Su ES skaitmeniniu COVID pažymėjimu šią vasarą keliausime laisviau

Nuo 2021 m. liepos 1 d. keliaujant visose ES valstybėse narėse bus galima naudotis ES skaitmeniniu COVID pažymėjimu, kuris yra patvirtinimas, kad asmuo buvo paskiepytas nuo COVID-19 ligos, yra ja persirgęs arba jo tyrimo rezultatas yra neigiamas. Turintys taip vadinamą europinį „žaliąjį“ sertifikatą galės palankesnėmis sąlygomis keliauti ES COVID-19 pandemijos metu.
 Pažymėjimas bus įdiegtas visose ES ir Šengeno erdvės šalyse. Lietuva – viena iš pirmųjų šalių, kurios techniškai jau pasirengusios ir išduoda šiuos pažymėjimus. Šią savaitę Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje viceministrė Ž.Simonaitytė teigė, kad nuo šios savaitės pirmadienio maždaug 300 tūkst. Lietuvos gyventojų, kurie yra persirgę arba paskiepyti, šį pažymėjimą jau galėjo išsiimti iš portalo esveikata.lt. Tikimasi, kad iki šios savaitės pabaigos sistemoje bus sugeneruoti pažymėjimai maždaug 1,1 mln. gyventojų. Tie, kurie sistemoje dar neranda savo pažymėjimo, gali keliauti su įprastinėmis pažymomis.
Pažymėjimus gali išsiimti ir vieną vakcinos dozę gavę žmonės, nes kai kurios šalys įsileidžia ir iš dalies imunizuotus keliautojus. Sulaukus antrosios dozės pažymėjimą reikės atsisiųsti iš naujo.
Skaitmeniniams pažymėjimams gauti galios ir neigiami PGR tyrimai (ne senesni nei 72 val.) bei antigenų tyrimai (ne senesni nei 48 val.). Pastarieji bus daromi nemokamai. Sveikatos apsaugos viceministrė minėjo, kad svarstoma galimybė kompensuoti ir PGR tyrimus. Skiepijimo pažymėjimai bus išduodami asmeniui, paskiepytam bet kuria vakcina nuo COVID-19. 
Pažymėjimus bus galima išsiimti nemokamai, nacionaline ir anglų kalbomis. Skaitmeninė jo versija gali būti saugoma mobiliajame įren-ginyje. Taip pat galima prašyti ir spausdintinės versijos. Abiejose versijose bus QR kodas, kuriame įrašyta būtina informacija, ir skaitmeninis parašas, kad būtų užtikrintas pažymėjimo autentiškumas.
ES šalys dar tik tariasi dėl taisyklių suvienodinimo. Buvo pabrėžta, kad netgi turint pažymėjimą, kai kuriose šalyse gali nepavykti išvengti izoliacijos. Kiekviena šalis ir toliau gali nusistatyti savo reikalavimus, kuriuos kelia atvykstantiems žmonėms, todėl ir toliau reikės tikrintis prieš kelionę. Pažymėjimas neatleis ir nuo anketų, kurias reikia pildyti keliaujant į kitas šalis arba grįžtant į Lietuvą. Pasak viceministrės, šiuo metu tariamasi su Latvija ir Estija, kad „Baltijos burbule“ keliaujantiems žmonėms galiotų tokios pačios atvykimo taisyklės, tai liečia ir izoliaciją, ir vaikų testavimą.
Kokie reikalavimai galioja atskirose šalyse, galima pasitikrinti svetainėje https://reopen.europa.eu/lt/ (pasirinkite šalį ir spustelėkite piktogramą „Kelionės“).
Pažymėjime pateikiama būtina pagrindinė informacija, tokia, kaip vardas ir pavardė, gimimo data, atitinkama informacija apie vakciną /tyrimą /persirgimą ir unikalus identifikatorius. Šie duomenys lieka pažymėjime ir nėra kaupiami ar saugomi, kai pažymėjimas patikrinamas kitoje valstybėje narėje.
Šiuo metu tarp šalių, kurios yra techniškai pasiruošusios, yra prisijungusios prie vieningos sistemos ir išduoda arba tikrina skaitmeninius pažymėjimus, yra šios: Bulgarija, Kroatija, Graikija, Čekija, Danija, Vokietija, Lenkija, Ispanija, Lietuva, kitos tam ruošiasi.
Pažymėjimu galima naudotis trimis būdais: parodant virtualų pažymėjimą, kurį galima atsiųsti iš e. sveikatos sistemos PDF formatu; atsispausdinti pažymėjimą ant popieriaus lapo; mobiliojoje programėlėje. Jeigu žmogus nemoka naudotis ar nesinaudoja internetu, tokiu atveju rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją. Jis gali pažymėjimą atspausdinti arba suteikti teisę/įgaliojimą prisijungti prie e. sveikatos sistemos artimam asmeniui, besinaudojančiam interneto paslaugomis.
Dažniausiai užduodami klausimai ir atsakymai apie europinį skaitmeninį pažymėjimą:
https://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/informacija-visuomenei/es-skaitmeninis-covid-pazymejimas;
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_lt

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *