Jiezne paminklas – Trims savanorių kartoms

Praėjusią savaitę per Lietuvą plačiai nuskambėjo Jiezno vardas – birželio 23-ąją miestelio Nepriklausomybė aikštėje atidengtas paminklas, skirtas trims karių savanorių kartoms. Jame įamžinti Nepriklausomybės kovose 1918-1921 m. šalį gynę savanoriai, 1944-1953 m. vykusios pokario rezistencijos dalyviai ir 1990 m. tik atkurtos Lietuvos ginti stoję kariai savanoriai.

Iškilmėse dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Valdemaras Rupšys, LK pajėgų vadai, Krašto apsaugos savanorių pajėgų buvę vadai, rinktinių vadai, KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės 3 būriai, Lietuvos Šaulių sąjungos būrys, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos būrys, paminklo autorius, Lietuvos kariuomenės heraldikos specialistas, savanoris kūrėjas, atsargos leitenantas Nerijus Treinys, istorikas Valdas Rakutis, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, EP narys Juozas Olekas, Seimo nariai Andrius Kupčinskas ir Arvydas Pocius.
Juostelę perkirpo miesto šeimininkas Algis Bartusevičius ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Dainius Pašvenskas, paminklą palaimino Jiezno Šventojo Arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo parapijos kunigas Rolandas Bičkauskas.Tylos minute pagerbus žuvusiųjų už Tėvynės Laisvę ir Nepriklausomybę atminimą, padangę sudrebino krašto apsaugos savanorių pajėgų karių atliktos trys atminimo salvės. Gėles prie paminklo padėjo 1918-1920 metų Nepriklausomybės kario savanorio uniformą dėvintis Ramūnas Skvireckas, Lietuvos kariuomenės atstovas su pokario partizano uniforma ir tikrasis trečiosios savanorių kartos atstovas Vytas Lukšys. Jis į besikuriančią krašto apsaugą atėjo 1991 m. ir, gindamas Spaudos rūmus, buvo sunkiai sužeistas tų pačių metų sausio 11 d. Padėtos gėlės ir prie paminklo Žuvusiems už Lietuvos laisvę
– Trijų kartų savanoriams skirtas paminklas – jų prisiminimas ir kartu priesaika tęsti pradėtus darbus Lietuvos labui. Kariams savanoriams esu dėkingas už profesionalumą, skiriamą laiką, energiją ir jėgas ruošiantis valstybės ginkluotai gynybai. Kurti ir puoselėti nepriklausomą Lietuvą – nesibaigiantis uždavinys. Tą darome mes visi, čia susirinkę, atlikdami kario tarnybą, vaikams perduodami geriausias savo savybes ir vertybes. Būkime drąsūs, stiprūs, karingi metai iš metų, karta iš kartos“, – linkėjo Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas V. Rupšys.
Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas plk. D.Pašvenskas džiaugėsi, kad įgyvendinta prieš keletą metų Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariams kilusi idėja paminklu įprasminti trijų savanorių kartų kovas už mūsų šalies laisvę. Trys nuleisti kalavijai simbolizuoja kovotojų dvasios atminimą ir taip pat mums primena, kad būtume pasiruošę bet kada pakelti kalavijus – ginti savo nepriklausomybę.
Paminklas Jiezne atidengtas neatsitiktinai – 1919 m. bei 1944-1953 m. miestelyje ir jo apylinkėse kovose už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę žuvo daug pirmosios ir antrosios kartos Lietuvos karių savanorių. Paminklo atidengimo data – birželio 23-ioji – pasirinkta taip pat neatsitiktinai – ji skirta 1941 m. birželio mėnesį organizuotam sukilimui atminti. Jo dalyviai siekė ištaisyti padarytą klaidą – pasidavimą sovietų okupacijai be kovos, atstatyti šalies valstybingumą bei atkurti suverenią Lietuvos valstybę.
Renginio metu KASP vadas pulkininkas D. Pašvenskas Lietuvos kariuomenės pajėgų medaliu „Už pasižymėjimą“ apdovanojo paminklo autorių N. Treinį, simboliniu kirviu – KASP 2R vadą Vaidą Vasiliauską. Padėkos dovanas jis taip pat įteikė Prienų rajono savivaldybės merui A. Vaicekauskui ir Jiezno seniūnui A. Bartusevičiui.
Po ceremonijos Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai kvietė pasivaišinti kareiviškomis vaišėmis.
Paminklui lėšas skyrė kariai savanoriai ir profesinės karo tarnybos kariai, taip pat Lietuvos visuomenė drauge su „Neužmirštuolės“ iniciatyva, o Prienų rajono savivaldybė renovavo Jiezno Nepriklausomybės aikštę ir pritaikė erdves lankytojams.
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *