Sėdimas darbas: ką keisti?

Gydytojai nesutaria, kiek ilgai sėdint vienoje pozoje ima skaudėti nugarą. Tačiau sąsajos tarp fizinio nejudrumo ir juosmeninės bei kaklinės stuburo dalies skausmų vis tik yra…

„Gijos klinikų“ kineziterapeutas Dominykas Riauba.

Ilgai sėdite, – daugiau judėkite
Deja, karantinas šalyje tęsiasi… Ir vis dar daug laiko praleidžiate sėdėdami prie kompiuterio ekrano, nes daugumai tenka dirbti iš namų nuotoliniu būdu.
Tad ir judate mažiau: netenka keliauti į darbą, išeiti pietų pertraukos metu papietauti, į parduotuvę ar pasivaikščioti.
Taigi kuo ilgiau sėdite, tuo labiau kūnas „prašosi“ atvirkštinio varianto – judesio!
Todėl laisvalaikį derėtų skirti aktyviems įpročiams: spartiems pasivaikščiojimams, šiaurietiškam ėjimui, atskirų raumenų grupių tikslinei mankštai ir pan.

Keiskite sėdėjimo padėtis
Taip, žmonės, kuriems tenka daug sėdėti ir kurie patiria nugaros, kaklo skausmus, gali palengvinti sau gyvenimą ne tik būdami fiziškai aktyvesni.
Pasak „Gijos klinikų“ kineziterapeuto Dominyko Riaubos, nugaros, stuburo skausmo profilaktikai, be abejo, svarbi sėdėjimo poza: nugaros padėtis neutrali – nepalinkusi į priekį, pečiai atvesti atgal (nesuvesti į priekį), krūtinė – pakelta į priekį, pėdos remiasi į grindis. Tada mažiau pavargs jūsų kūnas.
Tačiau derėtų suprasti, kad ilgai sėdint nėra „taisyklingos“ sėdėjimo padėties, vis tiek atsiras raumenų įtampa, ilgainiui ir skausmų. Tad labai svarbus aspektas – keisti sėdėjimo padėtis. Pavyzdžiui, atsiremti galva į aukštos kėdės atlošą, ranka trumpai paremti kaktą… ir kas 40– 45 minutes daryti aktyvias pertraukėles: pasimankštinti, pasivaikščioti.
„Ne visi dirbdami namuose turi patogią darbui pritaikytą vietą, tad geriausia, ką galite padaryti patys – dažniau keisti sėdėjimo padėtis. Kuo dažniau tai darysite, tuo mažiau patirsite klubų, juosmens, tarpumenčių, kaklo sričių įtampą bei skausmą,“ – atkreipia dėmesį kineziterapeutas.

Ties klubais – status kampas
„Neretai sėdima taip, kad klubai randasi žemiau negu keliai. Tokia sėdėjimo poza kelia problemų, tad rekomenduočiau kėdės aukštį sureguliuoti taip, kad pėdoms remiantis į grindis ties klubais būtų status kampas. Kas valandą galima šiek tiek pasikelti (ar nuleisti) kėdę arba pakeisti padėtį į stovimą,“ – pataria D. Riauba.

Kaip įsirengti patogią stacionarinę darbo vietą namuose?
Ruošiantis įsirengti stacionarią darbo vietą, prisiminkite ergonomiškos darbo vietos klasiką: kompiuterio ekranas – akių aukštyje, stalas, klaviatūra tokiame aukštyje, kad, norint padėti dilbius ant stalo ar porankių, nereikėtų susilenkti.
O kėdės aukštis toks, kaip anksčiau minėtose rekomendacijose.
Jeigu turite galimybę įsigyti stalą su reguliuojamo aukščio funkcija – dar geriau.
Derėtų nepamiršti: judesys – labai svarbus dalykas. Keiskite sėdėjimo padėtis ir bent kas pusvalandį atsikelkite nuo kėdės!
Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *