Atidarytas Europos jaunųjų sklandytojų čempionatas

Šeštadienį Prienų sporto arenoje nuskambėjus Tarptautinės aeronautikos federacijos (FAI) ir Lietuvos Respublikos himnams Tarptautinės žiuri prezidentas Juha Silvennoinen iš Suomijos paskelbė apie 5-ojo Europos jaunimo sklandymo čempionato (EJSČ) pradžią.

Kartu su čempionato dalyviais atidarymo iškilmėse dalyvavo gausus būrys svečių. Sklandytojus sveikino ir sėkmės linkėjo Prienų r. savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Lietuvos aeroklubo prezidentė Eglė Paužuolienė, Antano Gustaičio aviacijos instituto Vilniaus Gedimino technikos universiteto dekanas Justas Nugaras, čempionato direktorius Vladas Motūza. Nuotaiką kėlė Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų orkestras, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Ringis“, jaunoji dainininkė Agnė Baliūnaitė.
Dėl Europos jaunojo sklandytojo čempiono vardo standartinėje ir klubinėje klasėse kovoja 44 vienuolikos šalių pilotai. Amžiaus cenzas – 25-eri metai ir jaunesni. Lietuvai klubinėje klasėje atstovauja Ignas Bitinaitis ir Laurynas Šupinys, standartinėje – Titas Jovaiša ir Jokūbas Motūza. Titas jau pelnė vieną titulą, neseniai atšventęs 17 metų sukaktį, jis yra jauniausias EJSČ dalyvis. Jaunuolis sakė, kad laimingas, turėdamas galimybę – ir dar namuose –dalyvauti tokio rango varybose. Tarp vaikinų skraido ir dvi pilotės – Tereza Koubkova ir Michaela Krizova iš Čekijos. Sklandytuvus į padangę kels 8 lėktuvai Wilgos 35A. Planuojama visus pakelti per 45 min. Tarp sportininkų populiariausi vokiečių gamybos sklandytuvai: „LS-4“ klubinėje, „LS-8“ – standartinėje klasėje. Skrydžio užduotys bus sudaromos priklausomai nuo meteorologinių sąlygų. EJSČ prižiūrės ir vertins žiuri prezidentas suomis Juha Silvennoinen, jam talkins žiuri nariai – italas Aldo Cernezzi ir švedas Reno Filla. Vyriausiasis stiuartas – Patrik Pauwels iš Belgijos. Pirmą kartą čempionatui vadovaujančio Vlado Motūzos laukia nemaži išbandymai, vis tik sėkmė labiausiai priklausys nuo orų.
Pirmoji skraidymų diena – sekmadienis – išaušo apniukęs. Ištraukę į startą savo baltasparnius sklandytojai taip ir nepakilo – orai prasigiedrino per vėlai.
Varžybos vyks iki liepos 24 d. Jos bus įskaitytos, jei pavyks įvykdyti bent keturias užduotis.
Onutė Valkauskienė

 

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *