KSK „Prienai“ slegia skolų našta – kas mes „gelbėjimo“ ratą?

Krepšinio sporto klubas „Prienai“ išgyvena ne pačius geriausius laikus. Pastarąjį sezoną Prienų „CBet“ komanda iškovojo aukštą penktą vietą, tačiau tai neguodžia turint omenyje pasitraukusį pagrindinį komandos rėmėją – lažybų bendrovę „CBet“, netesėtus finansinius įsipareigojimus ir susikaupusią sunkią skolų naštą.
Liepos 1 dieną vykusiame Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo išklausyti klubo „Prienai“ direktoriaus Adomo Kubiliaus paaiškinimai dėl susiklosčiusios situacijos ir nepritarta jo pateiktai veiklos ataskaitai už 2020 metus. Komandos likimas šiuo metu pakibęs ant plauko, nes vieno iš klubo dalininkų – Prienų rajono savivaldybės – meras A. Vaicekauskas aiškiai pasakė: Savivaldybė savo finansinius įsipareigojimus įvykdė, skyrė numatytus 190 000 eurų ir neketina mokėti klubo skolų. Klubo direktoriui duotas terminas iki liepos 15 dienos, po kurios jis turės pateikti informaciją apie surastą naują generalinį rėmėją ir galimybes maksimaliai sumažinti įsiskolinimus, sudaryti jų išmokėjimo grafikus.
Kaip teigiama KSK „Prienai“ 2020 metų veiklos ataskaitoje, ataskaitinių metų nuostolis siekė 175386,50 Eur. Įsiskolinimas pagal sportinės veiklos sutartis ataskaitinio laikotarpio pabaigoje sudarė 112372,51 Eur, o įsiskolinimas tiekėjams – 63013,99 Eur. Kokio dydžio skolos liko jau pasibaigus sezonui, tiesiogiai nebuvo atsakyta. A.Kubiliaus teigimu, kitam sezonui siekiant suformuoti naują, bent kiek konkurencingą komandą, reikėtų surinkti mažiausiai 300 000 eurų, o pridėjus skolas, komandos biudžetas turėtų siekti pusę milijono eurų.
A.Kubilius Tarybos posėdyje minėjo, kad surasti generalinį rėmėją yra didelis iššūkis, tačiau jis turėtų išsispręsti artimiausiu metu. Visgi potencialaus rėmėjo jis neįvardino, nes dar nepasiektas rašytinis susitarimas. „Prienų“ klubo direktorius tik užsiminė, jog klubas turi preliminarų susitarimą su viena Ispanijos agentūra dėl pagalbos komplektuojant komandą ir kt.
Tarybos nariai KSK „Prienai“ direktoriui pateikė nemažai klausimų, norėjo sužinoti, kokios priežastys nulėmė esamą situaciją. Pasak A.Kubiliaus, priežastys – kompleksinės. Visų pirma – dėl pandemijos pertraukto sezono varžybos, tai, kad nebuvo galimybės apskaityti esamų finansinių įsipareigojimų. Pasak jo, su vienais žaidėjais pasisekė susitarti, su kitais vyko teisminiai procesai. Taip pat „Prienų“ klubui skaudžiai kainavo FIBA arbitražo byla, kuomet klubas pralaimėjo bylą buvusiam legionieriui Anthony Lee ir turėjo sumokėti jam atlyginimą bei bylinėjimosi išlaidas.
A.Kubilius teigė, jog maždaug 80 tūkst. eurų nebuvo surinkta iš kitų rėmėjų. Jis prisiėmė atsakomybę dėl galimai įvertintų ne visų finansinių įsipareigojimų, ne visiškai tiksliai pateiktų skaičių praėjusiųjų metų veiklos ataskaitoje ir vylėsi, kad klubo finansinės veiklos auditas padės susidėlioti „visus skaičius į lentynėles“.
Tarybos narys Algimantas Šidlauskas, remdamasis audito išvadomis, pastebėjo, jog klube lėšos buvo naudojamos ir nebūtiniausiems poreikiams. O Egidijus Visockas priminė, kad Savivaldybės parama klubui yra daug ženklesnė: daugelį metų komanda naudojasi sale ir kita sporto infrastruktūra. Jo teigimu, vien klubo paramai per visus tuos metus buvo išleistas ne vienas milijonas, todėl jis kvietė pasvarstyti, ar Prienams šios komandos tikrai reikia. Meras Alvydas Vaicekauskas apgailestavo dėl to, kad klubo finansiniai įsiskolinimai buvo pateikiami daug mažesni, nei iš tikrųjų, spragų jis įžvelgė ir klubo valdyme, kurį, atsiradus rėmėjų, siūlė pertvarkyti. Mero nuomone, problemų atidėlioti negalima, tam ir skirtas dviejų savaičių terminas, kad būtų numatytos kryptys, kuriomis klubo veikla turėtų vystytis. Neatmesta ir klubo bankroto galimybė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *