Mėgėjų teatras sėkmingai įveikė virtualią apžiūrą, pasigedo tik žiūrovų akių

Pandemija gerokai apsunkino kultūros srities darbuotojų veiklą, suplanuotų darbų kalendoriuje pakoregavo būsimų renginių datas. Šių metų gegužės pradžioje Birštone buvo numatyta surengti baigiamąją respublikinę Lietuvos suaugusiųjų mėgėjų teatrų šventę „Atspindžiai“, kurioje praėjusių metų kūrybinio darbo „vaisius“ turėjo pristatyti ryškiausi visų Lietuvos regionų miestų, rajonų centrų, kaimų ir miestelių suaugusiųjų teatrai. Šiemet didžiausiam suaugusiųjų mėgėjų teatrų festivaliui sukanka 25-eri, todėl ši sukaktis – neeilinė proga susiburti visiems mėgėjiško teatro kūrėjams. Deja, karantinui tebesitęsiant šventė nukelta vėlesniam ir saugesniam laikui – į rudenį.

Birštono vienkiemio teatro aktoriai Justinas Šimanskas, Vilija Taraškevičienė, Gabrielė Kamarauskaitė ir Jonas Ulinskas su režisiere Beata Klimavičiene.

Birštono vienkiemio teatro kolektyvo vadovė ir režisierė Beata Klimavičienė pastebi, kad, netgi ir sušvelninus karantino reikalavimus, per likusį mėnesį nebūtų spėta pasiruošti festivaliui, juk jo programa sudaroma, kolektyvai kviečiami gerokai iš anksto:
– Po tokios ilgos pertraukos labai trūksta repeticijų, aktoriai paskutinįsyk kartu repetavo praėjusį rudenį, todėl jiems reikia laiko, kad atgautų buvusią vaidybinę „formą“.
Režisierės vadovaujamas Birštono vienkiemio teatras taip pat dalyvavo Lietuvos suaugusiųjų mėgėjų teatrų apžiūros šventės „Atspindžiai“ regioninėje apžiūroje. Miestelių ir kaimų grupėje, tarp 30-ties kolektyvų darbų konkuravusį birštoniečių naujausią spektaklį – Emos Mikulėnaitės „Visada tas pats“ – komisija įvertino labai gerai ir jam skyrė 85 balus iš 100 galimų. Todėl tikėtina, kad šeimininkai bus pakviesti šį spektaklį parodyti ir respublikiniame šventės ture, kuris vyks Birštono kultūros centre.
Juolab kad prieš mėnesį režisierę B.Klimavičienę pasiekė ir dar viena gera žinia. Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos iniciatyva kasmet respublikinėje mėgėjų teatrų šventėje „Tegyvuoja teatras“ visuomenei pristatomi ryškiausi šalies jaunimo ir suaugusiųjų mėgėjų teatro kūrėjai. Šiais metais kategorijoje „Ryškiausias moters vaidmuo“ diplomu už Antosės vaidmenį spektaklyje „Visada tas pats“ įvertinta ir Birštono vienkiemio teatro aktorė Vilija Taraškevičienė. Apdovanojimas jai bus įteiktas festivalio baigiamojoje šventėje birželio mėnesį Joniškyje.
– Gyvename keistame laikmetyje: gyvenimo tempas sulėtintas, braukiam dienas kalendoriuje, tačiau jos tarsi neapskaitytos…Visgi, kad ir kokie sunkūs metai, jie atnešė ir naujų patirčių. Viena iš jų – virtualus dalyvavimas Lietuvos suaugusiųjų mėgėjų teatrų apžiūroje- šventėje „Atspindžiai“. Spektaklį „Visada tas pats“ spėjome nufilmuoti dar praėjusį spalį, prieš pat karantino paskelbimą, ir įrašą išsiuntėme komisijai. Mums tai buvo visiškai naujas spektaklio formatas, todėl į pagalbą pasitelkėme profesionalus, kurie nusimano apie kamerų sustatymą, apšvietimo intensyvumą, garso įrašymą. Vaidybiniu požiūriu buvo nelengva įsijausti į vaidmenis prieš kameras, juk aktoriams svarbu matyti žiūrovų akis, gyvas ryšys juos motyvuoja,– apie iššūkius, kuriuos teko įveikti, pasakojo B.Klimavičienė.
Režisierė yra dėkinga kolektyvo nariams už jų atsidavimą ir pasiaukojimą teatrui, už siekį sukurti šventę žiūrovams:
– Šaunuoliai mano aktoriai, juk jie dėl repeticijų, pasirodymų ir filmavimo paaukojo nemažai asmeninio laiko, kurį galėjo skirti sau ir šeimai. Publika mato tik galutinį rezultatą ir nežino, kiek aktoriams tenka įdėti pastangų, kol gimsta spektaklis – jie išgyvena, per save perleidžia visas jausmų spalvas…
Režisierės teigimu, prieš regioninę „Atspindžių“ apžiūrą Birštono vienkiemio teatras dar spėjo savąjį spektaklį suvaidinti keturiose skirtingose auditorijose, kur pasitikrino publikos reakciją, kiek artima spektaklyje nagrinėjama žmogaus vienatvės šiuolaikinėje visuomenėje tema.
„Visame pasaulyje daugėja vienišų bei po vieną gyvenančių asmenų… Ar kada susimąstei, kaip jaučiasi vienišas garbaus amžiaus žmogus? Kas tas vienintelis šviesos spindulys jo kasdienybėje?…“ – taip savo spektaklį pristato Birštono vienkiemio mėgėjų teatras, kviesdamas pasižiūrėti nostalgišką meilės istoriją, perpintą šviesių prisiminimų, kurie teikia paguodą vienišo žmogaus gyvenime… Spektaklio „Visada tas pats“ įrašą galima rasti Youtube.
– Tikimės, kad kiekvienas šioje istorijoje atras kažką sau artimo. Mums šis spektaklis dovanojo nuostabią pažintį su kūrinio autore Ema Mikulėnaite. Ji užsimezgė netikėtomis aplinkybėmis. Praėjusį rugpjūtį šį spektaklį rodėme Matiešionių kaime, Galinių sodyboje, surengtame klojimų teatrų festivalyje „Kur Nemuno mėlynas kelias“. Jį stebėjusi M.Glinskio teatro režisierė parašė žinutę autorei, išsakydama įspūdį, kurį jai paliko scenai pritaikytas E.Mikulėnaitės kūrinys. Tuomet E.Mikulėnaitė pasidžiaugė, kad jos kūrinys kažkam pasirodė aktualus… Turėjome progą pasikalbėti su rašytoja, buvome suplanavę ir gyvą vakarą prie arbatos puodelio, bet dėl suprantamų priežasčių susitiksime vėliau, – pasakojo B.Klimavičienė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *