Tapyba į Rūtos Bielevičienės gyvenimą atėjo netikėtai

Daugeliui birštoniečių maloniu atradimu tapo birželio 12 dieną Birštono Carito bendruomenės namuose atidaryta Birštono gimnazijos matematikos mokytojos Rūtos Bielevičienės debiutinė akvarelių paroda.
Autorę ir jos darbus gausiai susirinkusiems svečiams pristačiusi Asociacijos vadovė Vilma Krasauskienė pasidžiaugė, kad karantinas Rūtai išėjo į naudą – pabandžiusi tapyti, ji taip išlaisvino savo kūrybines galias, kad per trumpą laiką sukaupė darbų pirmajai savo parodai.
Pasveikinti Rūtos Bielevičienės, palaikyti ją susirinko gausus būrys birštoniečių, pirmiausia kolegos – Birštono gimnazijos pedagogai su direktoriumi Alvydu Urbanavičiumi, šeimos nariai ir giminaičiai. Parodoje apsilankė, pagyrimų autorei negailėjo ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė bei vicemeras Vytas Kederys.
Savo ruožtu R.Bielevičienė padėkojo parodos dalyviams už palaikymą, o žmonėms, padėjusiems surengti parodą, jos kūrybos kelio pradžioje negailėjusiems patarimų, ji padovanojo po akvarelę ir, skambant fortepijono muzikai, pakvietė apžiūrėti paveikslus.
Matematikos mokytoja Rūta Bielevičienė yra pavyzdys, kad ir padarius sėkmingą karjerą, ne vėlu sugrįžti prie jaunystės svajonių ir atsidėti tam, dėl ko džiaugiasi širdis.
Pasakodama apie tokį netikėtą sau ir kitiems gyvenimo posūkį, R.Bielevičienė akcentavo, jog niekuomet nėra bandžiusi tapyti, nors paslapčia kirbėjo tokia mintis. Dailės gimnazijoje besimokiusi dukra Jonė buvo pirmoji, kuri padėjo prieš mamą baltą popieriaus lapą, dažų ir paragino piešti. Po atsikalbinėjimų pabandė ir… patiko. Parašė pareiškimą tapti Dizaino asociacijos nare, tačiau, užuot su kitomis narėmis gaminusi rankdarbius, ji piešė akvarele. Parodžiusi savo darbus moterims, Rūta sulaukė palankių atsiliepimų, o vadovė V.Krasauskienė paskatino surengti parodą.
„Nesitikėjau, kad į parodą susirinks tiek daug žmonių, jų reakcija mane padrąsino. Įgavusi pasitikėjimo ateityje tikiuosi sukurti ir savo darbų internetinį puslapį,“ – pasakojo parodos autorė.
Įdomiausia, kad Rūta nesimokė akademinio piešimo, kompozicijos ar tapybos pagrindų. Ji nenori prisirišti prie to, kas privalu, ir savarankiškai, per interpretacijas, ieško savo kelio. Piešdama paukščius (parodoje yra gervėms skirtas ciklas), jų anatomijos, judesio plastikos mokosi nagrinėdama jų atvaizdus atvirukuose ir nuotraukose, stebėdama Prienų miesto tvenkiniuose bei Nemune gyvenančių ančių elgesį. Prieš liedama peizažus, piešdama itin mėgiamas gamtos abstrakcijas, akvarelinės grafikos darbus, Rūta į namus parsineša smilgų, kitų žolynų ir atidžiai juos išstudijuoja. Piešia vaisių natiurmortus. Neretai atranda įdomių piešimo technikos pamokėlių Youtube, viena jų – akvarelės liejimas, pučiant dažus. R.Bielevičienė domisi žinomų dailininkų kūryba, jai patinka kiniečių ir japonų dailė, šių šalių kultūros motyvų yra ir Rūtos piešiniuose.
„Neskaičiuoju nutapytų paveikslų, jiems skirto laiko, turiu įdėti daug ir darbo, kad baltas lapas prisipildytų gyvybės. Esu dailininkė mėgėja ir labiausiai džiaugiuosi kūrybine energija, tuo, kad galiu leisti pasireikšti savo fantazijai. Tikrai negalvojau, kad taip pamilsiu piešimą,“ – teigia Rūta Bielevičienė, savo piešiniais pasidalinanti ir su kolegomis bei mokiniais.
Tiksliųjų mokslų mokytoja tvirtina, kad matematikos reikšmė mene yra labai svarbi, skaičių pagalba netgi galima piešti, taip pat įmanoma matematiškai aprašyti ornamentus.
Taip susiklostė, kad jaunystėje Rūta pasirinko studijuoti matematiką, bet, ko gero, jai būtų neblogai sekęsi ir meno srityje. Juolab kad jos pusseserė Relita Mielė yra dailininkė, dirbanti su odos meno technikomis (jos ir kitų neformalios Kauno menininkų grupės DermArs dailininkų kūrybiniai darbai šiuo metu eksponuojami Birštono kurhauze, tarptautinėje parodoje „Baltų ženklai šiuolaikinėje odos dailėje“). O Rūtos teta Aldona Mažuolienė yra liaudies menininkė ir ryški asmenybė. Jos abi padrąsino Rūtą siekti užsibrėžto tikslo, davė patarimų rengiant parodą. Rūtai taip pat buvo svarbu išgirsti ir kolegų nuomonę, ji pasidžiaugė ir monsinjoro dekano Jono Dalinevičiaus teigiamu požiūriu į kuriančius žmones, jo dėka pirmoji R.Bielevičienės paroda eksponuota būtent Carito bendruomenės namuose.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *