Įamžintas žydų maldos namų atminimas

Prienų Vytauto g., prie 25-uoju numeriu pažymėto namo, pastatytas atminimo ženklas, minintis vietą, kurioje 1903–1941 metais veikė žydų maldos namai – sinagoga.
Atminimo ženklą dovanojo Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondas, ženklo pristatymu ir įrengimu sinagogos vietoje pasirūpino Prienų rajono savivaldybė. Ženklas pagamintas iš lietuviško lauko akmens, jame iškaltas tekstas su ženklo pastatymo metais, taip pat Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo, Geros valios fondo bei Prienų rajono savivaldybės pavadinimai.
Istoriniais duomenimis, iki XX a. vidurio Prienuose veikė dvi sinagogos – XVIII  a. statyta medinė ir kiek vėlesnė – mūrinė. Sovietmečiu medinė sinagoga sovietinės valdžios įsakymu kaip nereikalingas pastatas buvo nugriauta. Išlikusi mūrinė sinagoga (Vytauto g. 25) pastatyta greta senosios medinės 1903 m., bet kaip maldos namai veikė gana trumpą laikotarpį – 1944 m. šiame pastate buvo įkurdintas sovietų karinis dalinys, o 1956 m. buvęs sinagogos pastatas perduotas Statybos organizacijai. Vėliau pastatas buvo renovuotas, prie jo pristatytas priestatas, o 1972 m. čia įrengtas daugiabutis gyvenamasis namas.
„Reikia pasidžiaugti, kad yra žmonių, kuriems svarbu, kad būtų įamžinti beišnykstantys istorijos pėdsakai. O Prienų žydų paveldas yra mūsų krašto istorija, kurią privalome gerbti ir atminti“, – sakė Savivaldybės meras A. Vaicekauskas.
Savivaldybės administracijos direktorė J. Zailskienė pridūrė, kad paminklinė lenta gražiai įsiliejo į sutvarkytą erdvę už Kultūros ir laisvalaikio centro, šalia naujo tako, sakurų sodelio, skleidžiančio pirmuosius gležnus žiedelius, ir pakvietė pamatyti istorinę vietą bei atnaujintas erdves.

Prienų r. savivaldybės informacija

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *