Prienų „Žiburio“ gimnazija atgal į gamtą kvietė jau penktąjį kartą

2019 metų Europos Komisijos užsakymu atliktos apklausos „Europiečių požiūris į aplinką“ („Atitudes of European citizens Towards the Environmet“) duomenimis, Baltijos šalių gyventojams aplinkosaugos klausimai rūpi mažiausiai iš visų ES šalių. Visgi pasaulyje vis labiau populiarėjant vadinamoms „žaliosioms“ idėjoms, iniciatyvos atsigręžti į gamtą imasi ir Lietuvos mokyklos – tarp jų ir Prienų „Žiburio gimnazija“, balandžio 27 dieną pakvietusi mokinius į tarptautinę konferenciją „Atgal į gamtą“.
Skatinti tvaresnį gyvenimo būdą ir ugdyti atsakingą jaunosios kartos požiūrį į aplinką, kurioje gyvena, Prienų „Žiburio“ gimnazija pradėjo dar prieš 14 metų, kai 2007 m. prisijungė prie tarptautinio Baltijos jūros projekto. Tiesa, dar prieš dešimtmetį tvaraus gyvenimo būdo, socialiai atsakingos idėjos Lietuvoje nebuvo taip matomos ir girdimos, kaip dabar, tačiau jau tuomet gimnazijos mokytojų Rasos Kučinskienės ir Vilijos Gustaitytės tandemas ėmėsi iniciatyvos vesti parodomąsias integruotas pamokas rajone, o nuo 2018 m., mokytojai V. Gustaitytei prisijungus prie tarptautinio projekto, kartu darbavosi ir Baltijos jūros veikloje. Įgavę patirties rajoninių konferencijų organizavime bei tiriamoje veikloje, ambicingos pedagogės nusprendė imtis didesnio iššūkio – pačioms surengti respublikinę integruotą konferenciją „Atgal į gamtą“.
„Žemė gana savanaudiškai nuolat „atakuojama“ intensyvios žmonių veiklos ir noro viską pakeisti bei pritaikyti savo poreikiams, todėl, besikeičiant aplinkos sąlygoms, žmonių gyvenimo būdui, norėjosi atsigręžti į gamtą, išmokti joje gyventi ir padėti jai pačiai išgyventi. Taip ir gimė mintis apie tai kalbėti su mokiniais, kurių pasaulėžiūra į gyvenimą dar tik formuojasi“, – pasakoja idėjos sumanytoja R. Kučinskienė.
Dar 2019 m. konferencijai tapus tarptautine, moksleiviai galėjo ugdyti ne tik tiriamojo darbo įgūdžius, bet ir anglų kalbos žinias. Anot vienos iš organizatorių V.Gustaitytės, moksleiviams vis dažniau renkantis gamtos mokslų studijas tai puiki patirtis ugdyti specifinių terminų supratimą. „Pamenu, kad vos įsitraukus į tiriamąsias veiklas, specifinio žodyno įvaldymas kėlė iššūkių ir man pačiai, tad norėjosi padėti mokiniams ugdyti reikiamus gebėjimus“, – sako anglų k. mokytoja V.Gustaitytė.
Šiemet dėl pandemijos į Prienų „Žiburio“ gimnaziją jaunieji tyrėjai nesusirinko, konferencija vyko nuotoliniu būdu. Organizatorių teigimu, nuotolinis darbas, turi savų pranašumų – paprasčiau surasti partnerius, kuriems nereikia eikvoti resursų atvykimui, tačiau kelia ir tam tikrų techninių iššūkių, dėl kurių šiemet teko atsisakyti ir praktinių užsiėmimų, vietoj jų buvo organizuojamas protmūšis „5R“. „Kai esi priklausomas nuo informacinių technologijų, nukrypsti nuo pirminės konferencijos idėjos – atgal į gamtą“, – teigia biologijos mokytoja R. Kučinskienė.
Nepaisant visų iššūkių, šiemet konferencija sulaukė itin didelio tarptautinės jaunųjų tyrėjų bendruomenės dėmesio. Tiriamosiomis įžvalgomis apie darnią aplinką dalijosi moksleiviai iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Rusijos, Lenkijos, Anglijos bei Lietuvos, moksleiviams paskaitas skaitė Olandijos ir Estijos lektoriai.
Organizatorės džiaugiasi, jog mokinių darbų kokybę įvertino ir kompetentinga komisija, suburta iš įvairių Lietuvos universitetų dėstytojų.
Paklausta, kaip vertina šių metų konferencijos rezultatus, konferencijos iniciatorė R. Kučinskienė sako: „Mane žavi tai, kad mokiniai atlieka tiriamuosius darbus, gauna rezultatus, formuoja išvadas ir bando savo darbą pritaikyti praktiškai. Kartu norisi padėkoti iniciatyviems mokytojams, kuriems nepristinga būdų sudominti mokinius, juos paskatinti, net nelabai įmanomomis šiuo laikotarpiu sąlygomis. Kiekvienoj sekcijoje, į kurias buvo padalinti moksleiviai, buvo išrinkti geriausi darbai, tarp kurių pateko ir mūsų mokyklos mokinių darbai. Tačiau negaliu kalbėti vien savo vardu, nors idėja pirminė buvo mano, dirbame puikioje komandoje. Tarptautinė konferencija palaikoma labai iniciatyvios, energingos, charizmatiškos anglų kalbos mokytojos – Vilijos Gustaitytės, kuri yra tarptautinių konferencijų organizatorė. Šiemet daug techninio darbo atliko Švietimo pagalbos tarnybos vyr. specialistė Oksana Radzvilavičienė. Noriu padėkoti ir mokyklos administracijai už idėjos palaikymą ir patarimus bei, žinoma, neapsieitumėme be puikių „Žiburio“ gimnazijos mokinių. Džiaugiuosi, kad palaikome bendradarbiavimo ryšius su VDU, KU, Žaliuoju tašku ir kt., kurių dėka mokiniai pasijaučia tikraisiais jaunaisiais mokslininkais.“
„Man, kaip anglų kalbos mokytojai, džiugu, kad šiemet visose sekcijose pristatymai vyko anglų kalba. Mokiniai galėjo palyginti gebėjimus su kitų Lietuvos mokyklų ir užsienio šalių bendraamžiais, taip pat praplėsti savo žodyną, gerinti kalbos įgūdžius, kas, tikiu, pravers ir jų tolimesniame gyvenime. Na, o man belieka pasakyti nuoširdų ačiū Rasai už bendradarbiavimą bei iniciatyvumą, Prienų rajono savivaldybės atstovams, kurie rado laiko ne tik sudalyvauti, bet ir pasveikinti dalyvius: merui Alvydui Vaicekauskui, Švietimo skyriaus vedėjui Rimvydui Zailskui, švietimo, mokslo ir sporto viceministrui Ramūnui Skaudžiui bei tarptautinio Baltijos jūros projekto koordinatorei Lietuvoje  Gretei Vaičaitytei“, – mintimis apie jau penktąją „Atgal į gamtą“ konferenciją dalijasi ir viena iš organizatorių V. Gustaitytė.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *