Medis prie medžio – ir Lietuva bus žalia…

Bendruomenių seklyčia

Geologinio gamtos paveldo objekto – Škėvonių gūbrio ir atodangos – pašonėje, netoli Žvėrinčiaus miško, įsikūrę vietos gyventojai Škėvonių bendruomenės veikloje nemažai dėmesio skiria sodybų aplinkos puoselėjimui, šalia esančių viešųjų erdvių tvarkymui, grožio kūrimui, medžių sodinimui.

Škėvonių bendruomenės nariai prie pasodintų liepaičių.

Birželio 8 dieną grupelė Škėvonių bendruomenės narių žaliajame plote šalia dviračių tako Prienų gatvėje pasodino dvi liepaites, taip prisidėdami prie Birštono savivaldybės paskelbtos, kurorto jubiliejinei sukakčiai skirtos akcijos „Mano dovana Birštonui“. Kraštovaizdžio architektės Audronės Daubarienės patarti jie pasirinko būtent šią medžių rūšį – kai sodinukai ūgtels, jie gražiai įsikomponuos į per daugelį metų pakelėje subujojusių liepų alėją. Liepos pasodintos ne tik dėl grožio, bet ir dėl ekologijos – jos gyvenamąją zoną atitveria nuo triukšmingo kelio, sulaiko teršalus ir dulkes.
Bendruomenės nariai svarsto šioje vietoje pasodinti ir daugiau medžių, nors dėl to jiems prisidėtų daugiau pareigų. Kol medeliai prigis, juos reikės nuolat laistyti, todėl škėvoniškiai pasiskirstė pareigomis, kas liepaites prižiūrės.
Škėvonių bendruomenės pirmininkė Rimutė Draskinienė pasidžiaugė akcijos prasmingumu, bendruomenės narių palaikymu ir aktyvumu – į šią talką susirinko tie, kurie tą dieną buvo laisvi nuo darbų, tai – Rima ir Antanas Draskiniai, seniūnaitis Vitas Drūlia, Rima Navickienė su vyru Vytautu, Rima Litvinskienė ir Genutė Pašvenskienė. Visi drauge sodino medelius, po to valandėlę pabendravo, aptarė būsimus metų renginius. Apie pasodintas liepaites sukinėjosi ir šeimų mažieji: Emilis Navickas ir Rugilė Draskinytė tikrino, ar medelių šaknys tinkamai užbertos žemėmis ir jau pakankamai atsigėrusios vandens. Stebėdami suaugusiuosius, jie mokėsi rūpintis medžiais.
– Norime į bendruomeninę veiklą įtraukti ir vaikus, ir jaunimą, kad nepamirštų tėvų ir senelių puoselėtų tradicijų, sodintų medžius, juk nuo jų priklausys, ar Lietuva išliks žalia, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė Rimutė Draskinienė.
Anot jos, į Škėvonių bendruomenę susibūrę gyventojai yra aktyvūs ir solidarūs, noriai renkasi į šventes, prisideda prie jų organizavimo.
Pandeminiais metais teko atsisakyti kai kurių tradicinių švenčių. Tiesa, per Kalėdas nesinorėjo, kad geri vaikai liktų be siurprizų, todėl paslapčia juos aplankė ir dovanėles paliko bendruomenės Nykštukas. Bendruomenė turi feisbuko paskyrą, karantino metu ši bendravimo platforma pasitarnavo ir informacijos sklaidai, ir bendruomeniškumo palaikymui. Škėvoniškiai tikisi, kad galbūt šią vasarą ir rudenį galės dažniau susitikti ir atsigriebti už prarastą laiką. Šiais metų laikais vyksta gražiausi bendruomenės renginiai.
Birželį visi rinksis aktyvios bendruomenės narės sodyboje: užkurs laužą, pasirūpins vaišėmis ir žaidimais, sveikins Jonus, kurių bendruomenėje yra trys.
Sodo ir daržo gėrybėmis turtingas ruduo leidžia pasipuikuoti gamtos dovanomis ir savo darbštumo rezultatais. Tad bendruomenė švenčia Rudenėlio šventę, dalyvauja Birštono savivaldybės Jurginų šventėje. R.Draskinienė pabrėžia, kad jurginų augintojų šventėje ne vienerius metus bendruomenei atitenkantys „laurai“ yra Žydruolės Pivarauskienės nuopelnas, būtent ji savo sodyboje išaugina pačius gražiausius ir įvairiausius jurginus, iš jų žiedų sukomponuoja nuostabiausias kompozicijas ir puokštes. Naujų idėjų ji turi ir šių metų šventei.
Bendruomenės nariai, prieš keletą metų pasinaudoję Birštono savivaldybės parama, išleido specialų leidinuką, kuriame pasakojama apie Škėvonių, Ivoniškių ir Lengveniškių kaimų žmones ir jų tradicijas. Jį dovanojo bibliotekai, bendruomenės svečiams. Teikė projektą ir nacionalinei kaimo plėtros programai, deja, dėl lėšų trūkumo šiemet finansavimo suplanuotiems renginiams negavo. Skaudu dėl tokio požiūrio į bendruomenes, kurios laikosi daugiausia asmeninės iniciatyvos dėka.
– Neturime laisvo žemės sklypelio, kuriame galėtume sukurti savo parką, rengti bendruomenės šventes. Kai užsiėmėme visuomenės reikmėms pritaikomo sklypo paieškomis, patekome į aklavietę, susidūrę su įvairiais veiklos apribojimais regioniniame parke. Todėl ir toliau renkamės vieni pas kitus, o susirinkimus organizuojame Birštono seniūnijos salėje, – nenusimena R.Draskinienė.
Svarbu, kad Birštono savivaldybėje vertinama Škėvonių bendruomenės veikla, pastebimos jos narių pastangos. Antai Birštono parapijos klebonas dekanas Jonas Dalinevičius pasirūpino, kad bendruomenės atstovai iškilmingomis progomis galėtų dėvėti tautinius kostiumus.
– Tikras džiaugsmas taip pasipuošus eiti procesijose aplink Birštono bažnyčią. Dalyvausime ir šį sekmadienį vyksiančiuose iškilminguose Šv. Antano atlaiduose, – patikino bendruomenės pirmininkė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *