„Tu esi Moteris. Tu tokia visur esanti…“

Atėjo ilgai ir skausmingai lauktas PAVASARIS. Norisi vieni kitiems sušukti: „Jau seniai JŪSŲ nematėme, JŪS ateikite į pasimatymą“. Su tokiu kvietimu į Birštono „Bočių“ bendrijos nares kreipėsi valdybos vyrai, kviesdami jas grupelėmis po penkias ateiti prie Vytauto Didžiojo paminklo š.m. kovo 8 dieną 12 val.
Tarsi pasivaikščioti krantine išėjusios, nuotaikingai nusiteikusios, šviečiant skaisčiai saulei, neskubėdamos ėjome šviežiai pasnigtu, dar nesumindytu sniegu, artėjome prie paminklo. Mus pasitiko Leonas Lynykas, Vytautas Gudelevičius, Leonas Barutis ir Algis Vyšniauskas. Jie mums, grupelėmis stovinčioms, perskaitė Lietuvos pensininkų sąjungos pirmininko Kajetono Šliogerio sveikinimą: „Jei nebūtų Jūsų nešamos Šviesos, Meilės, Vilties ir Tikėjimo, būtų liūdna. Būkite laimingos, jausdamos buvimo šioje Žemėje prasmę“.
Vyrai priminė, kad šiandien ne kovoti už lygias teises, bet pasidžiaugti vieniems kitais ir prisiminti ilgą kelią į tai, ką šiandien turime, susirinkome. Jau 111 metų pasaulyje ir 46 metai Lietuvoje Kovo 8-oji simboliškai primena ilgą PRIPAŽINIMO kelią, kuriuo ėjo daugelis kartų. Šiandien džiaugiamės, kad Europos Parlamente moterys sudaro 40,4 procento tarp politikų, nors Lietuvoje – 27 procentus. Lietuvos Vyriausybei vadovauja Ingrida Šimonytė. Vyriausybės sudėtyje – 6 moterys ir 8 vyrai. O Birštono savivaldybės taryboje iš 15 narių 8 yra moterys. Tarybai nuo 2008 metų vadovauja Nijolė Dirginčienė. Kasmet, siekdami bendrystės, susigyvenome, pažinome vieni kitus, kartu šventėme ir džiaugėmės Savivaldybės vadovų rodomu dėmesiu.
Su PAVASARIU ateina prašviesėjimas gamtoje ir mūsų mintyse. Kiekvieną moterį vyrai pamalonino pavasariniais tulpių žiedais ir žymekliais į knygas su žymių pasaulio žmonių sentencijomis papuoštomis širdelėmis. Viena iš jų sako: „Liaudis, kaip ir moterys, mėgsta, kad tie, kurie ją valdo, būtų stiprūs“ (H. de Balzakas) arba „Visa, kas žemėje nuostabu, gimė iš meilės moteriai“ (Maksimas Gorkis). Gražūs ir prasmingi žodžiai atguls mūsų skaitomose knygose. Po šventinio susiėjimo aplankėme savo bendražyges, kurioms dėl sveikatos buvo sunku prisijungti prie mūsų. Nors ir prie laukujų durų, bet trumpai pabuvome pas Te-resę Kargelienę, Nijolę Bielaūsovą, Stasę Jaruševičienę, Zitą Grigonytę, Vandą Kačergienę, Jadvygą Satkūnienę, Moniką Žiūkienę ir kitas. Šiuo sunkiu pandeminiu laikotarpiu gera buvo susitikti, pasimatyti ir pajusti vyrų dėmesį.
Su šventine nuotaika pasitikome ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 1990 m. kovo 11 d. 31-ąsias metines. Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje išklausėme šv. Mišias, pasimeldėme už išėjusius Anapilin 36 Kovo 11-osios AKTO signatarus. Jų atminimui namuose uždegėme ATMINŲ žvakeles. Kasdien laukiame pagerėjimo sunkiu pandeminiu laikotarpiu. Dalijamės patirtimi, kaip mus veikia skiepai nuo COVID-19 viruso, domimės medicinos pasiekimais. Šiuo laikmečiu patirti tai kiekvienam iš mūsų yra nelengva. Mes, moterys, ne tik visur esančios, bet ir tvirtos šiame išbandymų ir išgyvenimų kelyje. O visos kartu – dar tvirtesnės.
Julija Barutienė
Birštono „Bočių“ bendrijos pirmininkė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *