terminas „vartotojo patirtis“ (angl. User Experience).

1998 metais Stanfordo doktorantai Larry Page ir Sergey Brin pristatė „Google Beta“ versiją kaip tyrimo projektą. Jame buvo tiriami indeksuojami puslapių rezultatai, remiantis atitinkamais paieškos terminais. Augant žiniatinklio galimybėms, elektroninė prekyba ir mokėjimai internetu leido pakeisti analoginius mokėjimo procesus į skaitmeninius.

Antrasis žiniatinklio vystymo raidos etapas apima 2000–2006 metus. Vis daugiau žmonių kūrė svetaines verslo tikslais, informacijos platinimui ir tinklaraščiams. Todėl pradėjo augti turinio valdymo sistemų poreikis. Nors jos pradėtos kurti maždaug 1990-aisiais, būtent 2003-aisiais prasidėjo tikrasis jų proveržis. Atsiradus tokioms interneto platformoms kaip „MySpace“ ir „Facebook“, prasidėjo socialinių tinklų era.

Mobiliųjų era

Ji apima 2007–2010 metus. „Apple“ išleidus pirmąjį „iPhone“, viskas pradėjo keistis. Pasaulio vartotojams ėmus aktyviai naudotis mobiliaisiais įrenginiais, jiems pritaikytas interaktyvus dizainas tapo būtinas. 2010 m. buvo paskelbtas straipsnis, kaip optimizuoti turinį, atsižvelgiant į skiriamąją gebą ar ekrano dydį.

Plokščiasis dizainas

Šis laikotarpis prasidėjo nuo 2010-ųjų ir tęsiasi iki šiol. Jo metu interneto svetainių dizainas tapo vis labiau pritaikytas vartotojų poreikiams. 2010 m. gausius dizaino elementus, tokius kaip šešėliai, gylis, spalvų gradientai, tekstūros, pradėjo keisti „švarios“, minimalistinės, ryškios spalvos, 2D piktogramos ir taip toliau. Perėjimas prie plokščiojo dizaino suteikė aiškesnę ir efektyvesnę vartotojo patirtį.

Kuo toliau, tuo labiau vartotojai tampa išrankesni. Jau dabar kuriant interneto svetainių dizainą skiriamas milžiniškas dėmesys detalėms. Todėl siekiant sėkmingo internetinio projekto įgyvendinimo tiesiog būtina į jas atsižvelgti. Svetainių skaičiui toliau augant, galima tik nuspėti, kaip pažengs jų dizainas ateityje.

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *