A.Jonušo taurė – Kauno aviacijos veteranams

Praėjusį šeštadienį Pociūnuose vykusios Lietuvos aviacijos veteranų sąjungos (LAVS) konferencijos dalyviai išsiskyrė neilgam – po trijų dienų vėl sulėkė į sklandymo Meka vadinamą aerodromą. Šįkart – pasivaržyti dėl Aleksandro Jonušo taurės.
Sulėkė gausiai, į kovą stojo net 22 pilotai iš Alytaus, Kauno, Vilniaus. Garbiausias pilotas buvo pernai 95-erių metų sukaktį pažymėjęs vilnietis Zigmas Polinauskas, kitiems – dešimčia ar dviem dešimtimis mažiau. Varžybų dalyviai dviviečiais sklandytuvais L-13 „Blanik 13“ skrido kartu su saugos instruktoriais. Lėktuvui Vilga- 35A ištempus į 300 m aukštį, jie atsikabindavo ir, „dėžute“ apskridę aerodromą, stengėsi kuo tiksliau nusileisti prie pažymėtos vietos. Kaip ir tikėta, nugalėjo vienas iš šių varžybų sumanytojų – lakūnas bandytojas Vytautas Šliumba. Antras – Kastytis Tamulaitis, trečia – Janina Paplauskaitė. Visi trys gynė Kauno aviacijos veteranų sąjungos (KAVS) garbę. Antri liko vilniečiai, treti – alytiškiai.
Varžybų dalyvius sveikino, dėkojo ir prizus įteikė Aleksandro Jonušo sūnus Algimantas, proanūkis Titas Jovaiša ir KAVS prezidentas Kęstutis Staniulis. Pagrindiniai šventės rėmėjai – Advokatų profesinė bendrija „Girdzijauskienė ir partneriai“ – nugalėtojus apdovanojo kelionėmis.

A. Jonušo nuopelnai – didžiuliai
A. Jonušas (1935-2018) buvo vienas iš Pociūnų aerodromo įkūrėjų ir vadovų, jam vadovaujant Pociūnai tapo pagrindiniu Lietuvos sklandymo centru, įkurtas Kauno akrobatinio skraidymo klubas, gauta reikiama aviacijos technika. Lakūnas, sklandymo sporto meistras, rekordininkas, pirmojo plastikinio sklandytuvo BK7 „Lietuva“ bandytojas, šešerius metu vadovavo Prienų sklandytuvų gamyklai. Atgimimo laikotarpiu A. Jonušas buvo vienas iš aktyviausių Lietuvos aeroklubo atkūrimo veikėjų.
Jo pėdomis pasekė sūnus Algimantas – lakūnas, sklandytojas, UAB „Termikas“ generalinis direktorius. Septyniolikmetis proanūkis Titas yra vienas iš perspektyviausių šalies sklandytojų, jau dalyvauja varžybose ir šiemet Lietuvos garbę ruošiasi ginti liepos mėnesį Pociūnuose vyksiančiame Europos jaunimo sklandymo čempionate.
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *