Uždarytas bibliotekas kaimo vietovėse pakeis bibliobusas

Tarybos nariai neprieštaravo ir Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos struktūrinių teritorinių padalinių uždarymui Purvininkuose, Klebiškyje, Sūkuriuose, Kunigiškiuose ir Jiestra-kyje. Šių bibliotekų aptarnaujamos teritorijos bus priskirtos Išlaužo, Šilavoto, Balbieriškio, Naujosios Ūtos bibliotekoms. Tokiu būdu bus optimizuotas Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos finansų, dokumentų, personalo, projektų, turimų materialinių išteklių valdymas, strateginis planavimas, užtikrintos kitos funkcijos.
Tarybos narės Rimos Zablackienės paklausta, kaip vertina šiuos pertvarkymus, bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė teigė, jog bibliotekos struktūra paskutinį kartą buvo peržiūrėta prieš 12 metų, o per praeitą laikotarpį bibliotekų aptarnaujamose apylinkėse žymiai sumažėjo gyventojų, taip pat ir paslaugų vartotojų skaičius, todėl išlaikyti kai kurias mažesnes bibliotekas finansiškai neapsimoka.
Atlikus bibliotekų statistinių veiklos ataskaitų analizę, palyginus pastatų, patalpų išlaikymo, darbo užmokesčio, ryšio paslaugų, periodikos, skaitytojų ir lankytojų aptarnavimo kaštus, nustatyta, kad vieno vartotojo aptarnavimo kaina per metus skirtingose bibliotekose skiriasi 1,25–5 kartais.
Kita vertus, pastebėjo direktorė, bent trijų uždaromų bibliotekų Klebiškyje, Purvininkuose, Sūkuriuose pastatų būklė yra kritinė, aplinka neskatinanti užsukti lankytojus bei pasikviesti svečių. Meras A.Vaicekauskas patikslino, kad Kunigiškių bibliotekos patalpos yra grąžinamos savininkams, kitų bibliotekų patalpos, atsižvelgiant į aplinkybes, bus pasiūlytos privatizuoti, skirtos socialiniams būstams arba priskirtos bendruomenėms.
Uždaromose bibliotekose darbuotojų nėra, 2020 m. suėjus pensiniam amžiui, darbo sutartys nutrauktos su trimis bibliotekininkais, o vienas bibliotekininkas pakeitė darbo vietą. Keturių bibliotekos struktūrinių padalinių infrastruktūros išlaikymas per metus bibliotekai atsiėjo daugiau nei 52 tūkst. eurų.
D.Čepeliauskienė patikino, jog minėtų teritorijų gyventojai neliks be bibliotekos paslaugų, nes planuojama įsigyti bibliobusą, kuris pagal nustatytą tvarkaraštį lankytųsi ne tik šiose, bet ir kitose atokesnėse rajono vietovėse. Bibliobuse būtų keičiamos knygos, gyventojai galės paskaityti periodinius leidinius, pasinaudoti internetu.
Neseniai vykusiame virtualiame Savivaldybės ir bibliotekos atstovų susitikime buvo domėtasi kolegų iš Varėnos patirtimi. Varėnos rajono savivaldybės viešoji biblioteka dar 2019 metais nusipirko bibliobusą, kuris vyksta į tas vietoves, kuriose nėra bibliotekų. Mobiliojoje bibliotekoje teikiamos įvairios paslaugos: išduodami dokumentai, neįgaliesiems ir senyvo amžiaus žmonėms spausdiniai pristatomi į namus, atsakoma į skaitytojų užklausas žodžiu ir telefonu, teikiamos konsultacijos, spausdinami, kopijuojami dokumentai ir pan.
Mobilioji biblioteka iki pandemijos buvo naudojama ir įvairių rajone vykstančių švenčių metu, joje buvo rengiami edukaciniai, skaitymo skatinimo užsiėmimai, susitikimai su žinomais žmonėmis.
Ne visi Tarybos nariai buvo įsitikinę bibliobuso paslaugų kaimo gyventojams reikalingumu. Tačiau meras Alvydas Vaicekauskas palaikė bibliotekos idėją, kuri jau pasiteisino Varėnoje (mero žiniomis, varėniškiai ruošiasi pirkti ir antrą bibliobusą). Pasak jo, pasikeitus planams, autobusiuką bus galima naudoti pagal kitą paskirtį.
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešajai bibliotekai leista įsigyti bibliobusą už ne didesnę nei 50-ties tūkst. eurų kainą.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *