Birštono muziejus lankytojus pasitinka atsinaujinęs

Lygiai po metų nuo pandemijos pradžios, laisvėjant karan-tino ribojimų sąlygoms, nuo kovo 15 dienos lankytojams atvėrė duris Birštono muziejus ir jo padalinys Sakralinis muziejus. Tik atsidarę muziejai sulaukė pirmųjų lankytojų, dar didesnio jų susidomėjimo tikimasi šį savaitgalį, kai kurortą neabejotinai užplūs svečiai, pasinaudodami leidimu judėti tarp saugesnių savivaldybių.

Kilnojamą parodą „Žmonės, gatvės, namai“ galima apžiūrėti bet kokiu laiku ir oru.

Birštono muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė patikino, kad turi ką parodyti lankytojams – karantino metu muziejuje buvo atnaujinta dalis stacionarių ekspozicijų, parengta kilnojama paroda.
–Tiesą sakant, karantine išbuvome ne visus metus, per praėjusią vasarą, kai sąlygos buvo sušvelnintos, muziejų dar spėjo aplankyti per 8 tūkst. lankytojų, vyko ir didesnės apimties renginiai. Pastarąjį karantino laikotarpį praleidome darbingai. Gavę 29 tūkst. eurų finansavimą iš Kultūros tarybos, sėkmingai įgyvendinome du projektus „Interaktyvus Birštono žemėlapis „Pasivaikščiok po Birštono kurortą“ ir „Į Birštono istoriją pažvelkime kitaip“. Vieno iš projektų lėšomis muziejaus kieme parengėme lauko parodą „Žmonės, gatvės, namai“, todėl birštoniečius ir kurorto svečius maloniai kviečiame ją aplankyti bet kuriuo metu ir bet kokiu oru. Kilnojamos parodos stendai vėliau keliaus į kitas mūsų savivaldybės vietoves, kitus miestus, planuojame ją išvežti ir į Latviją. Stenduose – informacinė medžiaga lietuvių ir anglų kalbomis, nuotraukos apie žymiausius Birštono žmones, gatves, aikštes bei pastatus. Taip pat parengti du virtualūs turai apie

Birštono muziejaus muziejininkė-edukatorė Irma Kereišienė kviečia į interaktyvų turą po Birštoną su banginuku.

Birštono ir Sakralinio muziejaus ekspozicijas, kurias galima rasti muziejų internetiniuose puslapiuose.
Kito projekto metu buvo sukurtas interaktyvus žemėlapis, kuriame žaidybiniu principu, pasitelkiant kurorto simbolį – banginuką – pateikiama informacija apie Birštono istoriją, išskirtinius kurorto objektus, pavyzdžiui, vandens šaltinius, istorinius pastatus, – pasakojo V.Šalomskienė.
Pasak direktorės, tuo metu, kai nevyko ekskursijos bei edukacijos, buvo remontuojamos abiejų muziejų patalpos, todėl jie pasitinka lankytojus pasigražinę. Birštono muziejuje maloniai nustebina atnaujintos nuolatinės ekspozicijos, kurios išsidėsčiusios pirmojo aukšto koridoriuje ir laiptinėje. Jos pasakoja apie Birštoną tarpukariu. Ruošiant ekspozicijas, panaudoti senųjų miesto pastatų projektai bei nuotraukos, išdidinti kurorto vaizdai iš muziejaus ir kolekcininko Almanto Miliausko fondų. Ant vienos sienos – kunigo ir rašytojo Vaižganto, skanaujančio mineralinį kurorto vandenį, nuotrauka bei sparnuota fraze tapusios jo parašytos eilutės: „(…)Visiems visiems visiems –/“Tik birštonuotis, birštonuotis (…)“. Ant kitos sienos netrukus bus galima perskaityti V.Sirokomlės, J.Marcinkevičiaus, A.Šliogerio ir kitų žymių žmonių, kurie lankėsi Birštone, citatas. Tam tikrose muziejaus vietose, pritaikius naujausias

Pravėrus Birštono muziejaus duris, pasitinka atnaujintos ekspozicijos.

technologijas, ekranuose bus galima savarankiškai susipažinti su Birštono, jo banginuko bei muziejaus istorijomis. Nors ekspozicijoms dar trūksta šiokių tokių smulkmenų, įspūdį apie jas jau galima susidaryti.
Šiuo metu muziejaus parodų salėje eksponuojama žurnalo „Žmonės“ fotografės Gretos Skaraitienės darbų paroda „Šimtas tikrų žmonių portretų“, ji skirta Lietuvos nepriklausomybės 100 metų sukakčiai.
V.Šalomskienės teigimu, muziejus Kultūros tarybai yra pateikęs dar du projektus ir tikisi gauti finansavimą dar vienai lauko parodai apie Lietuvos valdovus, kurie lankė Birštoną, taip pat ketinama sudaryti ir jų apsilankymo datų internetinį kalendorių. Šie darbai taptų įžanga į Birštono kurorto vardo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose 640-ties metų sukakčiai skirtų renginių ciklą.
Sakralinis muziejus taip pat atviras lankytojams. Jo parodų salės po remonto dar kvepia dažais, taip pat buvo atnaujinta laiptinė ir edukacijų salė. Su Sakralinio muziejaus darbuotojomis buvo aptartos naujos edukacinės programos, kurios bus pasiūlytos jau kitais metais.
– Esame pasiruošę lankytojus priimti kuo saugesnėje aplinkoje, todėl muziejaus darbuotojams, turintiems kontaktą su kitais žmonėmis, periodiškai, kas savaitę, bus atliekami greitieji COVID-19 testai. Vienu metu į abiejų muziejų erdves galime įleisti po keturis lankytojus. Kadangi ekspozicijos muziejų pastatuose išsidėsčiusios per du aukštus, lankytojai jas galės apžiūrėti nesibaimindami dėl kontakto su kitais žmonėmis, – patikino Birštono muziejaus direktorė V.Šalomskienė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *