Nudegimai: priežastys, pirmoji pagalba ir gydymas

Gyd. chirurgas Audrius Paršeliūnas ir BPS Vilija Mačiulienė.

Artėja vasaros sezonas. Jei žiemą pasitaikydavo nušalimų, tai šiltuoju laikotarpiu padažnėja nudegiminių traumų. Iki šiol pastebima, kad žmonės nežino, ką daryti nusideginus, kaip suteikti pirmąją pagalbą ir gydyti nudegimines žaizdas.
Apie nudegimines traumas ir jų gydymą kalbiname VšĮ „Prienų rajono pirminės sveikatos priežiūros centro“ medikus, – gydytoją chirurgą Audrių Paršeliūną ir bendrosios praktikos slaugytoją Viliją Mačiulienę.

Su kokiomis nudegiminėmis žaizdomis savo klinikinėje praktikoje dažniausiai susiduriate?  Kaip dažniausiai nusideginama?
Mūsų praktikoje dažniausi yra terminiai nudegimai, – tai yra nusiplikymai karštu vandeniu, sriuba, karšta kava ar arbata. Rečiau pasitaiko cheminiai nudegimai –

1 pav. Nudegimas su ant laužo virtu troškiniu.

nusideginama augalų sultimis, statybose naudojamomis cheminėmis medžiagomis. Norime atkreipti dėmesį, kad vasaros laikotarpiu gan dažnai nusideginama augalų išskiriamomis sultimis, kurios gali sukelti net I-III laipsnio nudegimus. Dažniausi tokių augalų – darželinė rūta, Sosnovskio barštis, jonažolės.

Kokios klaidos dažniausiai daromos gydant nudegimus? Kokios netinkamos priemonės naudojamos? Kokios klaidos ypač gali pabloginti būklę?
Dar iki šių dienų daugeliu atvejų žmonės nežino, kaip elgtis patyrus nudegiminę traumą, todėl dažnai neišvengiama klaidų. Pasitaiko atvejų, kai nudegimo žaizdos sutvarstomos netinkamomis, netgi žalingomis priemonėmis. Žmonės dažnai griebiasi virtuvėje randamų produktų, kaip, pvz., šaltalankių ir alyvuogių aliejaus, acto, druskos, valgomosios sodos, kiaušinio ar sviesto. Pasitaiko ir tokių, kurie šias žaizdas bando gydyti net šlapimo pavilgais, spirito kompresais, ant žaizdų tepama net dantų pasta. Šios priemonės

2 pav. Nudegimas sugydytas GranuFlex tvarsčiu per 1 mėn.

nudegimų žaizdoms gydyti yra netaikytinos ir stipriai kenkia žaizdai.
Verta pažymėti, kad viena dažniausių klaidų – netinkamas antiseptinių tepalų ir kremų naudojimas. Pavyzdžiui, briliantinė žaluma, kalio permanganatas, vandenilio peroksidas, Višnevskio ir Ichtiolo tepalas žaizdų gydymui negali būti naudojami. Jodo preparatai, kitos antiseptinės priemonės yra žalingos, nes sausina žaizdą, veikia citotoksiškai ir trukdo gijimui. Iš antiseptinių tirpalų patartina rinktis tik neagresyvias odai priemones ir jas naudoti tik ant sveikos odos aplink žaizdą. Taip pat reikėtų paminėti ir įvairius šaldomuosius gelius, kurių naudojimas neužtikrina reikiamo poveikio žaizdai atvėsinti.
Pasitaiko ir tokių ligonių, kurie bando rimtus nudegimus gydytis namuose, visų pirma kreipiasi pagalbos ne į medikus, o į šeimos narius ar kaimynus. Ir neretai, nudegimo būklei blogėjant, į medicinos įstaigą atvyksta jau su stipriai infekuota nudegimine žaizda, tuo prailgindami gijimo trukmę. Visgi tinkama žaizdos priežiūra labai svarbi – netinkamai gydoma žaizda sukelia rimtų pasekmių: žaizda infekuojasi, plečiasi, gilėja, ilgai nesugyja arba sugijus susiformuoja grubūs randai.

Kaip reikėtų suteikti pirmąją pagalbą nudegimo/ nusiplikymo atveju?

3 pav. Nudegimas karšta arbata.

Teikiant pirmąją pagalbą pirmiausia reikia nutraukti nudegimą sukeliančio veiksnio poveikį. Nukentėjusiajam reikėtų nuvilkti ar nukirpti rūbus, numauti žiedus ir kitus papuošalus ir nepamiršti kviesti greitąją medicinos pagalbą. Pažeistą kūno vietą rekomenduojama šaldyti po tekančiu šaltu vandeniu (10–16 °C) iš čiaupo. Jei esama gamtoje, tinka bet koks (vandens telkinio) vanduo. Šaldymo trukmė – 15–20 min., kol sumažėja skausmas. Nerekomenduojama šaldyti ilgiau nei 30 min. Vaikų nudegimo atveju nudegimo vietą laikyti po tekančiu vandeniu 10–15 min., o kūdikio – 5 min. ir kuo skubiau kviesti greitąją medicinos pagalbą. Vykstant į ligoninę žaizdą rekomenduotina dengti nelipniu tvarsčiu arba naudoti maistinę plėvelę, ja apdengiant žaizdą iki bus suteikta specialisto pagalba.

Kaip patartumėte prižiūrėti ir gydyti nudegimus/ nusiplikymus? Kada reikia kreiptis į gydytojus?
Pirmiausia nudegimų žaizdos turėtų būti nuplaunamos, pašalinami svetimkūniai,

4 pav. Nudegimas sugydytas GranuFlex tvarsčiu per 7d.

negyvybingi audiniai, purvas ir pan. Pačios žaizdos dezinfekuoti nereikia. Dezinfekuoti galima tik sveiką odą aplink nudegiminę vietą, dezinfekcijai renkantis neagresyvias odai priemones. Tolimesniais gydymo etapais antiseptiniai tirpalai ir tepalai yra naudojami išskirtiniais atvejais ir tik gydytojo priežiūroje. Šių dienų chirurgija jau neįsivaizduojama be naujos kartos, inovatyvių tvarsčių, kurie ne tik pagerina ligos eigą, trukmę, drėkina žaizdą, bet ir sumažina randų susidarymo riziką. Gana dažnai nudegimų žaizdoms gydyti naudojami modernūs tvarsčiai, pvz., hidrokoloidiniai, antimikrobiniai tvarsčiai, hidrogeliai ir kt. Tarptautinės žaizdų gydymo rekomendacijos nurodo, kad žaizdos geriausiai gyja drėgnoje aplinkoje. Tad tvarstant žaizdas neturi būti naudojami marliniai tvarsčiai, nes jie nepalaiko reikiamos gijimui drėgnos aplinkos. Žaizdos gydomos drėgnoje aplinkoje sugyja net 40 proc. greičiau ir dažnu atveju be rando.
Esant rimtam, trečio laipsnio, nudegimui žaizda turi būti apžiūrėta ir įvertinta gydytojo. Pačiam žmogui paprastai gali būti sunku įvertinti nudegimo rimtumą, todėl, jei yra nudegęs didelis odos plotas, pažeisti gilesni audiniai, apdegė veido, kaklo, plaštakų, tarpvietės, padų sritys, reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Gydant žaizdas ypač svarbu tinkamai parinkti tvarstį. Pagal kokius svarbiausius kriterijus pasirenkamas tvarstis? Ar visi tvarsčiai tinka nudegimams gydyti?

5 pav. Nudegimas rūtų išskiriamomis sultimis.

Idealus tvarstis nudegiminei vietai turi palaikyti jau minėtą drėgną žaizdų gijimo aplinką, valdyti žaizdos skysčius, sunaikinti infekciją žaizdoje, turi būti patogus tvarstyti ir dėvėti. Infekuotų nudegimų gydymui nepakeičiamas tvarstis yra AQUACEL Ag+ Extra. Jis sugeria gausų žaizdos skystį, tačiau nedžiovina žaizdos, sukuria optimaliai drėgną žaizdos gijimo aplinką, mažina skausmą, pagreitina žaizdos gijimą. Naudojant šį tvarstį rezultatai išties puikūs.
Kitas inovatyvus tvarstis – GranuFlex. Iš savo asmeninės patirties galime teigti – šis tvarstis daro stebuklus. Vienas didžiausių jo privalumų – ligonis nejaučia skausmo, natūraliai (be chirurginio įsikišimo) išvalomi ir pašalinami negyvi audiniai, ligonis gali maudytis, nes tvarstis nepralaidus vandeniui, žaizda tvarstoma retai, – tvarstis gali būti keičiamas kas kelias paras, o esant itin

Hidrokoloidinis tvarstis GranuFlex – sausoms, negausiai šlapiuojančioms žaizdoms.

palankiam gijimui, gali būti laikomas iki savaitės. GranuFlex, GranuFlex Extra Thin (ypač plonas) ir AQUACEL Ag+ Extra tvarsčius priskiriu prie pirmos pagalbos tvarsčių, kurie turėtų būti kiekvieno mūsų namų vaistinėlėje.
Nereikia pamiršti, kad ne visi rinkoje esantys tvarsčiai yra vienodi ir tinkami nudegimų gydymui. Gydomąjį tvarstį paprastai pagal žaizdos būklę parenka ir pritaiko gydytojas. Todėl dėl tvarsčio pasirinkimo visada reikėtų pasitarti su jus prižiūrinčiu sveikatos priežiūros specialistu arba, jei nudegimas yra nedidelis, patarimo visada galima klausti vaistininko.

Gal galite paminėti sėkmingų nudegimų gydymo pavyzdžių iš savo praktikos?
Žinoma, ir tokių sėkmingų turime ne vieną. 58 m. amžiaus pacientė kreipėsi po nusiplikymo arbata. Nudegiminiai plotai dideli, nudegė vidiniai šlaunų paviršiai, pacientė skundėsi didžiuliu skausmu. Nudegimai iš karto buvo tvarstomi GranuFlex tvarsčiais. Kitą dieną moteris išvyko į kelionę, su savimi pasiimdama šių tvarsčių. Ir jau po savaitės grįžo ne tik sugijusiomis žaizdomis, bet ir pakeliavusi.
Kitas džiuginantis atvejis – pacientas 50 m. amžiaus. Iškylaudamas su šeima neatsargiai nuo laužo kėlė troškintuvą ir puodo turiniu apdegė kojas. Gydymas GranuFlex tvarsčiu užtruko apie 1 mėn., tačiau tvarsčio pagalba pacientas išliko darbingas, nejautė skausmo, išvengė stacionaraus gydymo.
Pabaigai norime palinkėti nerūpestingos, tačiau atsargios vasaros, nepatirti nudegiminių traumų, o jei taip nutiktų, visad stengsimės padėti savo žiniomis ir patirtimi.
Informacija pateikta remiantis „Europos nudegimų asociacijos“ rekomendacijomis („The European Burns Association“).

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *