Ar pramogauti prie Beržyno parko tvenkinio yra pakankamai saugu?

Po to, kai karštą vasaros dieną Beržyno parko tvenkinys pasiglemžė jame besimaudžiusio žmogaus gyvybę, dažnai šioje poilsio erdvėje besilankantys gyventojai susirūpino, ar saugu maudytis šiame vandens telkinyje, atkreipė dėmesį į, jų manymu, nepakankamas saugumo priemones šioje teritorijoje.
„Eidama pasivaikščioti, pastebėjau prie pat vandens ant smėlio žaidžiančius, vandenį kibirėliais semiančius mažus vaikus, jauniausias buvo gal dvejų metukų, sunerimau šalia jų nepamačiusi suaugusiųjų. Pastovėjau, pašnekinau, įspėjau būti atsargiems. Bet vaikai yra vaikai, jie yra judrūs, greitai pamiršta pamokymus… Galbūt „piko“ valandomis prie tvenkinio galėtų dirbti budėtojas, kuris perspėtų neatsakingai besielgiančius, pareikalautų atsakomybės iš tėvų,“ – pasidalino savo pastebėjimais viena Stadiono mikrorajono gyventoja.
Kita pašnekovė jai pritarė, moters nuomone, žmonės prie stebėjimo kamerų pripranta ir elgiasi taip, kaip jiems norisi. Jai yra tekę matyti jaunuolius, ant tiltelio gurkšnojančius alų, paskui jie nėrė į vandenį. Moteris nesiėmė svarstyti, kas turėtų sudrausminti tokius piliečius, bet manė, kad dėl pačių gyventojų saugumo prie tvenkinio galėtų dažniau pasivaikščioti policijos pareigūnai.
Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, paklausta apie papildomas saugumo priemones prie Beržyno parko tvenkinio, „Gyvenimui“ sakė, kad, įrengus naują erdvę, buvo išties nemažai padaryta: pastatytos persirengimo kabinos, informaciniai stendai, paplūdimio teritorija nuolat tvarkoma, pernai buvo organizuoti skęstančiųjų gelbėjimo praktiniai mokymai, nupirktas gelbėjimo ratas, sezono metu atliekami tvenkinio vandens kokybės tyrimai.
Jos teigimu, viešoji erdvė pritaikyta gyventojų poilsiui, tačiau paplūdimys nėra oficialiai įteisintas, o Savivaldybė neturi finansinių galimybių jame įdarbinti kelis gelbėtojus. Šiame tvenkinyje, kaip ir kituose vandens telkiniuose, pavyzdžiui, ežeruose, nutarę išsimaudyti gyventojai patys privalo prisiimti atsakomybę už savo elgesį prie vandens, neiti maudytis apsvaigus nuo alkoholio, o vaikais turėtų pasirūpinti suaugusieji.
Administracijos direktorė sakė, kad policijos pareigūnai, neretai ir ugniagesiai – gelbėtojai, periodiškai užsuka į šią viešąją erdvę, kad įvertintų, kaip laikomasi viešosios tvarkos, tačiau budėti nuolat jie negali, nes pirmiausia privalo atlikti tie-siogines savo darbo funkcijas. Anot J.Zailskienės, naujai įrengtų erdvių teritorijas stebi vaizdo kameros, taip pat yra svarstoma idėja kitų šalies savivaldybių pavyzdžiu Prienų mieste įsteigti viešosios tvarkos specialisto etatą. Jis lankytųsi viešose vietose, bendrautų su gyventojais, perspėtų juos dėl nederamo elgesio, fiksuotų pažeidimus. Visgi, kaip pabrėžė Administracijos direktorė, dėl poreikio įdarbinti šios srities specialistą pirmiausia bus diskutuojama su Savivaldybės tarybos nariais.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *