Kaip gyventi alergiškam žiedadulkėms?

Birštono PSPC šeimos gydytoja Jūratė Rėpšaitė.

Sprogstant medžių pumpurams, dalis visuomenės pajunta pirmuosius alergijos požymius. Kokie būtini gyvenimo pokyčiai pavasarį, jei esate alergiški žydintiems augalams, apie tai pokalbis su Birštono PSPC šeimos gydytoja Jūrate Rėpšaite.

– Pavasaris – alergijos sezono pradžia. „Bevaikščiodamas medžių alėjoje staiga pradėjau čiaudėti, kosėti; ėmė ašaroti akys“, – tokie paciento nusiskundimai girdimi atvykus į gydytojo kabinetą.
Žmonės, alergiški žiedadulkėms, blogiau jaučiasi saulėtą dieną?
– Užgulusi nosis, paraudusios akys, patinę vokai, niežtinti oda – tai ore skraidančių žiedadulkių sukelti alergijos simptomai.
Pavasarį žydi gluosniai, alksniai, lazdynai, vėliau – klevai, beržai, ąžuolai… Vis dažniau gyventojai patiria alerginę reakciją į lazdyno ar beržo žiedadulkes. Saulėtomis dienomis žmonės, alergiški žiedadulkėms, jaučiasi blogiau, nei lyjant lietui. Kuo daugiau ore žiedadulkių, tuo ryškesni ir ligos požymiai: akių ašarojimas, čiaudulys, sausas kosulys, galvos skausmai ir kt.
Jei pavasaris šiltas ir ankstyvas, alerginės slogos simptomai pasireiškia anksčiau. Kai pavasaris vėlyvas ar lietingas – požymiai lengvesni, nes lietus nuplauna didesnę dalį ore skraidančių žiedadulkių.
– Alergija augalo žiedadulkėms siejasi su alergija vaisiams. Kokie jų deriniai dažniausiai provokuoja alergines reakcijas?
– Kai kurių augalų ir maisto produktų savybės panašios. Žmogus, suvalgęs obuolio, vaisių su kauliukais, lazdyno riešutų, morkų ir vartodamas vaistažolių arbatas, kurių sudėtyje yra beržų lapų ar pumpurų, gali patirti alerginę reakciją ir būti jautrus beržo žiedadulkėms. Jei valgant obuolį juntamas dilgčiojimas burnos gleivinėje ar ji patinsta, galimas jautrumas ne tik beržo žiedadulkėms; gali būti alergija vyšnioms, kriaušėms, lazdyno ir žemės riešutams, morkoms ir prieskoninėms žolelėms (kmynams, petražolėms, pankoliui). Pastebėtina, kad vienai riešutų rūšiai alergiškas žmogus gali turėti alergiją ir kitiems riešutams.
– Ko derėtų vengti, jeigu žmogus alergiškas, pavyzdžiui, pelynui?
– Pastebimas vis dažnėjantis žmonių įsijautrinimas kiečio (pelyno) žiedadulkėms. Tokiu atveju derėtų saikingai vartoti tokias daržoves, kaip salierai, morkos, kmynai, petražolė, kalendra; taip pat vaisius: obuolius, arbūzus, kaulavaisius. Galima pelyno koalergija su beržu ar ramunėlėmis.
„Beje, žmogus itin jautrus žiedadulkėms turėtų atsargiai vartoti medų ar gaminių su šiuo produktu, nes medus tokiems asmenims taip pat gali išprovokuoti alergines reakcijas“, – atkreipia dėmesį šeimos gydytoja.
– Kaip maitintis alergiškam žmogui?
– Tokiu atveju svarbiausia žinoti, kam esi alergiškas ir vengti netinkamų maisto produktų. Verta atkreipti dėmesį, kad tarp maisto produktų taip pat gali būti kryžminių alerginių reakcijų. Tarkim, karvės pieno baltymui alergiškas vaikas dažnai alergiškas ir ožkos pienui. Žmogus, alergiškas karvės pieno baltymui, gali būti alergiškas veršienai. Vis dėlto ją termiškai apdorojus vartoti saugu (jei nebuvo alerginių reakcijų į mėsą).
Jei esate alergiškas vienai jūros gėrybių rūšiai, gali pasireikšti alergija ir kitoms rūšims. Tam tikrais atvejais gydytojas gali rekomenduoti hipoalerginę dietą, kai vengiama kiaušinių, obuolių, braškių, šokolado, riešutų ir kitų produktų).

Patarimai alergiškam žmogui:
. Intensyvaus žiedadulkių skraidymo metu venkite būti ar fiziškai dirbti lauke, nes į kvėpavimo takus patenka daugiau žiedadulkių.
. Lauke nešiokite akinius ir kaukę, kad apsisaugotumėte nuo žiedadulkių ir saulės spindulių.
. Parėję namo, ypač saulėtą dieną, nusiplaukite vandeniu veidą, akis; praskalaukite gerklę, išplaukite nosį.
. Grįžę iš lauko, dažniau plaukite plaukus.
. Kambaryje nebūkite su lauko rūbais, jų nelaikykite miegamajame.
. Kaime gyvenamąsias patalpas vėdinkite vėlyvą vakarą 19–24 val., o mieste – 6–8 val. ryte (didžiausia žiedadulkių koncentracija laukuose ankstyvą rytmetį tarp 4–7 val., o mieste – vakare).
. Lauke žiedadulkių ypač gausu saulėtą ir vėjuotą dieną. Tada venkite darbų, pasivaikščiojimų.
. Sode dirbkite ar pjaukite žolę vėlyvą popietę ar vakare, kai bitės jau nurimusios ir sugrįžusios į avilius.

. Patalpų grindis ir baldų paviršių dažniau valykite drėgnu būdu. Dulkių erkutėms alergiškam asmeniui nereikėtų nei pačiam siurbti dulkes, nei būti patalpoje, kol vyksta valymas.
. Važiuodami automobiliu uždarykite langus.
. Jei išvardinti patarimai nepadeda ir alergija nerimsta, kreipkitės į gydytoją alergologą, kad jums paskirtų alergijos simptomus mažinančių vaistų.
. Galite naudotis mobiliosiomis programėlėmis, kurios padeda fiksuoti savo alergijos simptomus ir nurodo būsimą alergenų kiekį ore (pavyzdžiui, „Pasyfo“).
Veronika Pečkienė

 

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *