LDK didikų Pacų giminė ir Lietuvos barokas

Tarptautinė mokslinė konferencija, skirta LDK kanclerio
Kristupo Zigmanto Paco (1621–1684) 400-osioms gimimo metinėms

Kristupas Zigmantas Pacas (Krzysztof Zygmunt Pac) ir jo žmona Claire Isabelle Mailly de Lascaris (ČDM Mt 1357) (ČDM Mt 1358).

2021 m. gegužės 13–14 d.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijai daugeliu požiūrių svarbi didikų Pacų giminė. Šios giminės atstovai – įžymūs valstybininkai, visuomenininkai, religinės kultūros reiškėjai, meno mecenatai. Paminėtini LDK kancleris Kristupas Zigmantas Pacas, jo tėvas LDK pakancleris Steponas Pacas, LDK didysis etmonas Mykolas Kazimieras Pacas, Vilniaus vyskupas Mikalojus Steponas Pacas, Žemaičių vyskupas Kazimieras Pacas, Žemaičių seniūnas Petras Pacas ir kt. Ypač aktyvi ir vaisinga Pacų veikla Baroko laikotarpiu. Lietuvos Barokas sunkiai įsivaizduojamas be jų funduotų bažnyčių ir vienuolynų. Architektūros didingumu stebino ne tik jų rūmai Vilniuje ar Varšuvoje, bet ir provincijoje, pavyzdžiui, Jiezne. Tačiau vis dar stinga išsamesnių Pacų įtakos LDK visuomeninam-politiniam gyvenimui bei meninės kultūros raidai tyrimų.
Kristupas Zigmantas Pacas labai ilgą laiką, valdant net trims karaliams, buvo LDK kancleris (1658–1684); fundavo ne vieną bažnyčią ir vienuolyną; rezidavo keliuose rūmuose; nuolat dalyvavo diplomatinėse kovose Abiejų Tautų Respublikos viduje ir užsienyje. Kanclerio žmona buvo karalienės dvaro pirmoji ponia prancūzė Claire Isabelle Mailly de Lascaris. Aktualinant Pacų giminės ir ypač iškilaus jos atstovo Kristupo Zigmanto Paco svarbą Lietuvos Baroko kultūrai ir rengiama tarptautinė konferencija „LDK didikų Pacų giminė ir Lietuvos Barokas“. Joje dalyvaus istorikai, menotyrininkai, literatūrologai ir kitų humanitarinių bei socialinių mokslų atstovai.
Buvo planuojama, kad konferencija vyks Vytauto Didžiojo universitete (Kaunas) ir Pacų rū-muose Jiezne, tačiau dėl karantino konferencija vyks nuotoliniu būdu. Kviečiame jungtis: https://tinyurl.com/PacaiJieznas
Rėmėjai: Vytauto Didžiojo universitetas, Kauno miesto savivaldybė, Prancūzijos ambasada Lietuvoje, Jiezno seniūnija.

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *